LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen Franz Schubert

"The world resembles a stage on which every man is playing a part." - Franz Schubert

"The world resembles a stage on which every man is playing a part." - Franz Schubert

Franz Peter Schubert, veliki austrijski skladatelj, rođen je na današnji dan 31. siječnja 1797. u Lichtenthalu kraj Beča.

Prvi, i jedan od najznačajnih predstavnika romantizma u glazbenoj umjetnosti, koji je u svom stvaralačkom razdoblju od 18 godina ostavio bogat opus od oko 630 solo pjesama skladanih na stihove Goethea, Schillera i drugih pjesnika. Njegov opus sadži djela za vokalne sastave i zborove, klavirske sonate, komorna djela i simfonije. Scenska glazba i opere koje je napisao, zbog osrednjih libreta, ali i nedostatka dramatskoga senzibiliteta, izgubile su tijekom stoljeća na značaju i pale su u zaborav.

Veći je dio svog života Schubert proveo u Beču podučavajući glazbu i živeći u vrlo skromnim prilikama. Prvi javni koncert na kojem su izvedene isključivo njegove skladbe održan je neposredno pred njegovu smrt 1828. godine
Osnovne elemente glazbene naobrazbe mladi je Franz stekao zahvaljujući svome ocu učitelju koji nije imao formalnu glazbenu naobrazbu. Već sa šest godina pokazuje veliku nadarenost kada i započinju poduke, otac ga upoznaje s osnovama violine, a brat klavira. Svoja prva djela napisao je za gudački kvartet u kojem je svirao s braćom i ocem.

Glazbeno se obrazovao i u zboru bečke Dvorske kapele, a 1804. upoznaje Antonija Salierija, poznatog skladatelja, dirigenta i pedagoga, koji ga upoznaje s Mozartovim uvertirama i simfonijama. One uvelike utječu na njegova vlastita djela. Salieri ga podučava glazbenoj kompoziciji i teoriji glazbe. U tom razdoblju nastaje i njegova prva simfonija. Njihova suradnja traje sve do 1817.
Za to vrijeme podučava u očevoj glazbenoj školi, a 1814. upoznaje mladu sopranisticu Theresu Grob koju želi oženiti,a  u čemu ga sprječavaju tadašnji zakoni prema kojima mladoženja najprije treba dokazati da može uzdržavati obitelj. Tijekom sljedeće i najproduktivnije godine skladao je kompozicije za orkestar, devet crkvenih djela, simfoniju i oko 140 pjesama.

Njegov je rad postao sve zapaženiji pa prva izvedba uvertire izvedene 1818. doživljava pohvale domaćih i stranih medija. Tada nastaje i njegova svjetski poznata skladba Vojna koračnica broj 1. u D-duru, a djela mu pokazuju sve veću zrelost i napredak. Dvadesetih godina nastaju njegova remek-djela, velik broj kompozicija, simfonija, pjesama, skladbi za dva ili više instrumenta, znamenitih glasovirskih sonata. Komponira dva jedinstvena ciklusa solo pjesama za bariton i glasovir, Lijepa mlinarica i Zimsko putovanje.

Nastavlja i dalje skladati svoje Liedere koji i danas predstavljaju neke od najljepših djela romantizma u glazbenoj umjetnosti. Njihova profinjenost i moć izražavanja dubine ljudskih osjećaja osvajaju uši svakog slušatelja. Pomoću njih Schubert prenosi emocije i bol koja ga prati cijeli život. Propuštene prilike za obitelj i pravu ljubav donosile su mu tugu i razočaranje.

U ljeto 1828. Schubert je ozbiljno bolestan navodno od tifusne groznice, iako neki izvori kažu da se liječio od sifilisa. Simptomi bolesti su sve izraženiji i on, nažalost, umire 19. studenog 1828. usred vrhunca svog stvaralaštva u 32. godini. Prema vlastitoj želji pokopan je pored Beethovena, čovjeka kojemu se za života neizmjerno divio, na seoskom groblju u Währingu. godine 1888. oba su groba, i Schubertov i Beethovenov, premještena u središnje bečko groblje "Zentralfriedhof", gdje se nalaze pokraj grobova Johanna Straussa II. i Johannesa Brahmsa.

Zahvaljujući brojnim prijateljima iz glazbenih krugova, koje je upoznavao tijekom svojih plodnih godina, njegova su djela i njegova glazba promicani, skupljani i sačuvani i nakon njegove smrti.

 

FOTO: NPR.ORG