LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prije 107 godina počela se pisati povijest: osnovan HNK Hajduk Split!

– Volim Hajduka, Jugoplastiku, Tonija Kukoča, Dina Rađu, Blanku Vlašić, Gorana Ivaniševića, volim kad Metković tuče Zagreb u rukometu, kad Zadar tuče Cibonu u košarci, kad Jug tuče Mladost u vaterpolu. A kad Hajduk tuče Dinama, pogotovo u Zagrebu, onda to feštajem danima. – Ivo Bego.

– Volim Hajduka, Jugoplastiku, Tonija Kukoča, Dina Rađu, Blanku Vlašić, Gorana Ivaniševića, volim kad Metković tuče Zagreb u rukometu, kad Zadar tuče Cibonu u košarci, kad Jug tuče Mladost u vaterpolu. A kad Hajduk tuče Dinama, pogotovo u Zagrebu, onda to feštajem danima. – Ivo Bego.

Prije 107 godina osnovana je duša Splita. Ne jedan od najvećih klubova Hrvatske, nego klub koji ponosno nosi titulu najvećeg već dugi niz desetljeća. Dana 13. veljače 1911. godine u Pragu, u lokalnoj pivnici U Fleku, četvorica praških studenata počela su pisati povijest. Osnovali su srce grada podno Marjana, simbol jedne i jedine bile boje. 

Odobrenjem Carskog namjesništva u Zadru ideja četvorica prijatelja realizira se u stvarnost. Fabijan Kaliterna, Vjekoslav Ivanišević, Lucijan Stelle i Ivan Šakić uz stručnu pomoć Vladimira Šore i profesora Josipa Barača najzaslužniji su za početak jedne od najljepših nogometnih priča u Hrvatskoj, a i šire.

Sami počeci, u razdoblju od 1911. Do 1920.godine, Hajduk je odigrao svoju prvu službenu utakmicu protiv Calcia, a legenda kaže kako je prvi gol za ovaj klub postigao Šime Raunig i to koljenom. Svoje prvo prvenstvo, Hajduk nije osvojio. Završio je drugi, odmah poslije Juga, a do 1936.godine slavili su u svih 13 finalnih susreta.  1926.godine dobio je i svoju operetu, kao jedini klub kojem je to pošlo za rukom. Za „splitske bile“ Ivo Tijardović ponosno je skladao Kraljicu lopte kao čestitku za 15. Rođendan. 1927. I 1929.godine osvojio je prvenstvo, dok je 1928.godine bio drugi. 



FOTO: Wikipedia
 

Tridesetih godina Hajduku se po prvi put desila kriza. Tih se godina probijao po svijetu i odigravao razne utakmice diljem planeta. godine 1933. imao je najboljeg strijelca Lige. Vlade Kragić, poznatiji po tzv. smrtnom šucu, postigao je polovicu golova svoje ekipe, njih 21. Drugi hajdukovac koji je proglašen najboljim strijelcem bio je Leo Lemešić, koji je postigao ukupno 18 golova dvije godine kasnije. U kolekciju trofeja dodan je i onaj koji je osvojio 1941. godine kao prvak Banovine Hrvatske.

I tijekom ratnih godina Hajduk je bilježio zavidne rekorde. Nastupi kao momčad NOVJ-a bilježili su rekordnu gledanost. Protiv britanske armije u Bariju prisustovalo je 40 000 gledatelja te je ta utakmica zapamćena kao najposjećeniji događaj ratnih godina. Po završetku Drugog svjetskog rata uprava je odbila ponudu da postanu vojni klub i presele u Beograd.

U razdbolju od 1945. do 1950.godine Hajduk je odigrao mnoge utakmice koje su ispisale njegovu veliku povijest. godine 1945. general Charles de Gaulle uručio im je orden na utakmici u Libanonu. Zapamćena je ostala i ona utakmica kojom je postao prvak Federalne Države Hrvatske. Naredne godine obilježio je Frane Matošić koji je danas prvi strijelac kluba s ukupo 729 postignutih pogodaka u bilom dresu.


