LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prije 124 godine braća Lumière pokazali su svijetu prvi film

Braća Lumiere svevremeni su inovatori koji 28. prosinca 1895. u svijet puštaju prvi film. Iako je trajao samo 50 sekundi, uzbuđenja i ushita u publici nije nedostajalo.

Braća Lumiere svevremeni su inovatori koji 28. prosinca 1895. u svijet puštaju prvi film. Iako je trajao samo 50 sekundi, uzbuđenja i ushita u publici nije nedostajalo.

Louis i Auguste dinamičan su dvojac koji je zaslužan za nastanak kinematografije čija popularnost raste iz dana u dan. Tako daleke 1895. godine, na današnji dan, dolazi do pojave prvoga filma. Prvo prikazivanje održalo se u Grand Cafeu u romantičnome Parizu, a naslov filma bio je Odlazak radnika iz Lumière tvornice.

Iako naslov danas sugerira nešto prozaično i obično, jasnoća i tehnika snimanja crno-bijele slike bila je revolucionarna za to vrijeme. Nakon prikazivanja filma koji traje tek 50 sekundi došlo je do senzacije u svijetu filma.

Sigurno se pitate kako je sve krenulo i od kuda im uopće ova fascinantna ideja... Još od malena braća Lumière bili su upoznati sa svijetom fotografije i mašte jer im je otac bio slikar i fotograf. Iz toga razaznajemo da ključ uspjeha slavne braće leži u obiteljskoj tradiciji. Ideja prvoga filma realizirala se zahvaljujući njihovoj revolucionarnoj kameri i projektoru koji se zove kinematograf. Kamera je uspješno snimala, razvijala i reproducirala filmove.

Nakon toliko godina dolazi do pojave prvih filmova. Kinematograf koji je uspješno projicirao slike u pokretu na velikome ekranu kreirao je posve novo iskustvo koje je prepoznalo mnoštvo ljudi. Bilo je to nešto novo i uzbudljivo što su mnogi htjeli doživjeti. Cvao je i marketing jer su braća zaslužna i za pojavu prvih filmskih postera koji su rezultat tako velikog zanimanja javnosti. Kao rezultat, Louis i Auguste Lumière počeli su dodatno razvijati svoju ideju i nadogradili je za još jednu stepenicu. Znatiželja koja im nije dala mira navela ih je na razmišljanje o fotografiji…u boji!

Lumière na francuskome inače znači svjetlo, što najbolje ilustrira život ove braće koji su nam omogućili da uhvatimo stvarnost i čuvamo prošlost na filmskim platnima. Zaslužni su i za stvaranje prostora za nastajanje nevjerojatnih redatelja, glumaca i naposljetku nas, gledatelja.

FOTO: PINTEREST