LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Preminuo Jules Verne, „otac" znanstvene fantastike

Prije 111 godina umro je jedan od najpoznatijih pisaca znanstvene fantastike, Jules Verne. Napisao je više od 70 knjiga od kojih su brojne bile ekranizirane, a njegovi neobični likovi i tajanstvene priče popularne su i danas.

Prije 111 godina umro je jedan od najpoznatijih pisaca znanstvene fantastike, Jules Verne. Napisao je više od 70 knjiga od kojih su brojne bile ekranizirane, a njegovi neobični likovi i tajanstvene priče popularne su i danas.

Jules Gabriel Verne rođen je 8. veljače 1828. godine u Nantesu u Francuskoj. Nantes je prometna francuska luka na rijeci Loire, gdje je Verne provodio ljeta kao dječak. Odlasci i dolasci velikih jedrenjaka poticali su njegovu maštu i želju za putovanjem i avanturom. Kratke priče i poeziju počeo je pisati u internatu, a zatim odlazi u Pariz studirati pravo. Međutim, po završetku studija nije htio raditi u struci već ga je zanimalo kazalište. U kazalištu je surađivao na brojnim dramama i operetama uključujući i Blind Man's Bluff, a kazališne je komade i sam pisao.

Sa suprugom je mnogo putovao, i to po Americi, Francuskoj i Britanskim otocima. Tijekom tih putovanja upoznao je književnike Alexandrea Dumasa i Victora Hugoa. Verneove romane u početku su odbili strani izdavači, no kad je upoznao izdavača Pierrea Julesa Hetzela, njegova karijera započinje. Godine 1863. izdana je knjiga Pet tjedana u balonu, prva knjiga u seriji izvanredne avanture. Ubrzo zatim izdaje knjige Putovanje u središte zemlje, Djeca kapetana Granta i Put na mjesec. Mnogi njegovi romani bili su objavljivani u nastavcima u časopisu Magazine d' Éducation et de Récréation.

Posjedovao je brod Saint-Michel kojim je plovio po Britanskim otocima, Portugalu, Nizozemskoj i Mediteranu. Avanture na putovanjima poslužile su kao inspiracija za mnoge kratke priče i romane. Tako su nastali romani Tajanstveni otok, Michael Strogoff i Petnaestogodišnji kapetan. godine 1869. izdaje jedan od njegovih najpoznatijih romana, 20 000 milja pod morem, a 1873. godine izdaje roman Put oko svijeta u 80 dana.

Jules Verne umro je 24. ožujka 1905. godine Napisao je više od 70 knjiga. Budućim naraštajima ostavio je stotine posebnih likova te je spominjao tehnološke inovacije koje u njegovo vrijeme još nisu postojale, kao što su podmornica, putovanje svemirom, let avionom i istraživanje dubokog podmorja. Njegova djela u velikom su broju bila ekranizirana, a on se često naziva ocem znanstvene fantastike. Jules Verne drugi je pisac po broju prevedenih djela u povijesti književnosti, i to odmah iza Agathe Christie. 

FOTO: FLICKR