LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen Čovjek u crnom koji je zauvijek zadužio glazbu

Danas bi Johnny Cash napunio 85 godina, a kao najbolju čestitku velikanu donosimo vam kratku playlistu s najvećim djelima njegove karijere.

Danas bi Johnny Cash napunio 85 godina, a kao najbolju čestitku velikanu donosimo vam kratku playlistu s najvećim djelima njegove karijere.

Kada se 26. veljače 1932. u Arkansasu rodio J. R. Cash, jedno od sedmero djece siromašne obitelji, nitko nije ni slutio da će postati jedan od najvećih kantautora svih vremena. Ujedinivši country, rock, blues i gospel glazbu, stvorio je prepoznatljiv stil uokviren dubokim basbaritonom koji nije mogao proći nezapaženo. Johnny Cash, dječak koji je u glazbi pronalazio utočište od teškoga života, u 85. je godini napustio svijet kao čovjek koji je tijekom dugogodišnje karijere prodao više od 90 milijuna albuma.

Majka je bila prva koja je uočila njegov talent. Uspjela je prikupiti novac kojim mu je priuštila sate pjevanja, ali učitelj ga je odbio poučavati nakon trećeg sata poduke i dao mu savjet života: da ne pokušava promijeniti svoj glas. glazba je ipak još neko vrijeme pričekala sa strane, sve dok Cash nije u ruke uzeo gitaru koju je za pet dolara kupio tijekom rata u Njemačkoj i oformio bend. Snaga njegova glasa davala je do znanja da će uspjeti. Zapazio ga je Elvis Presley 1954. godine te mu otvorio vrata glazbene industrije i omogućio uspinjanje glazbenim ljestvicama. Pravi uspjeh postigao je 1956. godine singlom I Walk The Line.

U 60-im je godinama prošloga stoljeća Čovjek u crnom, kako je nazivao samoga sebe, već bio velika zvijezda, a njegov je jedinstven stil bio prepoznat i cijenjen. Izdavanje jedne od njegovih najpoznatijih pjesama, Ring of Fire, samo je učvrstilo taj status. Česti su nastupi narušili ravnotežu njegova privatnog života – droga i alkohol, uz izbivanje od kuće, natjerali su njegovu suprugu da zatraži razvod i napusti takav život zajedno s kćerima. Dugo mu je trebalo da se oporavi od gubitka i izbori se sa svojom ovisnošću, no njegova je glazbena karijera, zahvaljujući velikom talentu, opet krenula uzlaznom putanjom.

Unatoč svim zdravstvenim problemima prouzrokovanih stilom života i napornim tempom rada, uvijek bi nastavljao neumorno raditi. U svojoj je glazbi uvijek bio inovativan, ali je u njoj ostavljao prepoznatljiv trag koji je publika cijenila i ostajala mu vjerna tijekom godina. Iako mu je 1997. dijagnosticirana neurodegenerativna bolest, Shy-Dragerov sindrom, zbog koje je morao skratiti turneje, to ga nije spriječilo u daljnjem stvaranju. Kasnije mu je dijagnoza promijenjena u autonomnu neuropatiju uz dijabetes, što je utjecalo na njegovo stvaralaštvo, dajući mu notu melankolije.

Kada je 2003. preminula njegova životna suputnica, izjavio je da živi samo kako bi stvarao glazbu jer u protivnom njegov život nema svrhu. Nekoliko mjeseci kasnije, 13. rujna 2003., preminuo je zbog zdravstvenih komplikacija, a u nasljeđe je svojim obožavateljima ostavio glazbu koju je završio samo nekoliko dana ranije. Njegova je smrt samo produbila utjecaj koji je svojim stvaranjem vršio na kolege i inspirirala stvaranje brojnih djela. godine 2014. objavljen je album Out Among the Stars koji je snimljen 80-ih godina i ostao objavljen. Novi je materijal prihvaćen s oduševljenjem javnosti te je pokazao da Cashova zvijezda nikad neće izblijediti.

FOTO: FLICKR