Na današnji dan

Prije 15 godina "Brzi i žestoki" stigli na filmska platna

Brzi i žestoki

Na današnji je dan 2001. godine, premijernu ekranizaciju doživjela popularna američka franšiza „The Fast and the Furious“.

Gotovo da nema osobe koje nije pogledala barem jedan od nastavaka Brzih i žestokih. Danas se prisjećamo da je 22. lipnja davne 2001. godine ova franšiza doživjela svoj debi na velikom filmskom platnu diljem američkih kina.

Radnja filma smještena je u južnu Kaliforniju. Čitavi scenarij napisan je prema jednom novinskom članku naziva Racer X. U članku su se spominjale ulične utrke brzih automobila koje su početkom 90-ih godina u SAD-u bile vrlo popularne. I naravno vrlo ilegalne. Autocestama južne Kalifornije najviše su se utrkivali mladi američki Azijati. No, spomenuti članak se bazirao na jednog takvog trkača koji je živio u New Yorku. Ideja iz članka prerasla je u scenarij za ono što će se ispostaviti da je jedna od najskupljih i najgledanijih franšiza.

Dobro znana radnja filma, redatelja Roba Cohena, predstavila je Briana O`Connora kojeg je utjelovio pokojni Paul Walker. On je policajac na tajnom zadatku čija je misija uvući se u redove ilegalne trkačke scene u Los Angelesu ne bi li uhvatio bandu za koju se sumnjalo da krijumčari ilegalnu robu u dijelovima velikih kamiona. O`Connor je u pripremi za sudjelovanje u utrkama vježbao vožnju na poznatom modelu Mitsubishija – kričavo zeleni Eclipse iz 1995. godine Naposljetku je izgubio utrku od strane Dominica Torreta kojeg utjelovljuje popularni Vin Diesel. Torreto je u ovom slučaju bio vođa bande koju je trebao istražiti.

Ostatak priče je povijest. Unatoč pomiješanim kritikama, The Fast and the Furious je neočekivano postao hit na ljestvicama. Stoga je 2003. slijedio nastavak 2 Fast 2 Furious, zatim 2006. The Fast and the Furious: Tokyo Drift gdje se snimanje odvijalo u Japanu, te Fast & Furious 2009. godine. Nakon tragične smrti Paula Walkera, sedmi nastavak franšize 2015. godine na kraju filma nosi posvetu upravo njemu. Iako je ovaj nastavak do gotovo samog kraja bio snimljen za vrijeme života Walkera, nakon njegove smrti, glumčev je lik utjelovljen pomoću CGI tehnologije i dvojnika.

Posljednji nastavak filma oduševio je većinu kritičara i poslužio kao svojevrsni oproštaj i od pokojnog Walkera i od obožavatelja. No, već su završetkom tog nastavka krenule špekulacije i o osmom nastavku. Tako je potvrđeno da će osmi nastavak biti prikazan u travnju 2017. godine, a glavnu će ulogu nositi Dwayne Johnson. Osmi nastavak može označiti i početak nekog novog razdoblja za franšizu, jer će nositi naslov New Roads Ahead.

Komentari na članak

Vezani članci

Tipkanje u vožnji

Pišete poruke u vožnji?

VIDEO: Nakon ovog sigurno više nećete tipkati po mobitelu dok vozite

Pisanje i čitanje SMS poruka u vožnji prakticiraju mnogi vozači. Ovaj potresni video promijenit će vaš pogled na tu lošu naviku kojoj se teško oduprijeti.

konvencija

"May the force be with you"

Postani Star Wars volonter

Sila preuzima Zagreb. Postani jedan od volontera koji će oživjeti svijet Zvjezdanih ratova ove godine u Zagrebu.

Nina Simone

Na današnji dan

Rođena Nina Simone, američka pjevačica, pijanistica i aktivistica za građanska prava

Budući da su njezine pjesme i glazbu odlikovale izražene emocije, slušatelj bi se vrlo lako pronašao u situaciji u kojoj bi izgubio pojam o vremenu. Zbog toga su joj dali nadimak High Priestess of Soul (visoka svećenica soula).

Washington Post

Plaćena praksa u SAD-u

Postani pripravnik u Washington Postu!

Najpoznatije i najčitanije vašingtonske novine, The Washington Post, raspisale su natječaj za pripravničke pozicije za ljeto 2016. Praksa traje 12 tjedana, a prijave se primaju do 16. listopada 2015.

Snjeguljica i sedam patuljaka

Na današnji dan

Disney započeo revoluciju filmske indrustrije animiranim filmom „Snjeguljica i sedam patuljaka“

Na današnji je dan 1938. popularni animirani film doživio svjetsku premijeru, a njegova je kvaliteta i danas inspiracija te veselje mladih i starih.