LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prvo izdanje časopisa Time

S 25 milijuna čitatelja, od čega čak 20 milijuna samo na američkom tržištu, Time je najveći informativni tjednik na svijetu i uz to jedan od rijetkih časopisa koji se objavljuje diljem svijeta.

S 25 milijuna čitatelja, od čega čak 20 milijuna samo na američkom tržištu, Time je najveći informativni tjednik na svijetu i uz to jedan od rijetkih časopisa koji se objavljuje diljem svijeta.

Na današnji dan, 3. ožujka 1923. godine, objavljeno je prvo izdanje američkog tjednika TIME, na čijoj se naslovnici našao Joseph G. Cannon, umirovljeni političar Donjeg doma američkog Kongresa.

S 25 milijuna čitatelja, od čega čak 20 milijuna samo na američkom tržištu, svakako je najveći informativni tjednik na svijetu i uz to jedan od rijetkih časopisa koji se objavljuje diljem svijeta. Osim američkog izdanja, tjednik izlazi u Europi pod nazivom Time Europe, a tiska se u Londonu i distribuira se po Bliskom istoku, Africi i Južnoj Americi. Azijsko izdanje, Time Asia izlazi u Hong Kongu, a kanadsko u Torontu. Južnopacifičko izdanje pokriva Australiju, Novi Zeland i pacifičke otoke, a izlazi u Sydneyju.

TIME magazin 1962., Berlinski zid
 
TIME magazin, izdanje iz 1962., Berlinski zid, FOTO: time.com
 

Povijest ovog prestižnog tjednika započinje 1923. godine kada su Briton Hadden i Henry Luce osnovali prvi informativni tjednik u SAD-u. Hadden je bio njegov prvi urednik, a Luce se bavio poslovnom stranom. Izabrali su naziv Time (Vrijeme) jer je časopis zamišljen tako da nudi pregled povijesti današnjeg vremena s kronološkim pregledom dnevnih događaja, sa svim najznačajnijim informacijama na jednom mjestu. Osnovna značajka mu je jezgrovitost, što je i bio cilj njegovih osnivača, kako bi ga zaposlen i užurban čovjek današnjice mogao pročitati u sat vremena.

Časopis koji se bavi svjetskim temama s područja politike, znanosti, povijesti i društva zasigurno je jedan od najutjecajnijih časopisa današnjice koji na pomalo ironičan način komentira aktualne teme u svijetu, ne ograničavajući se samo na politiku, nego prikazujući i osobe iz svijeta glazbe, kulture, filma te mnoge druge aktualnosti i događanja. Poznat je i po posebnom izdanju u kojem se svake godine odabire osoba godine koja se obično nađe na naslovnoj stranici. Na tom su se popisu našli i Adolf Hitler, kao i Josif Visarionovič Staljin.

TIME magazin 1940., Staljin
 
TIME magazin, izdanje iz 1940., Staljin, FOTO: time.com
 

Izgled časopisa prepoznatljiv je po crvenom obrubu koji je u primjeni od 1927. godine, uz samo četiri iznimke. Nakon napada na WTC u rujnu 2001. godine, izašlo je izdanje s crnim obrubom u spomen na sve žrtve napada, 28. travnja 2008. godine obrub je bio zelen u čast Dana zemlje, 19. rujna 2011. godine srebrni je obrub posvećen desetoj godišnjici napada na Blizance, jednako kao i izdanje 31. prosinca 2012. godine, u čast Baracku Obami kao osobi godine

 
TIME magazin 2012., Obama
 
TIME magazin, izdanje iz 2012., Obama, FOTO: time.com
 

U posljednjih nekoliko godina Time objavljuje listu 100 najutjecajnijih ljudi godine, čije se fotografije pojavljuju na prednjim koricama časopisa, dok se značajan prostor unutar časopisa posvećuje člancima o svakoj od 100 osoba godine s popisa. 

Časopis je 2005. objavio i popis „100 najboljih romana svih vremena” i „100 najboljih filmova svih vremena”, a 2007. i „100 najboljih TV emisija svih vremena”.
Time za djecu posebno je izdanje časopisa namijenjeno djeci i uglavnom se distribuira u učionicama. U njemu se objavljuju nacionalne vijesti, „crtani film tjedna”, ali i razni članci o popularnoj kulturi.

U siječnju 2013. godine Time Inc. najavio je ukidanje gotovo 500 radnih mjesta, što je oko 6 % (od 8.000) zaposlenika diljem svijeta.

FOTO: TIME