LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prije 73 godine osnovan UNICEF; tim povodom donosimo pregršt informacija koje vjerojatno niste znali

Na današnji dan, 11. prosinca 1946. godine, rezolucijom Generalne skupštine UN-a osnovan je UNICEF, organizacija čija je misija pomaganje djeci u kriznim žarištima diljem svijeta.

Na današnji dan, 11. prosinca 1946. godine, rezolucijom Generalne skupštine UN-a osnovan je UNICEF, organizacija čija je misija pomaganje djeci u kriznim žarištima diljem svijeta.

Strahote Drugog svjetskog rata i poteškoće s kojima se susrela razrušena poslijeratna Europa zorno su ukazale na potrebu pronalaska mehanizama za očuvanje teško postignutog mira. Potpisivanjem mira i prestankom ratnih razaranja, Europa i svijet suočeni su sa strahovitim posljedicama; izbjegličkom krizom kakvu svijet dotada nije vidio. Procjenjuje se kako je između sedam i jedanaest milijuna ljudi ostalo bez svojih domova u ratnom vihoru. Kako bi se udruženim snagama pokušale ublažiti posljedice razaranja i pružiti državama članicama platformu pomoću koje bi mogle mirno rješavati međusobne razmirice, na inicijativu američkog predsjednika Wilsona osnovana je organizacija Ujedinjenih Naroda.

Vrlo je brzo shvaćeno kako je u kriznim situacijama iznimno važno zaštititi one najranjivije, a to su djeca. Stoga je UN 1946. godine osnovao ICEF, odnosno International Children’s Emergency Fund čija je zadaća bila dijeljenje humanitarne pomoći djeci pogođenoj ratom bez ikakve diskriminacije. Na današnji dan, 11. prosinca 1946. godine, rezolucijom Generalne skupštine UN-a osnovan je UNICEF (United Nations Childrens Emergency Fund), organizacija čija je misija pomaganje djeci u kriznim žarištima diljem svijeta. 1953. godine postao je trajna organizacija UN-a.

U svoje 73 godine postojanja UNICEF je proveo brojne programe prehranjivanja, dopremanja pitke vode, edukacije i obrazovanja te besplatnog cijepljenja i iskorjenjivanja raznih bolesti, a slični programi u tijeku su i danas u područjima pogođenima siromaštvom, ratnim sukobima ili prirodnim katastrofama. Jedno od najznačajnijih postignuća ove organizacije svakako je usvajanje Povelje o pravima djeteta 1989. godine, deklaracije koju je potpisalo 159 zemalja članica.

FOTO: PIXABAY