Na današnji dan

Predstavnik teatra apsurda rođen je prije 113 godina

Samuel Beckett

Nobelovac najpoznatiji po drami „U očekivanju Godota” rođen je na današnji dan 1906. godine. Njegova djela sadržavaju elemente vlastite životne bijede, a pod utjecajem i inspiracijom modernističkih književnika stvorio je mnoga poznata djela.

Irski dramatičar, romanopisac i općenito jedan od najutjecajnijih pisaca 20. stoljeća, Samuel Beckett, rođen je 13. travnja 1906. godine u Dublinu. Iako najpoznatiji po svojim dramama, pisao je i romane i poeziju, a 1969. godine osvaja Nobelovu nagradu za književnost. Predstavnik je i teatra apsurda.

Stečenu popularnost Beckett može pripisati drami U očekivanju Godota koja je svoje mjesto zauzela i na popisu lektire za srednju školu u Hrvatskoj. Djelovao je u razdoblju filozofskog egzistencijalizma i književnog postmodernizma te je pod utjecajem Kafke i Joycea napisao mnoštvo kvalitetnih djela među kojima se nalaze Eleutheria, Sretni dani, Svi koji padaju te Svršetak igre. Bijeda u kojoj je proveo velik dio svog života odrazila se na njegov književni stvaralački svijet te su teme kojima se bavio smrt, samoća, propadanje, kao i nemogućnost komunikacije. Likovi koje je stvarao bili su lišeni psiholoških obilježja i osobnosti, izgubljeni u vremenu i prostoru i, nažalost, kao i sam pisac, svedeni na golu egzistenciju.

U očekivanju Godota djelo je okarakterizirano kao drama u kojoj se ništa ne događa, a nastalo je između listopada 1948. i siječnja 1949. godine. Beckett je pomoću smiješnih i usput izgubljenih likova prikazao besciljnost i besmisao života, čime je povukao paralelu s tadašnjim usponom filozofske škole egzistencijalizma. Također, drama je napisana i na francuskom jeziku te je, uz kritike i pohvale, potaknula kontroverze. 

Beckett je svoja djela počeo pisati na francuskome jeziku nakon što se preselio u Pariz. Poznato je da je jako volio taj grad i šetnje uz rijeku Seinu s prijateljem Jamesom Joyceom, a ondje je živio sve do smrti 22. prosinca 1989. godine.

Komentari na članak

Vezani članci

Eliz

Na današnji dan

Smrt Georgea VI. i početak vladavine najdugovječnije kraljice

Kraljica Elizabeta najdugovječniji je vođa u britanskoj povijesti. Nakon očeve smrti, koje se prisjećamo na današnji dan, naslijedila je oca i postala kraljicom.

Svjetski dan zdravlja

Na današnji dan

Svjetski dan zdravlja

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije s ciljem podizanja svijesti o određenoj temi koja je vezana za zdravlje.

Patentiran bicikl

Na današnji dan

1819. godine patentiran je prvi bicikl

Na današnji dan 1819. godine patentiran je bicikl, prijevozno sredstvo koje danas gotovo svi posjeduju.

Ava Gardner

Na današnji dan

Umrla Ava Gardner

„I wish to live to 150 years old, but the day I die, I wish it to be with a cigarette in one hand and a glass of whiskey in the other”, Ava Gardner.

Zagorka-Grička vještica

Na današnji dan

Rođena Marija Jurić Zagorka, najpoznatija hrvatska spisateljica i novinarka

Prije 143 godine rođena je jedna od najpoznatijih hrvatskih književnica i novinarki Marija Jurić Zagorka. Centar za ženske studije u Zagrebu organizira niz događanja povodom obljetnice njezina rođenja.