LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prva dodjela Oscara

Danas poznata kao najglamuroznija filmska svečanost, dodjela nagrade Oscar počela je kao relativno skromna ceremonija.

Danas poznata kao najglamuroznija filmska svečanost, dodjela nagrade Oscar počela je kao relativno skromna ceremonija.

Na današnji dan obilježava se 86 godina od prve dodjele Oscara u povijesti.  Prva dodjela održana je 16. svibnja 1929. u hotelu Hollywood Roosevelt u Los Angelesu. Nagradu je te prve godine dodijelila Akademija filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS), što je ostalo nepromijenjeno sve do danas. AMPAS je osnovana dvije godine prije, odnosno 1927., inicijativom filmaša Louisa Mayera. Na prvoj dodjeli dodijeljeno je ukupno 15 kipića, među kojima je jedan pripao i legendarnom Charlieu Chaplinu.

Prvu ceremoniju vodio je Douglas Fairbanks, predsjednik AMPAS-a. Ulaznica je tada koštala simboličnih 5 dolara, a ceremonja je trajala svega 15 minuta, dok je danas ceremonija višesatna. Bila je to jedina dodjela Oscara koja se nije uživo prenosila u medijima.

Kipić koji je do danas ostao nepromijenjen dizajnom, osmislio je kipar George Stanley dok mu je tada poznati meksički glumac, Emilio Fernandez, poslužio kao model. Iako isprva nije bio oduševljen tom idejom jer je morao pozirati gol, Fernandez je svojim pristankom ušao u povijest kao model koji je poslužio kao „muza“ najpoznatijem kipu današnjice.

Poznati kipić prikazuje golog muškarca koji drži križarski mač i stoji na vrpci filma s 5 žbica koje simboliziraju grane Akademije - glumce, scenariste, redatelje, producente i tehničare. Visok je 34 centimetara i teži 3.85 kilograma. Legura od koje se izrađuje sadrži kositar, antmon i bakar te je poznata kao britanij. Njihov sjajan izgled postiže se površinskim poznaćivanjem. Službeni naziv mu je Academy Award of Merit (Oscar za zasluge).

Teorija o porijeklu imena Oscar ima mnogo. Jedna od najpopularnijih vezana je za knjižničarku i tajnicu AMPAS-a koja je, vidjevši prvi kipić, izjavila kako je podsjeća na njenog ujaka koji se zvao, sigurno pretpostavljate – Oscar! Toj teoriji suprotstavlja se ona glumice Bette Davis koja je svojevremeno tvrdila da je upravo ona nazvala kipić Oscar po njenom bivšem suprugu.

Glumac Emil Jennings prva je osoba koja je dobila Oscara za najbolju mušku ulogu. Filmovi u kojima je glumio su The Way Of All Flesh i TheLast Command. Nagradu za najbolju žensku ulogu primila je Janet Gayron za filmove Seventh Heaven, Street Angel i Sunrise: A Song Of Two Humans.

Ove  godine održana je 87. dodjela Oscara, 22. veljače.

FOTO: FLICKR/ALYSSA DAVIS