LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen Arthur Miller

Na današnji dan, prije točno stotinu godina, rođen je poznati američki dramski pisac i esejist.

Na današnji dan, prije točno stotinu godina, rođen je poznati američki dramski pisac i esejist.

Američki dramatičar i esejist Arthur Miller rođen je na današnji dan, 17. listopada 1915. godine u New Yorku.

Svojim dramskim stvaralaštvom stekao je kultno mjesto u američkom teatru. Bio je društveno angažirani pisac i borac protiv nasilja te se često nalazio pod povećalom javnosti, posebno tijekom 40-ih, 50-ih i 60-ih godina 20. stoljeća kada je svjedočio pred Odborom za protuameričko djelovanje. Dobio je Pulitzerovu nagradu za dramu i bio u braku s Marilyn Monroe.

Odrastao je u obitelji židovskih useljenika koju je teško pogodila gospodarska kriza 1929. pa se u mladosti bavio raznim poslovima. Bio je pjevač na lokalnoj radiopostaji, vozač kamiona, konobar...

Svoje prve dramske tekstove piše na studiju novinarstva u Michiganu. Najpoznatiji je po dramama Svi moji sinovi (1947.), Smrt trgovačkog putnika (1949.), Vještice iz Salema (1953.), Pogled s mosta (1955.) te Poslije pada (1964.). Predstava "Svi moji sinovi" bila je pravi broadwayski uspjeh s kojom je dobio svoju prvu nagradu Tony za najboljeg autora. Ta ga je nagrada konačno etablirala kao dramskog pisca. U predstavi se govori o tvorničaru vojnih zrakoplova i ratnom profiteru koji neodgovornošću izaziva pogibiju mnogih pilota pa i vlastitog sina. 

Drama Smrt trgovačkog putnika danas se smatra klasičnim djelom svjetskog teatra. U njoj se, kroz prikaz osobnoga i poslovnoga sloma glavnog lika, kritički osvrće na "američki san". Djelo je svoju kazališnu premijeru imalo 1949. godine u režiji Elia Kazana, dobilo je izvrsne kritike i osvojilo brojne nagrade, između ostalog, nagradu Tony za najboljeg autora te Pulitzerovu nagradu za dramu.

Prijateljstvo Millera i Kazana raspalo se nakon što je Kazan svjedočio pred Odborom za protuameričko djelovanje (odbor je imao cilj boriti se protiv simpatizera komunističkog pokreta među umjetnicima) u kojem je optužio nekolicinu kazališnih radnika da su pripadnici Komunističke partije. Kroz djelo Vještice iz Salema, Miller je usporedio rad ovog Odbora sa lovom na vještice. 

Vještice iz Salema, premijerno prikazane 1953. godine, predstavljaju najizvođenije djelo Arthura Millera. Po djelu je napisana i opera za koju je Robert Ward dobio Pulitzerovu nagradu za glazbu 1962. godine  

Iako se u drami Poslije pada bavi problemom progona, izdaje i osobne krivnje i uspostavlja analogiju između njemačkog nacizma i holokausta te američkog antikomunizma i antisemitizma, zanimanja za ovu dramu izazvale su aluzije na njegov brak s Marilyn Monroe i njezino samoubojstvo.

FOTO: WIKIMEDIA.ORG