LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen Béla Bartók, jedan od najutjecajnijih skladatelja 20. stoljeća

Béla Bartók, glazbeni genij, skladatelj, pijanist i osnivač etnomuzikologije rodio se na današnji dan prije točno 135 godina.

Béla Bartók, glazbeni genij, skladatelj, pijanist i osnivač etnomuzikologije rodio se na današnji dan prije točno 135 godina.

Mađarski skladatelj, pijanist i etnomuzikolog, Béla Bartók, rođen je 25. ožujka 1881. godine. Ljubav prema glazbi usadila mu je majka od koje je primio prve lekcije u sviranju klavira. Kada je imao sedam godina, umro mu je otac te tada s obitelji napušta Mađarsku. Prvi javni nastup imao je u dobi od samo 11 godina u današnjoj Bratislavi u Slovačkoj.

Obitelj se potom vratila u Budimpeštu te je Béla nastavio njegovati ljubav prema glazbi. Školovao se na Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Budimpeštu, na kojoj je kasnije predavao. Jedno od njegovih najvećih postignuća je istraživanje i prikupljanje tradicionalne folklorne glazbe. Napravio je nekoliko analitičkih studija folklorne glazbe te se smatra jednim od osnivača etnomuzikologije.

Na njegovo stvaranje velik su utjecaj imali Richard Strauss i Claude Debussy, no njegov glazbeni stil uvelike se razlikuje od drugih. glazba mu je izuzetno melodična i harmonična te ima elemente folklora, klasicizma i modernizma, što ju čini jedinstvenom. Neka od njegovih najpoznatijih djela su opera Modrobradov dvorac, balet Drveni princ i Rumunjski plesovi.  

Zbog nacističkih nadiranja 1940. godine sa suprugom Dittom Pásztory seli u SAD te radi na Sveučilištu Kolumbija u New Yorku. Na Kolumbiji je istraživao hrvatsku i srpsku folklornu glazbu. U radu mu je velika podrška bila supruga Ditta koja je također bila pijanistica te su često zajedno nastupali.

Ipak, njihov život je bio daleko od savršenog. Borili su se s teškom financijskom situacijom i nerazumijevanjem. Bartóku za života nije pridana važnost i status koji je zaslužio te je često bio neshvaćen. U SAD-u je obolio od leukemije od koje je umro 1945. godine Na njegov sprovod je došlo svega desetak ljudi. Njegovi posmrtni ostaci su 1988. godine preneseni u Budimpeštu te mu je organiziran državni pokop sa svim počastima.

Status glazbenog genija dobio je tek poslije smrti. Koliko je bio odbačen za života, toliko se danas brojni narodi bore da njegova dostignuća povežu s vlastitim kulturnim nasljeđem. Sasvim zasluženo! Uz brojna druga postignuća i ostvarenja, njegova najpopularnija skladba, Koncert za orkestar, smatra se jednom od najboljih instrumentalnih orkestralnih skladbi svih vremena.

 

FOTO: FLICKR/LOZ PYCOCK