Na današnji dan

Premijerno prikazana „Casablanca”, svevremenska holivudska priča

Casablanca

Ljubavna drama o zbivanjima tijekom Drugog svjetskog rata premijerno je prikazana na današnji dan 1942. godine. Moralne dvojbe, intrigantan ljubavni trokut i snažne rečenice „Casablancu” su učinile svevremenskim filmom.

Romantična drama starog Hollywooda s Humphreyjem Bogartom, Ingrid Bergman i Paulom Henreidom u glavnim ulogama trebala je biti samo jedna od desetaka sličnih na kojima se u holivudskoj produkciji neprekidno radilo, no upečatljive rečenice, kemija među likovima i prikladan trenutak u kojemu je prikazan učinili su ovaj film jednim od najutjecajnijih filmova svih vremena.

Na današnji je dan 1942. godine u New Yorku prikazana Casablanca, ljubavna drama o događajima tijekom Drugog svjetskog rata. Marokanski grad Casablanca kroz film je doživio jednu od klasičnih, svevremenskih ljubavnih priča. Junak priče je Rick Blaine, ogorčeni cinik koji je emigrirao u Maroko gdje je vlasnik jednog kluba. Dolazi u posjed vrijednih pisama pomoću kojih može ponovno osvojiti ljubav svoga života ili je, zajedno s njenim suprugom, spasiti te nastaviti svoj osamljeni život.

– Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine.

Rickova bivša ljubavnica Ilsa, razlog njegovih razočaranja u život i neprežaljena ljubav, pojavljuje se u ključnom trenutku koji im dopušta razrješavanje neobičnih okolnosti pod kojima su se rastali u Parizu te pomirenje i ponovno pobuđene osjećaje. To za Ricka situaciju čini još gorom zbog bezizlaznih moralnih dvojbi pred koje je stavljen: predati Ilsina supruga te se nadati nastavku burno prekinute ljubavi ili ih spasiti i osigurati njezinu sreću, ali daleko od sebe.

Film je prvotno doživio osrednji uspjeh, najviše zbog činjenice da je bio požuren zbog prikladne političke situacije, no 1943. je godine nagrađen s osam nominacija za Oscar od kojih je tri – za najbolji film, najbolju režiju te najbolji adaptirani scenarij – i osvojio. Rečenice likova postale su popularne i izvan konteksta filma te mu je popularnost s vremenom samo sve više rasla. Iako su glavni glumci i prije filma bili afirmirani u holivudskom svijetu, ovim su ulogama ostali vječno prepoznati i zapamćeni.

U Cambridgeu su 1957. godine Casablancu odlučili prikazali u sklopu sezone filmova starog Hollywooda, a to se zbog oduševljenja filmom pretvorilo u pravu tradiciju tijekom održavanja završnih ispita na Harvardu. Tradicija se nakon toga proširila i na ostatak fakulteta SAD-a, zbog čega bi se moglo reći da su studenti uvelike doprinijeli populariziranju filma. Ako ste film gledali, uvijek je lijepo prisjetiti se starog gradiva, a ako niste – ovo je vjerojatno znak da biste trebali na trenutak ostaviti skriptu i dići sve četiri u zrak.

Komentari na članak

Vezani članci

Povorka "Jarilovo"

Udruga studenata arheologije Arheos

FOTO i VIDEO: Studenti arheologije rekonstruirali slavenski život na „Jarilovu“ u Zadru

Udruga studenata arheologije Sveučilišta u Zadru Arheos ove je godine prvi put organizirala projekt „Jarilovo” kako bi ispričala mit o dolasku u svijet živih Perunova sina Jarila koji donosi proljeće i plodnost zemlji.

Predstava „Woyzeck”

Premijera u HNK Ivan pl. Zajc

Odakle dolazi zlo i zašto smo na njega ravnodušni, detektira „Woyzeck”

Riječka će publika otkriti kako Büchnerov „Woyzeck” pripada svakom vremenu te na koji način svjedoči o poretku stvari koji nikako ne možemo nadići i to kroz kazališne izvedbe u HNK Ivana pl. Zajca i filmsku u Art-kinu.

Home alone

Na današnji dan

25 godina otkako je Kevin ušao u srca američke javnosti

Razni su vjesnici predbožićnog vremena, ali u televizijskom programu jedan je konstanta. Film Sam u kući prije 25 godina prikovao je Amerikance i Kanađane za kinosjedalice, baš kao što nas i danas uveseljava s malih, i malo većih ekrana.

Izložba "Totalka"

Otvorenje izložbe

„Totalka” se u Galeriji SC-a osvrće na katastrofe iz nedavne povijesti

– Radovi Lava Paripovića u ovom se ciklusu ne bave budućim potencijalnim katastrofama, nego autor uzima primjere iz nedavne povijesti čovječanstva zajedno s biblijskom pričom o rušenju kule babilonske. U tehnici stop-animacije projicirana su četiri kratka videa. – stoji u predgovoru izložbe koja se otvara ove srijede.

Rutina čišćenja kože

Brinite o svojoj koži

Šest savjeta za pravilnu njegu lica

Većina nas ima određenu rutinu njege kože lica, ali to ne znači nužno da je ona ispravna. Iako mislimo da svojoj koži pružamo najbolji tretman, ponekad svojom rutinom možemo izazvati kontraefekt.