LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kuhajte sa Studentskim

Pripremite za ručak mesne okruglice, jelo koje je omiljeno diljem svijeta

Na današnji dan slavi se jelo čiji okus svakog vraća u djetinjstvo. Mesne okruglice tradicionalno se jedu u mnogim zemljama, a mogu se napraviti na bezbroj načina.

Na današnji dan slavi se jelo čiji okus svakog vraća u djetinjstvo. Mesne okruglice tradicionalno se jedu u mnogim zemljama, a mogu se napraviti na bezbroj načina.

Mesne okruglice jelo je čiji se dan slavi 9. ožujka te koje će rijetko koji ljubitelj mesa odbiti. Pripremaju se na razne načine i prisutne su u kuhinji gotovo svake zemlje. Iako ih se često povezuje s talijanskom kuhinjom, svoje porijeklo zapravo vuku iz Amerike gdje se tradicionalno konzumiraju uz špagete.

Okruglice su se tijekom povijesti često spominjale. U Turskoj su poznate kao kofte te dolaze u više varijacija, dok se u Kini prvi zapisi pronalaze čak 221. godine prije Krista. Njihova se receptura tijekom godina mijenjala i nadograđivala, te zato danas postoji lepeza raznovrsnih načina pripreme. 

Ova jednostavna, ali ukusna delicija radi se od mljevenog mesa pomiješanog sa začinima, mrvicama kruha, jajima te drugim začinima po izboru. No ovo nije univerzalni način pravljenja te svaka kuhinja ima svoj specifični recept. Može ih se poslužiti kao predjelo, glavno jelo ili prilog te peći, pržiti ili pak pirjati. Vrlo se lako pripremaju te je to najbolji način za proslavu ovog dana, stoga u nastavku donosimo recept. 

Sastojci:

  • 450 g mljevene govedine
  • 1 jaje
  • 2 žličice vode
  • pola šalice krušnih mrvica
  • 1/4 šalice sjeckanog luka
  • pola žličice soli
  • papar po želji.

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte jaje, vodu, krušne mrvice, luk, sol i papar. Zatim dodajte mljeveno meso lagano ga odvajajući te na kraju sve pomiješajte dok ne dobijete kompaktnu masu. Oblikujte kuglice te pecite oko pola sata na 180 stupnjeva. Tako gotove okruglice možete zamrznuti ili pripremiti na željeni način.

FOTO: PIXABAY