LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prvi let balonom na vrući zrak

Tada je to bio hrabar podvig jer su baloni na vrući zrak pogonjeni snagom vjetra, a ne nekom vrstom kormila pa putnici balona mogu regulirati jedino spuštanje i dizanje u zrak pomoću utega.

Tada je to bio hrabar podvig jer su baloni na vrući zrak pogonjeni snagom vjetra, a ne nekom vrstom kormila pa putnici balona mogu regulirati jedino spuštanje i dizanje u zrak pomoću utega.

 21. studenoga 1783. godine izveden je prvi let balonom na vrući zrak bez ikakvih konopaca. Piloti ovog balona bili su Francuzi Jean-François Pilâtre de Rozier i François Laurent d'Arlandes. Letjeli su oko 25 minuta prešavši udaljenost od čak 12 kilometara. U to je vrijeme ovo bio hrabar podvig jer su baloni na vrući zrak pogonjeni snagom vjetra, a ne nekom vrstom kormila pa putnici balona mogu regulirati jedino spuštanje i dizanje u zrak pomoću utega. 

Pretpostavlja se da su se prvi baloni ovakvog tipa pojavili u 3. stoljeću u Kini, bili su bez posade, a služili su za vojnu signalizaciju. Inače, kralj Luj XVI. naredio je da se za prvi let ljudske posade u ovakvom balonu odaberu osuđeni zločinci u slučaju da let pođe po krivu, no de Rozier i d'Arlandes su se ipak uspjeli izboriti za ovu čast. 

Prvi moderni baloni počeli su se razvijati u 50-im godinama 20. stoljeća, a oko 90-ih godina počeli su se postavljati i svjetski rekordi:

- 1991. godine Per Lindstrand i Richard Branson preletjeli su 7 671 kilometar (Japan - Sjeverna Kanada),

- 1999. godine Bertrand Piccard i Brian Jones postavili su rekord za najdulje putovanje: 19 dana 21 sat i 55 minuta bez zaustavljanja,

- 2002. godine Steve Fossett je produljio rekord za „najkraće vrijeme putovanja“ koji sada iznosi 320 sati i 33 minute.

- 2005. godine je Vijaypat Singhania ostvario svjetski rekord za najviši let balonom - 21 kilometar u visinu.

FOTO: KINSEY MHIRE/BLOGSPOT.CO.NZ