LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen Arthur Guinness, čovjek čiji je grob zatrpan limenkama piva

Na današnji dan 1725. godine rođen je Arthur Guinness, otac jednog od najslavnijih svjetskih brendova – čuvenog irskog piva „Guinness“.

Na današnji dan 1725. godine rođen je Arthur Guinness, otac jednog od najslavnijih svjetskih brendova – čuvenog irskog piva „Guinness“.

Na današnji je dan davne 1725. godine u irskom selu Celbridge rođen Arthur Guinness. O njegovom životu nemamo baš puno detalja, a oni koje imamo jako su sočni, kao i njegovo pivo. Jeste li ikad potpisali neki ugovor na 9000 godina? Naravno da niste, ali Arthur Guinness jest. Kako? pitate se. E, pa ovako.

Priča o Guinnessu započinje 27 godina nakon njegovog rođenja kada je po oporuci svojeg kuma, nadbiskupa Cashela, koji je zapošljavao Arthurova oca Richarda kao upravitelja imanja, u nasljedstvo dobio £100. Tu je svotu iskoristio na Staru godinu, 31. prosinca 1759., kao polog za pokretanje vlastite pivovare u Dublinu. Ušao je u najam kompletne pivovare St. James’s Gate Brewery, uključujući pravo na korištenje vode, u trajanju od 9000 godina, a godišnji je najam iznosio £45.

Arthurova kuća Foto: Wikipedia.org

Imao je prilično male izglede za uspjeh. Riskirao je već na osnovnoj ideji, proizvodnji tamnog piva – oni ga nazivaju porter ili stout, koje se do tada nije proizvodilo nigdje u Irskoj, već je bilo relativno nova vrsta piva, izvorno nastala u Engleskoj, gdje je i konzumirana. 

Rizik mu se isplatio jer će deset godina kasnije prvi put brodom izvesti šest i pol barela piva u Englesku. Nakon toga povijest govori o konstantnom rastu i širenju koje nije stalo do danas, uz male stagnacije tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata i recesije početkom 30-ih godina 20. stoljeća. 
 
 
Ugovor potpisan na 9000 godina. FOTO: Wikipedia.org
 
Čovjek koji potpiše ugovor na 9000 godina nikako ne može ostati nezamijećen. Osim što je ušao u legendu i što se dnevno popije oko 10 milijuna krigli njegova Guinnessa širom svijeta, od 2009. godine (na 250. godišnjicu pivovare) obilježavaju se i Arthurovi dani koji su u brojnim zemljama obilježeni dobrom glazbom, pozitivnom energijom i, čime drugim, nego dobrim pivom.
FOTO: Pinterest.com
 
Samo pivo proizvodi se od ječma, hmelja, kvasca i vode koja potječe sa planine Wicklow. Ljudi su često u zabludi da je Guinness crn. On zapravo ima veoma tamnu nijansu rubin crvene boje koja potječe od prženog ječma. U prosječnoj je krigli Guinnessa samo 198 kalorija, što je manje nego u mlijeku ili u soku od naranče, tako da cure, navalite! Čak su i Gwyneth Paltrow i Beyonce priznale kako su velike obožavateljice ovog piva. Pitate se ima li slavna knjiga rekorda kakve veze s ovim čovjekom? U principu i ima. Prvi ju je put 1955. godine objavila pivovarska tvrtka Guinness. A nalazi li se u njoj Arthurov ugovor potpisan na 9000 godina, provjerite na poveznici.
 
Na Arthurov grob dolaze brojni posjetitelji i ostavljaju limenke ili krigle piva. Ako to niste u stanju, otiđite u najbližu pivnicu ili pub i recite Sláinte! (irski:Živjeli!), u Arthurovu čast!
 
Sláinte! FOTO: Pinterest.com
FOTO: WIKIPEDIA.ORG