LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prije 51 godinu izvedena prva transplantacija ljudskog srca

Na današnji dan prvi je put izvedena transplantacija srca, revolucionarni medicinski zahvat koji je spasio tisuće ljudskih života.

Na današnji dan prvi je put izvedena transplantacija srca, revolucionarni medicinski zahvat koji je spasio tisuće ljudskih života.

Na današnji dan, 3. prosinca 1967. godine, prvi je put izvedena transplantacija srca s ljudskog davatelja na ljudskog primatelja. Ovaj nevjerojatan medicinski podvig izveo je dr. Christiaan Barnard, kardiovaskularni kirurg koji je predvodio tim od trideset liječnika i ostalog medicinskog osoblja u bolnici Groote Schuur u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici.

Primatelj srca bio je pedesettrogodišnji poduzetnik Louis Washkansky koji je bolovao od teške degenerativne srčane bolesti i pristao na riskantnu operaciju. Donatorica srca bila je dvadesetpetogodišnja Denise Darvall, mlada žena koja je 2. prosinca stradala u prometnoj nesreći i zadobila teške povrede glave i mozga. Darvall je proglašena klinički mrtvom, a njezin otac pristao je donirati njene bubrege i njeno srce.

Zahvat je započeo kratko nakon ponoći, a završio je nešto prije 6 sati ujutro kada je srce koje je usađeno Washkanskyju pokrenuto elektrošokom. Iako se Washkansky probudio nakon operacije i bio sposoban komunicirati s liječnicima, pa čak i kratko hodati, njegovo se stanje uskoro pogoršalo i umro je osamnaest dana nakon transplantacije.

FOTO: PIXABAY