Na današnji dan

Premijerna izvedba Beethovenove „9. simfonije“ oduševila publiku

L. van Beethoven

„9. simfonija“ premijerno je izvedena na današnji dan 1824 godine u Beču, a izvedbom je dirigirao sam Ludwig van Beethoven.

Beethovenova Deveta simfonija premijerno je izvedena na današnji dan, 7. svibnja davne 1824. godine u Beču. Premijernom je izvedbom dirigirao sam Ludwig van Beethoven, iako je već tada imao problema sa sluhom. Rezultat toga bila je osrednja izvedba. Bilo je to prvi put u dvanaest godina da je ovaj veliki skladatelj izašao na pozornicu. Unatoč tome publika je bila oduševljena. Da ga je publika iznimno voljela i cijenila te da je bila svjesna njegovih slušnih poteškoća, govori njezina reakcija na izvedbu – počelo je pljeskom, da bi se pretvorilo u bacanje šešira i šalova u zrak – kako bi Beethoven mogao vidjeti njezino oduševljenje.

FOTO: Pixabay

Ova je vokalno-instrumentalna simfonija ujedno i njegova posljednja simfonija te svojevrsna sinteza čitavoga stvaralaštva. Beethoven je na njoj radio čak deset godina. Također, smatra se prvom simfonijom u kojoj sudjeluju solisti i zbor. Dotad su se u simfonijama koristili samo instrumenti, a uvođenje ljudskoga glasa učinilo je ovu simfoniju posebnom. Veličanstvenom ju je činio i veliki orkestar, najveći u to vrijeme, te duljina odnosno trajanje. Trajanjem od preko jednoga sata nadmašuje ostale simfonije i znači veliku prekretnicu u klasičnoj glazbi. Zbog tih se noviteta definira kao stilska poveznica između klasičnoga i romantičnoga razdoblja u glazbi. U romantizmu su, naime, skladatelji počeli kršiti pravila klasične kompozicije te eksperimentirati s korištenjem ansambala, ekspresivnim iskazima emocija i nekonvencionalnim orkestrom.

Deveta simfonija najpoznatija je po svojemu četvrtom stavku – Odi radosti. Njezin je tekst 1785. napisao njemački književnik Friedrich von Schiller, kao svojevrsni poziv na slobodu i zajedništvo čitavoga čovječanstva:

O Freunde, nicht diese Töne!
Sondern laßt uns angenehmere anstimmen,
und freudenvollere...

Godine 1972. Vijeće Europe proglasilo je Odu radosti službenom himnom, a od 1985. službena je himna Europske unije. Iako se ne pjeva prema Schillerovu tekstu, glazba prenosi iste ideje – o slobodi, miru i zajedništvu.

Da se dugogodišnji rad na Simfoniji isplatio, govori i činjenica da se danas smatra najvažnijim Beethovenovim djelom, ali i jednim od najvećih djela zapadne glazbe.

Komentari na članak

Vezani članci

Hemingway

Na današnji dan

Rođendan autora čiji su burni život i stvaralaštvo prerasli u legendu

Nobelovac, vrhunski pisac i novinar te ikona američke kulture 20. stoljeća samo su neke od titula koje krase Ernesta Hemingwaya, čovjeka koji se rodio na današnji dan 1899. godine.

Film "Fuck Off I Love You", naslovna

Priča o muško-ženskim odnosima

U tajnosti snimljen film "Fuck Off I Love You"

Film "Fuck Off I Love You" motiviran je sadržajem Jurkasove knjige "Ona". Sniman je od veljače 2016. do siječnja 2017. na nekoliko različitih lokacija u Zagrebu, Rijeci, Gorskom kotaru, Lici, Beogradu, Slavoniji, Podravini te Bosni i Hercegovini.

Angel Haze

Sziget festival 2015

Martin Garrix zatvara ovogodišnji Sziget festival, najavljeno preko 30 izvođača

S obzirom da je Telekom postao jedan od sponzora Szigeta, ove godine će se većina plesnih pokreta odvijati u njihovom velikom šatoru.

Elemental

Koncert grupe Elemental u Domu sportova

Elemental u sedam koraka do „Dana E“

„Dan E“ označit će najvažniji koncert u karijeri grupe Elemental. Svirkom će proslaviti velikih 18 godina uz rimu, ritam i glazbu, ljude bez predrasuda i granica.

R3hab

Izvještaj s petog dana Croatia Music Weeka

Enter Zagreb u Areni napravio odličan party: R3hab i Felix Jaehn zvijezde večeri

Nakon fenomenalnog Enter Zagreb partyja powered by Wrong Crowd u srijedu na kojem su R3hab, Felix Jaehn i ostali nastupili pred oko 4.000 posjetitelja, četvrtak u Arenu Zagreb donosi nastupe DJ-a izdavačke kuće Armada, a u petak program Festivala zatvaraju svjetske zvijezde Headhunterz I Matisse & Sadko.