LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Robert Filliou i neobična priča o „rođenju umjetnosti“

Podržite neobičnu, ali izuzetno pozitivnu ideju umjetnika Roberta Fillioua i danas proslavite 1 000 053. rođendan umjetnosti.

Podržite neobičnu, ali izuzetno pozitivnu ideju umjetnika Roberta Fillioua i danas proslavite 1 000 053. rođendan umjetnosti.

Danas slavimo rođendan umjetnosti. Možda zvuči čudno, odrediti točno vrijeme kada je umjetnost rođena, ali upravo je to učinio začetnik ovog slavlja, francuski umjetnik Robert Filliou.

Filliou se istaknuo unutar avangardnog pokreta fluksusa u šezdesetim godinama 20. stoljeća. No, osim njegovog rada, na stranice povijesti ostala je upisana jedna njegova prilično odvažna izjava iz 1963. godine:

– Prije 1 000 000 godina 17. siječnja, rođena je umjetnost. Jedan čovjek uzeo je suhu spužvu i bacio je u kantu vode. Tko je bio taj čovjek, nije važno. On je mrtav, ali umjetnost je živa. Umjetnost je bila život prije milijun godina, milijun i deset godina kasnije, još uvijek će biti.

Priznajemo, ni nama ova izjava nema previše smisla, ali kao što to obično biva s nevjerojatnim i pomalo nesuvislim pričama, svijet ju je ubrzo prihvatio. Ova apsurdna i humoristična izjava održava načela fluksusa, čiji pobornici su umjetnost često uspoređivali sa životom.

Ako se pitate zašto je Filliou odredio baš 17. siječnja za datum rođenja umjetnosti, odabir nije nasumičan. Naime, toga datuma i Filliou slavi rođendan. Sasvim je prikladno da je upravo tada rođena i umjetnost. Deset godina od svoje najslavnije izjave, karizmatični Filliou je u Aachenu proslavio 1 000 010. rođendan umjetnosti i to je činio do svoje smrti 1987. godine

Nakon njegove smrti, umjetnici su njemu u čast nastavili sa slavljem rođenja umjetnosti. Prve proslave okupljale su male grupe entuzijasta u Njemačkoj i Francuskoj, a narednih godina pridružuju im se i umjetnici širom svijeta. Filliouva su se predviđanja obistinila i njegov koncept vječne proslave, la fête permanente, očuvao se i do danas. Pisci, glazbenici i slikari na današnji dan slave Filliouvu zamisao da je umjetnost živa i nizom aktivnosti potiču na suradnju i zajedništvo.

Unatoč neobičnim počecima ili upravo zahvaljujući njima, ovaj praznik postao je globalni fenomen. Izložbe, predstave i tulumi svih vrsta i oblika ovih dana slave se širom svijeta u čast rođendana umjetnosti. Pregled svih događanja možete pogledati na poveznici.

Za svijetom ne kaska ni Hrvatska. Poseban poklon hrvatskoj publici za rođendan umjetnosti pripremio je Hrvatski radio i kolektiv SKROZ. Oni će nam dočarati prijateljstvo između dva genijalna uma – Nikole Tesle i Marka Twaina u predstavi Tesla 'n' Twain koja počinje danas u 20:50 u Vinylu u Zagrebu. Ulaz je slobodan. Ako niste u Zagrebu, izravan prijenos bit će i na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije.

Osim ove zanimljive predstave, na Trećem programu Hrvatskoga radija od 20 sati do ponoći prenosit će se proslave rođendana umjetnosti iz dvadeset gradova. Moći ćete čuti kako se on slavi u Pragu, Beču, Parizu i u drugim europskim te kanadskim gradovima. Više o tome možete saznati na poveznici.

Stoga, nema razloga da ne podržite ovu neobičnu, ali izuzetno pozitivnu ideju umjetnika Roberta Fillioua i danas proslavite 1 000 053. rođendan umjetnosti!  

FOTO: FLICKR/ANDREI NIEMIMÄKI