Na današnji dan

Premijerna izvedba Beethovenove „9. simfonije“ oduševila publiku

L. van Beethoven

„9. simfonija“ premijerno je izvedena na današnji dan 1824 godine u Beču, a izvedbom je dirigirao sam Ludwig van Beethoven.

Beethovenova Deveta simfonija premijerno je izvedena na današnji dan, 7. svibnja davne 1824. godine u Beču. Premijernom je izvedbom dirigirao sam Ludwig van Beethoven, iako je već tada imao problema sa sluhom. Rezultat toga bila je osrednja izvedba. Bilo je to prvi put u dvanaest godina da je ovaj veliki skladatelj izašao na pozornicu. Unatoč tome publika je bila oduševljena. Da ga je publika iznimno voljela i cijenila te da je bila svjesna njegovih slušnih poteškoća, govori njezina reakcija na izvedbu – počelo je pljeskom, da bi se pretvorilo u bacanje šešira i šalova u zrak – kako bi Beethoven mogao vidjeti njezino oduševljenje.

FOTO: Pixabay

Ova je vokalno-instrumentalna simfonija ujedno i njegova posljednja simfonija te svojevrsna sinteza čitavoga stvaralaštva. Beethoven je na njoj radio čak deset godina. Također, smatra se prvom simfonijom u kojoj sudjeluju solisti i zbor. Dotad su se u simfonijama koristili samo instrumenti, a uvođenje ljudskoga glasa učinilo je ovu simfoniju posebnom. Veličanstvenom ju je činio i veliki orkestar, najveći u to vrijeme, te duljina odnosno trajanje. Trajanjem od preko jednoga sata nadmašuje ostale simfonije i znači veliku prekretnicu u klasičnoj glazbi. Zbog tih se noviteta definira kao stilska poveznica između klasičnoga i romantičnoga razdoblja u glazbi. U romantizmu su, naime, skladatelji počeli kršiti pravila klasične kompozicije te eksperimentirati s korištenjem ansambala, ekspresivnim iskazima emocija i nekonvencionalnim orkestrom.

Deveta simfonija najpoznatija je po svojemu četvrtom stavku – Odi radosti. Njezin je tekst 1785. napisao njemački književnik Friedrich von Schiller, kao svojevrsni poziv na slobodu i zajedništvo čitavoga čovječanstva:

O Freunde, nicht diese Töne!
Sondern laßt uns angenehmere anstimmen,
und freudenvollere...

Godine 1972. Vijeće Europe proglasilo je Odu radosti službenom himnom, a od 1985. službena je himna Europske unije. Iako se ne pjeva prema Schillerovu tekstu, glazba prenosi iste ideje – o slobodi, miru i zajedništvu.

Da se dugogodišnji rad na Simfoniji isplatio, govori i činjenica da se danas smatra najvažnijim Beethovenovim djelom, ali i jednim od najvećih djela zapadne glazbe.

Komentari na članak

Vezani članci

Gypsy queen

Motivacijski razgovori uoči Rektorove nagrade

INTERVJU: Glazba s prostora bivše Jugoslavije pozitivna o Romima

Svaki posao koji se obavlja uvijek ima nagradu, a Rektorova nagrada kruna je studentskog uspjeha. Ususret prijavi za ovogodišnje Rektorove nagrade, odlučili smo razgovarati s prošlogodišnjim dobitnicima. Saznajte što su istraživali, koje savjete imaju za vas te kako je njihov rad promijenio naše društvo.

pipsi

Intervju s Ripperom iz Pipsa

„Volio bi' da do kraja godine izbacimo još jedan singl“

Nakon riječkog Jonathana, na Nautilus pozornici Sea Star festivala nastupio je Pips Chips & Videoclips. O njihovom zadnjem singlu i o svirkama malo smo popričali s vođom grupe.

Glazbenici koji su studirali

Zvijezde glazbene scene su također jednom studirale - pogledajte što!

Pjevajući studirali - 9 poznatih glazbenika s diplomom

Što Chris Martin, Lil Wayne, Lana Del Rey i Diplo imaju zajedničko? Svjetsku slavu? Pjevačku karijeru? Sve to, ali i to što su svi oni studirali!

Dubrovnik iz zraka

IndieDu!

Dubrovnik večeras zavijen akustičnom indie glazbom

Prvo izdanje IndieDu! festivala posvećen je isključivo autorima koji izvode akustičnu glazbu, a posljednjih su godina na sebe skrenuli pažnju svojim radom.

Urban & 4

Tvornica kulture

Urban & 4 pripremaju dva specijalna koncerta za kraj godine

– Kako će sve to na kraju izgledati i gdje nas sam koncert može odvesti, nemam blagog pojma. Vjerojatno nećemo znati dok se ne dogodi. – kaže Damir Urban.