LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen Georges Braque, francuski slikar

Na današnji dan, 1882. godine rođen je slikar Georges Braque, predstavnik Pariške slikarske škole i jedan od osnivača kubizma.

Na današnji dan, 1882. godine rođen je slikar Georges Braque, predstavnik Pariške slikarske škole i jedan od osnivača kubizma.

Georges Braque rođen je na današnji dan 13. svibnja 1882. godine u Argenteuilu u Francuskoj.

Odrastao je u lučkom gradiću Le Havreu. Slijedeći obiteljsku tradiciju školovao se za soboslikara i dekoratora, no tijekom popodneva studirao je slikarstvo na École des Beaux-Arts.

Na praksu je otišao u Pariz, a diplomu dobiva 1902. Sljedeće godine upisao se na Académie Humbert u Parizu gdje ostaje do 1904. Tamo se upoznao sa Marie Laurencin i Francisom Picabijom.

Njegova su prva djela bila impresionistička, no nakon što je 1905. pogledao izložbu fovista, Braque počinje slikati u tom stilu. Glavno obilježje fovističke umjetnosti čiji su predstavnici, među ostalim, bili i Henri Matisse i André Derain je žestina boja i deformacija likova. godine 1907. imao je uspješnu fovističku izložbu - izlaže pejzaže slikane čistim bojama te mrtve prirode, stvorene po cezannovskim načelima o svođenju forma na oble volumene: valjak, kuglu i stožac.

Iste godine počinje raščlanjivati svijet viđenoga u oblike geometrijskih tijela. Braqueove slike iz razdoblja od 1908. do 1913. počele su reflektirati njegov novi interes za geometriju i istodobne perspektive.

Na Jesenskom salonu 1908. izložio je "Pejzaže iz Estaquea". Henri Matisse tada je primijetio da Braque konstruira svoje pejzaže kockama (franc. cube), odakle je izveden naziv kubizam. Još desetak godina je kubistički stilizirao mrtvu prirodu s violinama, gitarama i gipsanim torzima.

Georges Braque: Still Life with Bottles and Glasses, 1912.

Georges Braque

Braque i Picasso su paralelno uveli taj likovni izraz. Oba umjetnika stvarala su djela neutralizirane boje i kompleksnih nijansi, a ujedno i nejasnog oblika - stilom tzv. analitičkog kubizma. godine 1912. započeli su eksperimentirati sa kolažom, a njihova produktivna suradnja trajala je sve do 1914., kada je Braque pozvan u vojsku.

„The things that Picasso and I said to one another during those years will never be said again, and even if they were, no one would understand them anymore. It was like being roped together on a mountain.“
Georges Braque

Nakon povratka iz rata u kojem je teško ozlijeđen, Braque radi sam. Razvija osobni stil, karakteriziran čistom bojom, podlogama od tkanine, a nakon preseljenja u Normandiju u njegovu izrazu ponovno se pojavljuju ljudske figure. U tom periodu najviše slika mrtvu prirodu. Tijekom liječenja postao je dobar prijatelj sa kubistom Juanom Grisom.

Nastavio je raditi do kraja života, napravivši velik broj slika, grafika i skulptura od kojih svaka ima svoju određenu kvalitetu. U radovima posljednje faze pokazuje zaokret prema irealnom. Izradio je tri stropne slike u Louvreu i vitraje za crkvu u Varengevilleu. Preminuo je u Parizu 31. kolovoza 1963. godine
 

FOTO: WIKIMEDIA.ORG