FOTO: Wikipedia

Jedinstven slučaj obilježio je i sezonu 1950. godine Hajduk je tada osvojio naslov prvaka Nove Jugoslavije s ukupno deset pobjeda, osam neodlučenih utakmica i nijednim porazom. Dana 29. listopada, dan nakon obilježavanja rođendana najveće navijačke skupine Torcide, odigrao je utakmicu protiv Crvene Zvezde. Po uzoru na brazilske navijače, navijači Bilih po prvi su se put organizirali da bi sutradan drukali za Bile

Godine 1952. osvojen naslov s momčadi koju su činile nekoliko poznatih imena poput Beare, Kokeze i Brokete. Najveću nepravdu Hajduk je doživio kada je sa seniorima otišao na turneju po Južnoj Americi, a FSJ nije htio odgoditi utakmice prvenstva. Početak prvenstva i utakmice odigrane s juniorima koštali su Hajduka novog naslova. Također, veliko je priznanje bio i poziv Vladimira Beare i Bernarda Vukasa Bajde u sastav reprezentacije Starog kontinenta. Bajdo Vukas kasnije je otišao u Bolognu kao nogometni profesionalac ovih prostora.
Šezdesetih je godina Hajduk (opet) imao golgetera Petra Nadovezu. Izgubljene utakmice protiv Rijeke i Trešnjevke ispunile su kompletan Stari plac. Sami navijači pokazali su vjernost svome klubu i kada mu nije išlo. Nakon triju izgubljenih finala Hajduk je 1967. godine osvojio naslov Kupa po prvi put. Pobijedio je tada najbolju momčad Jugoslavije, Sarajevo, s ukupnih 2:1. Tih su godina za klub igrali Miroslav Vardić i Dragan Holcer, koji je postao najbolji obrambeni igrač svih vremena. 

Od 1971. do 1980.godine Hajduk je osvojio četiri titule prvaka i pet kupova, i to pet uzastopnih trofeja, što je također ostalo zabilježeno kao povijesni uspjeh. Najbolji strijelac Lige po drugi put bio je Petar Nadoveza s ukupno 20 postignutih golova. Sporna situacija koja je potresla cijeli Split dogodila se na utakmici protiv OFK-a Beograd. Na toj je utakmici sudac pogođen u glavu i utakmica je prekinuta. Prvobitna odluka bila je registriranje u korist Beograda, 3:0. To je izazvalo demoliranje grada, paljenje auta, bacanje auta u more, da bi se konačno utakmica registrirala 2:2. Tih je godina Hajduk dobru sezonu imao u Europi. Nekoliko utakmica nesretno je izgubio (Valencija, Leeds United, Atletico, bečka Austrija). Pobjedu je ostvario protiv islandskog Keflavika, a kasnije i protiv velikog St.Etiennea. 

Godine 1978. oprostio se od Starog placa spuštanjem zastave. Prvi nastup na Poljudu odigran je pred gotovo 50 000 gledatelja protiv turskog Trabzonspora, a ujedno je bio i prva pobjeda. Dogurao je Hajduk i do četvrtfinala Kupa, gdje je nesretno izgubio od Hamburga. Prva utakmica odigrana je 1:0 u korist Nijemaca, da bi na domaćem terenu slavio, ali ukupnih 3:2 nije bilo dovoljno za polufinale. Zapamćeno je ostalo i izluđivanje Boriše Đorđevića koji se igrao s njemačkim igračem Manfredom Kaltzom.

Foto: Wikipedia
FOTO: Wikipedia 

 
FOTO: Wikipedia
 

Sljedećeg desetljeća nije osvojio naslov prvaka, ali je u vitrinu spremio tri naslova Kupa. Dobro se držao u Europi, tako da je svima ostao zapamćem pogodak Sliškovića beogradskom vrataru Ivkoviću iz kornera. I sezonu 1984/1985. imao je strijelca Lige: bio je to Zlatko Vujović s 25 golova. Sezonu 1987. godine pobijedio je u polufinalu Crvenu Zvezdu. Prvu utakmicu izgubio je pri rezultatu 1:2, da bi na Marakani golom Aljoše Asanovića pobijedili u regularnom dijelu. Za jedanaesterce su se ključnima pokazale obrane vratara Vardvodića. U finalu ih je čekala Rijeka gdje je opet spašavao Vardvodić, od tada poznat kao Rambo.

