LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Počinjena prva pljačka vlaka u Americi

Devedeste godine 19. stoljeća pljačke vlakova doživjele su svoj vrhunac u Americi, a počeci sežu do 1866. i vezani su uz bandu koju su činila braća Reno.

Devedeste godine 19. stoljeća pljačke vlakova doživjele su svoj vrhunac u Americi, a počeci sežu do 1866. i vezani su uz bandu koju su činila braća Reno.

Godine 1866, 6. listopada, na današnji dan, dogodila se prva pljačka vlaka u Americi. Za nju su odgovorna braća Reno koja su se u isti ukrcala u Indiji nosivši maske i pištolje.

Neposredno nakon građanskog rata, Amerikanci su patili od manjka posla, što je dovelo do povećanog kriminala i širenja bandi, posebice u seoskim zajednicama. Jedna od prvih bandi koja se pojavila bila su upravo braća Reno, čiji su primarni članovi bili Frank, John, Simeon i William Reno. Čak i prije spomenutog djela, bili su poznati po svom kriminalu, zbog čega su više puta bili uhićeni. Svaki su put uspjeli su pobjeći tako što bi podmitili čuvare ili im zaprijetili.

Kad je vlak izašao sa stanice, trojac je krenuo prema vagonu sa vrijedim stvarima te su uzeli 12 000 dolara (današnja vrijednost bi bila 188 000 dolara). Također su gurnuli i jedan sef s vlaka kojeg su čekali drugi članovi bande. Deset članova je uhićeno, ali braća su pobjegla.

Svojim pljačkama uspjeli su skupiti 96 000 dolara (današnja vrijednost oko 1,7 milijuna dolara), čime su privukli internacionalnu pozornost. Željeznička tvrtka angažirala je agenciju Pinkerton National Detective Agency da progoni razbojnike, ali oni su se podijelili i raspršili diljem Srednjeg Zapada. U prosincu 1868. Pinkerton je uhvatio Franka, Williama i Simeona, nakon toga završili su u zatvoru, ali tamo ih je uhvatila bijesna mafija koja ih je objesila.

Jedini preživjeli brat, John, na kraju je uhvaćen i proveo je vrijeme u zatvoru u državi Missouri. Kasnije je umro, 1895. godine, u svom domu u Seymour, Indiana.

Pljačke vlakova doživjele su vrhunac tijekom 1890-ih godina, a pljačkaši su bili skloni pridržavati se određenih teritorija. Poznati pljačkaši bili su, dakle, Braća Reno, Farringtoni i banda Jesse James. Braća Reno djelovali su u južnoj Indiani, Farringtoni su terorizirali vlakove u Kentucky-u i Tennessee-u, a banda Jesse James djelovali su u unutrašnjosti zemlje.

FOTO: PINTEREST