Na današnji dan

Rođen Edgar Allan Poe

edgar allan poe

Najveći američki pisac svih vremena, boem i utemeljitelj žanra horora rođen je na današnji dan godine 1809. godine. Edgar Allan Poe bio je dijete putujućih glumaca. Ubrzo nakon njegovog rođenja, njegov je otac otišao na put i više se nikada nije vratio, a smrću svoje majke Poe je do treće godine postao siroče.

Najveći američki pisac svih vremena, boem i utemeljitelj žanra horora rođen je na današnji dan godine 1809. godine  Edgar Allan Poe bio je dijete putujućih glumaca. Ubrzo nakon njegovog rođenja, njegov je otac otišao na put i više se nikada nije vratio, a smrću svoje majke Poe je do treće godine postao siroče.

Brigu o djetetu bez roditelja preuzima imućni trgovac John Allan, koji ga nikada zakonski nije usvojio. Poe je postao iznimno emocionalan mladić koji nije znao pronaći pravi jezik sa svojim osjećajima, stoga je bio i ostao poznat kao svadljiv i pomalo neuravnotežen.

S Allanovima provodi nekoliko godina u Engleskoj, a pri povratku u Ameriku, sedamnaestogodišnji Poe postaje ovisnik o kocki i alkoholu, kojega u stopu prate problemi. Njegov staratelj na sebe nije želio preuzeti dugove nikad posvojenog sina, stoga Poe za život i kocku zarađuje pisanjem pjesama i priča koje prodaje novinama. Njegovo rano stvaralaštvo prolazi bez izazivanja pretjeranog zanimanja.

Kockarske dugove donosi sa sobom na Sveučilište u Virginiji, no samo osam mjeseci od upisa biva izbačen zbog istih tih dugova. Godinu dana kasnije, bježi od kuće nakon svađe s očuhom koji nije imao razumijevanja za probleme hipersenzibilnog sina. Pritisnut neimaštinom, Poe se pridružuje američkoj vojsci, a dvije godine kasnije upisuje prestižni West Point. S istoga je nečasno otpušten zbog kršenja vojnih pravila. Nakon što je završio vojnu karijeru, krenuo je 80 kilometara uzvodno obalom rijeke Hudson i došao u New York gdje je odlučio započeti život pisca.

Ljubav prema djetetu i život obilježen smrću

Gotovo dvadaeset godina radio je u književnim i novinarskim vodama, no svaki posao koji bi započeo prekidao se zbog sve veće ljubavi prema alkoholu. Ta ljubav ga vodi na put ka sve većoj boemštini, neimaštini i bijedi, a na put vodi i svoju mladu suprugu. S 26 godina, Poe je oženio svoju blisku rođakinju Virginiu Clemm. Ipak, gnjev okoline tada nije izazivala toliko incestna ljubav, koliko činjenica da je oženio dijete. Njegova supruga-rođakinja imala je tek 13 godina.

Nedugo nakon ženidbe u tajnosti, Poe biva izbačen s još jednog mjesta urednika novina, stoga par zaključuje da sreću treba tražiti negdje drugdje. Sele se u Philadelphiu gdje Poe radi kao urednik još jednih novina i književni kritičar. Tamo postaje poznat po svom kritičnom radu, kao i po horor i detektivskim pričama zbog kojih je nazvan ocem moderne detektivske priče.

Ipak, pravi uspjeh doživljava 1845. godine pjesmom Gavran. Tek tada je njegova sklonost prema poeziji nagrađena. Poezija je bila njegov prvi izbor, a gotovo cijeli život zarađivao je prozom. Javnost je bila podijeljena oko lika i djela slavnog pjesnika, američki suvremenici nazivali  su ga čudovištem, dok se u Europi stvarao njegov kult.

Nakon Gavrana piše niz uspješnih pjesama za koje se tumači da su produkt ljubavi prema ženi koja je godinama umirala od tuberkuloze. Njezina smrt rane 1847. godine dovodi pjesnika do ruba očaja te godinu dana kasnije pokušava počiniti samoubojstvo. Dane provodi opijajući se po bordelima i započinjući veze s raznim ženama, od kojih je jednu i zaprosio. Nekoliko dana prije vjenčanja Poe misteriozno nestaje. O pjesniku nema ni traga ni glasa tri dana, a četvrtog dana ga pronalaze kako bunca na klupi. Premješten je u bolnicu gdje je i skončao 7. studenog, u 40.-oj godini života pod nikad utvrđenim okolnostima i izvikujući ime stanovitog Reynoldsa.

poe grob
 
en.wikipedia.org
 
Tko je bio Reynolds i što se dogođalo u posljednjim danima pjesnikova života, nikad nećemo saznati. Isto tako, nećemo saznati tko je misteriozni muškarac u crnom kaputu sa crnim šeširom i šalom koji od 30-ih godina prošlog stoljeća na Poeov rođendan dolazi na njegov grob, nalije konjak u dvije čaše i ostavi tri ruže na grobu. Zadnji posjet tajanstvnog muškarca dogodio se 2009. godine. Iako mu se pokušao otkriti identitet, to nikome nije pošlo za rukom. Jedino što se zna jest da se radi od dva muškarca, ocu i sinu koji je nastavio tradiciju.

Komentari na članak

Vezani članci

Katherine Hepburn

Na današnji dan

Rođena jedna od najotmjenijih i najsvojeglavijih glumica u povijesti filma

Na današnji dan 1907. godine rodila se Katharine Hepburn, filmska legenda poznata po svome oštrom jeziku, antiholivudskom stavu i neovisnosti.

Puškin

Na današnji dan

Tragičan ishod dvoboja najvećeg ruskoga pjesnika

Danas se prisjećamo slavnog ruskog pjesnika, dramaturga i utemeljitelja moderne ruske književnosti koji je 10. veljače 1837. preminuo uslijed ozljeda stečenih u oružanom dvoboju.

Paviljon na Šari II

Nezapamćena tragedija

FOTO I VIDEO: Stravično samoubojstvo šokiralo stanare studentskog doma

Preseljenje iz malog mjesta u kojem je živjela u veliki grad na nju je utjecalo vrlo negativno te joj je nanijelo puno stresa.

Ivana Orleanska

Na današnji dan

Ivana Orleanska proglašena blaženom

I am not afraid...I was born to do this. Ivana Orleanska

Wolfgang Amadeus Mozart

Na današnji dan

Rođen Wolfgang Amadeus Mozart

"The music is not in the notes, but in the silence between."- Wolfgang Amadeus Mozart