LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prvi predsjednički izbori u SAD-u

Prije 227 godina u SAD-u održani su prvi predsjednički izbori, na kojima je pobijedio George Washington. Od tada u Americi predsjednik se bira na isti način, i to pomoću sustava koji se zove „Electoral College system".

Prije 227 godina u SAD-u održani su prvi predsjednički izbori, na kojima je pobijedio George Washington. Od tada u Americi predsjednik se bira na isti način, i to pomoću sustava koji se zove „Electoral College system".

Prvi predsjednički izbori u Americi održali su se 7. siječnja 1789. godine U to vrijeme glasati su smjeli jedino bijelci muškog roda koji su imali posjed u svom vlasništvu. Kao što se i očekivalo prije izbora, za prvog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država izabran je George Washington koji je prisegnuo na dužnost 30. travnja 1789. godine

SAD danas koristi isti princip glasovanja kao i u 18. stoljeću, a naziva se Electoral College system, koji je zasnovan na ustavu SAD-a. Naime, danas svi američki državljani stariji od osamnaest godina glasaju za birače koji onda glasaju za predsjednika. Predsjednik i potpredsjednik jedine su dužnosti u SAD-u koje narod ne bira direktno već preko već spomenutog sistema.

Političke stranke danas nominiraju svoje kandidate odabrane najčešće glasanjem unutar same stranke ili odabrane od strane stranačkog odbora. No članovi Kongresa ne mogu biti odabrani kao birači za predsjednika. Svaka država smije odabrati onoliko birača koliko ima senatora i predstavnika u Kongresu.

Izbori se za vrijeme izborne godine održavaju uvijek na isti dan, i to na prvi utorak nakon prvog ponedjeljka u studenom, to jest, to je dan kada narod bira birače za predsjednika. Kandidat za predsjednika mora dobiti većinu glasova svih birača, a to znači najmanje njih 270 od mogućih 538.

Na prvi ponedjeljak nakon druge srijede u prosincu izborne godine, svi birači iz svake države koje je narod odabrao sastaju se i glasaju za predsjednika. Ova procedura uglavnom je samo ceremonijalna jer se predsjednik u većini slučajeva zna već nakon izbora naroda. Naravno, birači izabrani od strane naroda nisu ustavom dužni glasati za onu osobu koja je dobila najviše glasova naroda u njihovoj državi, no tradicija to nalaže te je protuzakonito učiniti drugačije u 26 država i okrugu Kolumbija.

Gledajući kroz povijest 99% svih birača uvijek je glasalo onako kako je narod to učinio. Zatim, 6. siječnja izborne godine zbog formalnosti broje se glasovi birača pred Kongresom te novi predsjednik priseže na dužnost 20. siječnja.

Kritičari ovakvog sustava govore da je moguće da za predsjednika bude izabrana osoba koja nije dobila najviše glasova od strane naroda, čime se ne poštuje volja naroda. To se dogodilo godine 1876., 1888. i 2000. Međutim, pobornici ovog sustava argumentiraju da u slučaju bilo kakvog drugačijeg načina glasanja predsjednika bi uvijek izabrale samo države s najviše stanovnika, kao što su Kalifornija i Texas, dok bi manje države bile ignorirane. 

FOTO: WIKIPEDIA