Na današnji dan

Predstavnik teatra apsurda rođen je prije 113 godina

Samuel Beckett

Nobelovac najpoznatiji po drami „U očekivanju Godota” rođen je na današnji dan 1906. godine. Njegova djela sadržavaju elemente vlastite životne bijede, a pod utjecajem i inspiracijom modernističkih književnika stvorio je mnoga poznata djela.

Irski dramatičar, romanopisac i općenito jedan od najutjecajnijih pisaca 20. stoljeća, Samuel Beckett, rođen je 13. travnja 1906. godine u Dublinu. Iako najpoznatiji po svojim dramama, pisao je i romane i poeziju, a 1969. godine osvaja Nobelovu nagradu za književnost. Predstavnik je i teatra apsurda.

Stečenu popularnost Beckett može pripisati drami U očekivanju Godota koja je svoje mjesto zauzela i na popisu lektire za srednju školu u Hrvatskoj. Djelovao je u razdoblju filozofskog egzistencijalizma i književnog postmodernizma te je pod utjecajem Kafke i Joycea napisao mnoštvo kvalitetnih djela među kojima se nalaze Eleutheria, Sretni dani, Svi koji padaju te Svršetak igre. Bijeda u kojoj je proveo velik dio svog života odrazila se na njegov književni stvaralački svijet te su teme kojima se bavio smrt, samoća, propadanje, kao i nemogućnost komunikacije. Likovi koje je stvarao bili su lišeni psiholoških obilježja i osobnosti, izgubljeni u vremenu i prostoru i, nažalost, kao i sam pisac, svedeni na golu egzistenciju.

U očekivanju Godota djelo je okarakterizirano kao drama u kojoj se ništa ne događa, a nastalo je između listopada 1948. i siječnja 1949. godine. Beckett je pomoću smiješnih i usput izgubljenih likova prikazao besciljnost i besmisao života, čime je povukao paralelu s tadašnjim usponom filozofske škole egzistencijalizma. Također, drama je napisana i na francuskom jeziku te je, uz kritike i pohvale, potaknula kontroverze. 

Beckett je svoja djela počeo pisati na francuskome jeziku nakon što se preselio u Pariz. Poznato je da je jako volio taj grad i šetnje uz rijeku Seinu s prijateljem Jamesom Joyceom, a ondje je živio sve do smrti 22. prosinca 1989. godine.

Komentari na članak

Vezani članci

Gaj Julije Cezar

Na današnji dan

Gaj Julije Cezar - veliki državnik i vojskovođa

„Kukavice umru mnogo puta prije svoje stvarne smrti”, Cezar.

Charles Dickens

Na današnji dan

Rođen Charles Dickens

Poznati engleski književnik, autor svjetski poznatih djela "Oliwer Twist", "David Copperfield", "Božićna priča" i mnogih drugih, rodio se na današnji dan 1812. godine.

Carter i Tutankhamnova grobnica

Na današnji dan

Howard Carter ušao u Tutankhamonovu grobnicu

Howard Carter, engleski egiptolog i arheolog, na današnji dan 1922. godine prvi je put otvorio Tutankhamonovu grobnicu.

Književna večer s Borbenom Vladovićem

Projekt Kulture snova

Pozivaju se mladi autori i ljubitelji književnosti na „Piščevu noć”

„Piščeva noć” novi je projekt Kulture snova koji će se održati 16. ožujka u 19 sati. Ulaz je slobodan.

Foto: Pinterest

Na današnji dan

Danas rođendan slavi Messi, jedan od najboljih svjetskih nogometaša

Prije 32 godine rođen je jedan od najboljih nogometaša današnjice, Barcelonina zvijezda i šesterostruki osvajač Zlatne lopte – Lionel Messi.