Politički napete situacije odrazile su se i na nogomet. Devedesetih godina Hajduk je odigrao posljednju utakmicu protiv Zrenjanina u Prvenstvu Jugoslavije jer je počinjala Hrvatska nogometna liga. Zbog ratnih situacija nije mogao biti domaćin prvog kola Kupa. Koncem 1992. godine okitio se prvim naslovom prvaka Hrvatske. Koznik je bio najbolji strijelac s ukupno 12 pogodaka. Sljedeće godine nisu uspjeli obraniti naslov, ali su pobijedili Croatiu za osvajanje Kupa. Sezonu 1993/1994. godine momčad je vodio trener Ivan Katalinić. Bijeli su tada doživjeli svoj najveći europski poraz, 6:0, od Ajaxa, ali ostaju jedini koji su uspjeli poraziti Ajax u prvoj utakmici u Ljubljani. Ajax ih je koštao i u prvoj odigranoj Ligi prvaka, gdje su Bijeli dogurali do četvrtfinala. godine 1995. klub je zapao u ozbiljne financijske probleme, a UEFA po treći put nije dopustila da Hajduk bude domaćin utakmice. Odigrana je utakmica u Rijeci, a Hajduk je izgubio od Panathinaikosa i tako ispao iz Europe.

U novoj dekadi Hajduk je osvojio četvrti naslov prvaka Hrvatske. Ostaje u povijesti zabilježeno kako je igrao superiorno završni dio sezone Lige za prvaka. Ostvario je osam pobjeda, jedan remi i minimalan poraz na Maksimiru. Uspjeli su nadoknaditi pet bodova zaostatka iz prvog dijela sezone. Tih godina na klupi Hajduka sjedili su redom treneri poput Zorana Vulića, Ivana Katalinića, Ćire Blaževića. godine 2008. Hajduk je bio pred stečajem, da bi se u sezoni 2009/2010. Kup ponovno vratio na Poljud pobjedom protiv Šibenika. Te su se godine dobre igre u Hrvatskoj odrazile i na Europu. Uspješno se plasirao u grupnu fazu Europske lige. I Kup odigran 2012/2013. otišao je podno Marjana. Tada je uspješno slavio protiv zagrebačke Lokomotive.

FOTO: Wikipedia

Hajduk danas, kao najveći klub Hrvatske, najveće rivalstvo ima s Dinamom. Jedini je klub koji na svakoj utakmici, bili gosti ili domaćini, ima svoju vjernu publiku – Torcidu, predstavljenu kao dvanaesti igrač. Klub svaki dan sve više i više raste te zadnjih godina ostvaruje vrlo dobre rezultate. Odlične je suradnje Hajduk sklopio pa danas postoje razni prehrambeni proizvodi s logom Hajduka, različiti rekviziti na plaži, potrepštine za bebe i sl. O Hajduku su otpjevane i razne pjesme pa je poznat duet Alena Nižetića i Vinka Coce Ljubav mog života te također Cocina Kada umren umotan u bilo. Poljudom se redovito ore i Dalmacija Tutti Fruttija i Ništa kontra Splita Dina Dvornika. Kad god je utakmica Hajduka, europska ili domaća, grad gori. Planirana je i izgradnja tematskog parka Hajduka, projekt nazvan Za sva vrimena , a od  prošle godine Hajduk ima specifičan dres, ispisan imenima svojih navijača. Vjerna Torcida svoj voljeni klub prati i na kraj svijeta, a za svaki poraz ima samo riječi: To što tražim od tebe, nisu čak ni pobjede, samo srce to tvoje hajdučko, svima poznato.
FOTO: WIKIPEDIA