LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prvi podmorski telegrafski kabel

Davne 1851. na današnji datum je s radom počeo prvi telegrafski kabel koji je pod morem povezao London i Pariz, te započeo novo doba komunikacije.

Davne 1851. na današnji datum je s radom počeo prvi telegrafski kabel koji je pod morem povezao London i Pariz, te započeo novo doba komunikacije.

Svakim danom komuniciramo pomoću mnogih sredstava, ali se rijetko zapitamo o prošlosti komunikacije te kako su ljudi prije mnogo godina međusobno komunicirali.

Danas se rijetko tko koristi telegrafom, ali on predstavlja temelj razvitka interneta i prvi je medij s kojim se međunarodno moglo prenositi informacije.

Na današnji dan, 13. studenoga 1851. proradio je prvi podmorski telegrafski kabel koji je spajao Englesku i Francusku. Put ka realizaciji patenta kojeg je osmislio John Watkins Brett bio je dugotrajan i isprva se činio nemogućim. John Watkins Brett, obični proizvođač namještaja, s dolaskom telegrafa imao je veliki san – preko mora spojiti dvije zemlje koje bi tako mogle komunicirati.

S projektom je počeo još 1845. godine, kada je predstavljao svoj patent raznim zemljama, potom je uz pomoć brata Jacoba Bretta skupljao donacije kako bi mogao kupiti materijal i strojeve potrebne za ostvarenje njegovog patenta i potom je 1850. godine uspio izradili kabel koji se prostirao između Engleske i Pariza.

Međutim, francuski ribar je pomislio da je kabel nova vrsta morske trave te ga je presjekao i time onemogućio pravilno funkcioniranje telegrafa. Potom su braća stvorili oklopni sloj na kabelu te je on proradio 13. studenog 1851. s porukom koja je došla od Londona do Pariza.

Podmorski kabel, FOTO http://atlantic-cable.com/CablePioneers/Brett/
 
Kabel iz 1850. godine koji je greškom presječen
 
 

Telegraf koji je povezao odvojene kontinente još je dugi niz godina radio, dok ga nisu zamjenili noviji izumi. Nažalost, John Watkins Brett nije uspio ispuniti svoj san do kraja. Naime, želja mu je bila spojiti Aziju s Afrikom s još jednim podmorskim telegrafskim kabelom ali to nije doživio jer je u 58. godini preminuo. Ali iako nije ispunio što je zamislio, danas se smatra jednim od začetnika moderne komunikacije.

FOTO: HISTORY OF THE ATLANTIC CABLE & UNDERSEA COMMUNICATIONS