LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prve Zimske olimpijske igre

Na današnji dan 1924. godine u Chamonixu u Francuskoj započele su prve Zimske olimpijske igre.

Na današnji dan 1924. godine u Chamonixu u Francuskoj započele su prve Zimske olimpijske igre.

Chamonixu podno Mont Blanca u Francuskoj od 25. siječnja do 5. veljače 1924. godine kao dio Ljetnih olimpijskih igara održan je Međunarodni tjedan zimskih sportova. Međunarodni olimpijski odbor je ovo natjecanje tek 1926. godine proglasio prvim Zimskim olimpijskim igrama.

Na ceremoniji otvaranja sportaši su, držeći zastave svojih zemalja, izrekli prisegu u kojoj su obećali da će poštovati pravila Olimpijskih igara. Zanimljivo je da su tijekom ceremonije sportaši morali nositi sportsku opremu jer je to bilo jedno od pravila. Tako su se mnogi sportaši gledateljima predstavili na ramenima noseći skije ili hokejaške palice budući da su im one bile standardni dio opreme.

Na igrama se natjecalo oko 300 sportaša, od kojih 11 žena. Natjecali su se u bobu, klizanju, curlingu, hokeju na ledu i nordijskim kombinacijama, a žene su se mogle natjecati samo u umjetničkom klizanju.

Ukupno je sudjelovalo 16 zemalja, a najuspješnija bila je Norveška koja je osvojila čak 17 medalja. Prvu zlatnu medalju na igrama osvojio je američki sportaš Charles Jewtraw u disciplini brzog klizanja na 500 metara. Ovaj događaj imao je velik odjek u javnosti. Više od 10 000 gledatelja uživo je pratilo natjecanja.

Od 1924. godine nadalje Zimske olimpijske igre održavane su svake četiri godine sve do 1992. Potom je odlučeno da se odvijaju u razmaku od dvije godine od Ljetnih olimpijskih igara, pa su sljedeće održane već 1994. godine Nakon toga su se nastavile odvijati u razmaku od četiri godine Posljednje Zimske olimpijske igre – 22. po redu – održane su prošle godine u Sočiju u Rusiji, a sljedeće se trebaju održati 2018. godine u Pyeongchangu u Južnoj Koreji.

FOTO: WIKIPEDIA