Na današnji dan

Preminula glazbena diva Whitney Houston

Whitney Houston

Prije četiri godine svijet je ostao bez jednog od najljepših ženskih glasova u povijesti glazbe, glazbene dive Whitney Houston. Nakon uspješne karijere i svjetske popularnosti, Whitney je umrla u 48. godini života u svojoj hotelskoj sobi.

Whitney Elizabeth Houston rođena je 9. kolovoza 1963. godine u New Jerseyju. Pjevati je počela već u djetinjstvu nastupajući u crkvenom zboru. U srednjoj školi nastupala je kao prateći vokal za Chaka Khan i druge pjevače. Bila je i model za brojne časopise pa je tako postala prva Afroamerikanka koja je bila na naslovnici časopisa Seventeen.

Godine 1983. glazbeni producent Clive Davis čuo je Houston kako pjeva u jednom noćnom klubu te je s njom potpisao ugovor. Njezin prvi album objavljen je 1985. godine te je prodan u više od 25 milijuna primjeraka diljem svijeta. Na albumu su se nalazili hitovi kao što su How Will I Know, Saving All My Love For You i The Greatest Love of All.

Njezin sljedeći album izdan je 1987. godine te je također bio jedan od najprodavanijih. Na njemu su bili hitovi Where Do Broken Hearts Go, So Emotional i I Wanna Dance With Somebody. Treći album izdala je 1990. godine s hitom I'm Your Baby Tonight koji je, kao i prva dva, postigao veliki uspjeh.

Godine 1992. dobila je svoju prvu ulogu u filmu The Bodyguard. Pozadinska glazba bila je njezina pjesma I Will Always Love You koja je postala najprodavaniji singl ženskog izvođača u povijesti glazbe. Glumila je još u filmovima Waiting to Exhale i The Preacher's Wife.

Godine 1998. objavila je album My Love is Your Love koji se također prodao u više milijuna primjeraka. U sljedećem desetljeću okrenula se drogi te je veći dio vremena provodila u klinikama za odvikavanje. 2009. godine objavila je svoj zadnji album I Look to You. Godinu dana kasnije odlazi na svjetsku turneju po Aziji, Australiji i Europi. Nastupi su dobili kako dobre tako i loše kritike te Houston ponovno odlazi na odvikavanje od droge i alkohola.

U poslijepodnevnim satima 11. veljače 2012. godine Whitney Houston pronađena je mrtva u kadi svog apartmana u hotelu Beverly Hilton. Razlog njezine smrti bilo je slučajno utapanje, a srčani problemi i kokain bili su faktori koji su doprinijeli smrti. Whitney je imala 48 godina u vrijeme smrti. Njezine pjesme na sprovodu su pjevali poznati izvođači kao što su Stevie Wonder, Alicia Keys i drugi. 

Za svog života osvojila je šest Grammyja, 22 nagrade American Music te je utjecala na buduće generacije pjevačica kao što su Mariah Carey i Jennifer Hudson.

Komentari na članak

Vezani članci

Miki Solus

Rockmark ugostio u Akustici utorkom Mikija Solusa

Miki Solus, dečko od klavijatura

Dečko koji za sebe kaže da ne zna pjevati pa će puno rađe „repati“ svoje iznimno zanimljive stihove uz klavijature, jamačno će nasmijati svaku osobu koja ga sluša.

Međunarodni dan žena

Na današnji dan

FOTO: Svijet bira najveće ženske uzore – dajte i vi svoj glas na njihov dan!

106. godina je prošlo otkako su žene dobile svoj dan. Čestitajte ga majkama, bakama, prijateljicama, sestrama, rođakinjama i djevojkama. Prisjetimo se doprinosa nježnijeg spola društvu u kojem danas živimo.

James Dean

Na današnji dan

Poginuo James Dean, „buntovnik bez razloga“ i idol mladih

Mladi glumac James Dean umro je na današnji dan prije točno 60 godina. Njegova dotadašnja filmska ostvarenja i prerana smrt osigurale su mu status filmske legende.

djeca jedu

Međunarodni dan volontera

VIDEO: Erasmusovci u Hrvatskoj ovjekovječili hvale vrijednu volontersku akciju

Međunarodni dan volontera obilježen je 5. prosinca, a riječki Erasmus studenti svoju su volontersku aktivnost ovjekovječili i videom. Radi se o posjetu Domu za nezbrinutu djecu „Ivana Brlić Mažuranić.”

Dove "Speak Beautiful" kampanja

Zašto mislimo da smo ružni?

Dove kampanje za podizanje samopouzdanja

Globalna direktorica Dove Self-Esteem projekta Meaghan Ramsey prošle je godine održala inspirativan govor na TED Talku.