LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prvi skok padobranom

Novi Google doodle u čast André-Jacques Garnerin i 216. godišnjici prvog skoka padobranom.

Novi Google doodle u čast André-Jacques Garnerin i 216. godišnjici prvog skoka padobranom.

Prvi skok padobranom od svile izveo je na današnji dan, 22.listopada 1979., André-Jacques Garnerin. Skočio je padobranom iz balona iznad parka Monseu u Parizu nakon što je dosegnuo nadmorsku visinu od 900 metara. Sletio je bez povreda među oduševljenu publiku.

André-Jacques Garnerin rođen je u Parizu 1769. Kao mladić studirao je fiziku. godine 1793. pridružio se vojsci gdje je poticao korištenje balona u vojne svrhe. Tijekom Napoleonovih ratova zarobili su ga Britanci i predali Austrijancima koji su ga držali 3 godine u zarobljeništvu.

Nakon oslobađanja i povratka u Francusku sve više se počinje zanimati za aeronautiku. Često je izvodio letove balonima na vrući zrak. Njegovi rani eksperimenti bili su zasnovani na padobranima u obliku kišobrana.

Preminuo je u Parizu 18. kolovoza 1823. 

O veličini i važnosti samog izuma svjedoči činjenica da se na početnoj stranici Googlea nalazi novi doodle kojim se obilježava 216. obljetnica prvoga skoka padobranom.

Klikom na doodle i vi možete na trenutak postati André-Jacques Garnerin te upravljati padobranom pomičući miš sve dok se ne spustite natrag na tlo.

 

FOTO: IBNLIVE.IN.COM