NA DANAŠNJI DAN

Prošlo je 11 godina od tužnog dana u hrvatskom sportu, smrti Hrvoja Ćustića

nogometna lopta

3. travnja prisjećamo se jednog od najtužnijih dana u hrvatskom nogometu. Toga dana Hrvoje Ćustić, mladi hrvatski nogometaš, podlegao je ozljedama zadobivenim na utakmici nekoliko dana ranije.

Bilo je to 29. ožujka 2008, igrala se druga minuta utakmice NK Zadar – HNK Cibalia Vinkovci. Srebrni Vatreni iz Rusije Danijel Subašić ispucao je loptu, a nesretni Hrvoje Ćustić glavom je udario u betonski zid odmah kraj terena. Hitna pomoć odmah je došla i pružila mu pomoć te ga prevezla u zadarsku bolnicu, ali to je nažalost bila jedina pozitivna strana svega što je slijedilo.

U tom trenutku nastala je tišina na Stanovima, zadarskom stadionu. Nesreća je pogodila cijelu Hrvatsku i svi su bili u iščekivanju što će biti s mladim hrvatskim nogometašem punim potencijala. Prvih nekoliko dana stanje mu se stabiliziralo, međutim petog je dana, 3. travnja, nastupila smrt.

Bio je to stalan prvotimac NK Zadra, velik čovjek, velik igrač, velik sportaš – tako je o njemu govorio Jakov Surač, tadašnji kapetan kluba. Njegov slučaj doveo je u pitanje infrastrukturu samih stadiona. Da je taj betonski zid udaljen samo nekoliko metara od linije za igru, danas bi Hrvoje Ćustić vrlo vjerojatno bio srebrni sa SP-a u Rusiji. Kako prenosi tportal.hr, HNS je tek nakon ove tragedije nadopunio Pravilnik o licenciranju u koji je dodao propis u kojem stoji da prvoligaški travnjaci moraju biti široki minimalno pet metara van linija za igru.

Veliki je prijatelj s njim bio Danijel Subašić, sad već bivši vratar hrvatske nogometne reprezentacije koji svaki put ispod dresa nosi majicu sa slikom svog neprežaljenog prijatelja. Svaki poraz i pobjeda posvećeni su njemu, a posebno je to bilo u Rusiji, gdje je Danijel u prve tri utakmice uvijek na kraju podignuo dres i pokazao kome je pobjeda posvećena. Da i na nešto ovako emotivno postoje kritike, dokaz je FIFA, Međunarodna nogometna federacija, koja je tvrdila da je na taj način prekršio pravilo prema kojem se na opremi ne smiju prikazivati osobne poruke.

Komentari na članak

Vezani članci

Armada

Maksimirske bizarnosti

Armadi zabranili unos koreografije: Zašto se onda svi čude što ruševina zjapi prazna?

Svjesni smo da na stadionu Maksimir već duže vrijeme vrijede posebni zakoni i naredbe, paralelna država, gdje su dopuštene samo podobne stvari

as karta karte klađenje poker

lucija adžić

Ima li sreće u igrama na sreću ili kako na brzaka pronaći nove najbolje prijatelje

Bezazlena razbibriga ili teret koji vučeš za sobom? Igre na sreću češće se okrenu na nesreću. Dok podijeliš svima, ne ostane ništa.

Požar

Prva žrtva "vatrenog proljeća"

Australija: Prilikom gašenja požara poginuo pilot

Kanader se srušio blizu grada Ulladulla, južno od Sidneyja, a tragične vijesti dolaze nakon što je australska vojska prozvana krivom za razbuktavanje velikog požara.

Buffon

NA DANAŠNJI DAN

Rođen Buffon, nogometaš koji je 16 godina držao rekord najskupljeg vratara

Dugih šesnaest godina držao je rekord najskupljeg golmana u povijesti, donio je Parmi i Juventusu brojne naslove prvaka, a prošle se godine oprostio od igranja za reprezentaciju Italije – upoznajte Gianluigija Buffona.

Bakljada, 14.09.2013.

Poznati sociolog gostuje u Infozoni

Predavanje Renata Matića o nogometu kao žarištu aktivizma

Sociolog Renato Matić gostovat će u srijedu u Infozoni i održati predavanje o problemima izvan terena s kojima se susreće suvremeni nogomet.