LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prva konferencija o zaštiti okoliša

5. lipnja 1972. održana je Prva svjetska konferencija o zaštiti čovjekova okoliša, a od 1974. se današnji dan obilježava kao Svjetski dan zaštite okoliša.

5. lipnja 1972. održana je Prva svjetska konferencija o zaštiti čovjekova okoliša, a od 1974. se današnji dan obilježava kao Svjetski dan zaštite okoliša.

Na današnji dan 1972. godine u Stockholmu je započela je Prva svjetska konferencija o zaštiti čovjekova okoliša, poznata i kao Štokholmska konferencija.

Na njoj se okupilo više od 1 200 predstavnika iz 113 država te više od 500 promatrača raznih vladinih i nevladinih organizacija. 

Rezultati konferencije rezimirani su u nekoliko osnovnih dokumenata, od kojih je najznačajnija Deklaracija o zaštiti okoliša

Konferencija se smatra prekretnicom u radu UN-a, ali i prekretnicom u pogledu aktivnosti svih čimbenika na zaštiti okoliša, i to zato što je intenzivnije i organiziranije potaknula svijet na ozbiljno razmišljanje o potrebi zaštite okoliša.

Skupština UN-a iste je godine ustanovila i Svjetski dan zaštite okoliša koji se od 1974. održava 5. lipnja.

Svjetski dan zaštite okoliša u svijetu se obilježava na razne načine – skupovima, biciklističkim paradama, akcijama pošumljavanja i čišćenja okoliša i sl. No glavni cilj uvijek je isti: stvaranje svijesti o okolišu kod ljudi u cjelini, ali ponajviše pojedinačno jer tek osvješćivanjem pojedinaca mogu se očekivati značajni rezultati na kolektivnoj razini.

FOTO: OS-HRVATSKISOKOL-PODGAJCIPODRAVSKI.SKOLE.HR