LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Premijerno izvedena opera Madame Butterfly

Na današnji dan, 17. veljače 1904. godine, premijerno je izvedena opera Madame Butterfly talijanskog skladatelja Giacoma Puccinija.

Na današnji dan, 17. veljače 1904. godine, premijerno je izvedena opera Madame Butterfly talijanskog skladatelja Giacoma Puccinija.

Na današnji dan, 17. veljače 1904. godine, premijerno je izvedena opera Madame Butterfly talijanskog skladatelja Giacoma Puccinija.

Puccini je rođen 22. prosinca 1858. godine u talijanskom gradu Lucci. Kao mladić se odlučio baviti skladanjem opera, nakon što je pogledao Aidu, operu poznatog talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija. Vlastiti i posve individualan stil temeljio je na zanimljivoj kombinaciji elemenata opernog izraza kasnoga romantizma i novih strujanja u realizmu ranog 20. stoljeća. Skladatelj je najljepših ljubavnih opera svih vremena, poput La Boheme (1896.), Tosca (1900.) te nedovršene opere Turandot, ali nijedna nije postigla tako velik uspjeh kao Madame Butterfly.

Tijekom nadgledanja produkcije opere Tosca u Londonu, Puccini je pogledao predstavu Davida Belasca utemeljenu na tekstu Johna Luthera Longa. Tragična predstava o ljubavi nesretne mlade Japanke veoma mu se svidjela te je bio toliko potresen da je odlučio napraviti opernu verziju iste. Nakon što je dobio Belascovu suglasnost, odlučio je stvoriti operu jednočinku s prologom. Godinu dana kasnije je od svojih libretista Luigija Illice i Giussepea Giacose naručio operni libreto, kojega je poslije odlučio uglazbiti u tri čina.

Radnja opere smještena je u japanskom gradu Nagasaki. Opera govori o američkom mornaru B. F. Pinkertonu koji oženi, a zatim napusti mladu japansku gejšu Cio-Cio-San ili Madame Butterfly. Pomoću šarene orkestralizacije i bogate arije, Puccini u najboljem svjetlu prikazuje temu koju proteže kroz sve svoje opere – ljubav za koju vrijedi živjeti i umrijeti. Ovu temu provlači i kroz živote svojih heroina, baš poput mlade Cio-Cio-San, koje cijeli život posvećuju dobrobiti svojih ljubavnika te na kraju bivaju uništene u boli koju je ta ljubav donijela.

Scena iz opere Madame Butterfly
  Foto: The Red List
 

Nakon dvije godine rada, opera je premijerno izvedena u kazalištu La Scala u Milanu. U premijernoj izvedbi opere nastupili su najbolji pjevači pa je Puccini bio uvjeren da će opera doživjeti golemi uspjeh. Dogodilo se upravo suprotno. Na premijeri je opera izviždana, a kritika joj je predbacila neoriginalnost i plagijatorstvo. Puccini je smatrao da je opera bila predugačka pa je devedesetominutni drugi čin podijelio u dva čina i popravio preostale nedostatke. Nakon 4 mjeseca opera je ponovno izvedena u kazalištu Grande u Bresci i tada je doživjela golemi uspjeh.

FOTO: WIKIPEDIA