LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Priveden pravdi Jorkširski Trbosjek, zloglasni britanski serijski ubojica

Prije 37 godina uhićen je serijski ubojica Peter Sutcliffe poznat kao Jorkširski Trbosjek. U svojoj zločinačkoj karijeri ubio je trinaestero žena na području Sjeverne Engleske, a za svoja je nedjela dobio doživotni zatvor.

Prije 37 godina uhićen je serijski ubojica Peter Sutcliffe poznat kao Jorkširski Trbosjek. U svojoj zločinačkoj karijeri ubio je trinaestero žena na području Sjeverne Engleske, a za svoja je nedjela dobio doživotni zatvor.

Peter Sutcliffe poznat je britanskoj javnosti kao Jorkširski Trbosjek. Peter je bio serijski ubojica koji je djelovao sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća u Yorkshireu. Po uzoru na svog imenjaka Jacka Trbosjeka napadao je, ubijao i osakaćivao mlade žene sve dok ga 2. siječnja 1981. godine britanska policija nije privela pravdi.

Peterova prva žrtva bila je Wilma McCann. Peter ju je ubio 30. listopada 1975. godine i to udarcima čekićem po glavi te ju je nekoliko puta ubo nožem. Prve Peterove žrtve bile su isključivo mlade prostitutke. Tako je u razdoblju između veljače 1977. i svibnja 1978. godine ubio sedam žena na području Sjeverne Engleske. Mnoge od žrtava bile su i posmrtno osakaćene. Ubrzo nakon toga u javnosti se javila velika panika jer je Peter krenuo napadati i studentice.

FOTO: Wikipedia, Područje djelovanja Jorkširskog Trbosjeka

Potraga za Jorkširskim Trbosjekom bila je jedna od najvećih potraga za nekim čovjekom u povijesti. Britanska vlada ispitala je više od 250 000 ljudi te je pretraženo nekoliko tisuća domova. Začudo, Peter je bio ispitan čak devet puta za vrijeme te potrage, no svaki bi put uspio uvjeriti istražitelje da on nije počinitelj. Nedostatak fizičkih dokaza svakako je išao u prilog njegovoj nevinosti. Osim toga, istražitelji su često bili navođeni i na pogrešne tragove. Jednom su zaprimili vrpcu na kojoj je navodno snimljen Jorkširski Trbosjek, no ispostavilo se da je riječ o obmani.

Punih pet godina istražitelji su nastojali otkriti tko je serijski ubojica koji terorizira Sjevernu Englesku vodeći se različitim tragovima i ispitanicima. Unatoč svom trudu, konačno hvatanje Petera dogodilo se pukom slučajnošću. Naime, Peter je uočen u ukradenom autu s jednom prostitutkom, a uhitio ga je policajac Robert Ring. Ovo uhićenje, iako još uvijek bez čvrstih dokaza, predstavljalo je početak kraja Peterove karijere zloglasnog britanskog serijskog ubojice.

Prije nego li ga je Ring odveo u policijsku postaju, Peter je zatražio da urinira iza obližnjeg grma. Ring mu je to i dozvolio te ga je odveo u pritvor. Kasnije se Ring vratio na to mjesto te je iza tog grma pronašao čekić i nož kojim su žrtve bile ubijene i osakaćene. Kad su dokazi prezentirani Peteru, priznao je krivnju. Na sudu se pokušao braniti neuračunljivošću i psihičkim poremećajem, no bezuspješno. Peter je za ubojstvo trinaestero žena, što je više od Jacka Trbosjeka, dobio doživotni zatvor, a britanska je javnost konačno mogla mirno spavati.

FOTO: PIXABAY