LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Predstavljena prva Barbika

Na današnji dan, 9. ožujka 1959. godine prva Barbie lutka, popularna Barbika, predstavljena je na Međunarodnom sajmu igračaka u New Yorku.

Na današnji dan, 9. ožujka 1959. godine prva Barbie lutka, popularna Barbika, predstavljena je na Međunarodnom sajmu igračaka u New Yorku.

Na današnji dan, 9. ožujka 1959. godine prva Barbie lutka, popularna Barbika, predstavljena je na Međunarodnom sajmu igračaka u New Yorku.

29,21 cm visoka, sa slapom plave kose, Barbie je moderna verzija lutke za oblačenje i prva masovno proizvedena lutka sa značajkama odrasle žene u SAD-u. Dizajnirala ju je Ruth Handler, suosnivačica kompanije Mattel, a novu je lutku za oblačenje po posljednjoj modi i ukrašenu trendovskim modnim dodacima, nazvala po svojoj kćeri Barbari.

Prva je Barbika bila proizvedena u Japanu, imala je konjski rep i bila je obučena u crno bijeli kupaći kostim i koštala je svega 3 dolara. Već tijekom te prve godine proizvodnje prodano je oko 350.000 lutaka. S prihodom od 3,6 bilijuna američkih dolara, iako ima više od 50 godina, Barbie je najprodavanija igračka svih vremena. Svake 3 sekunde negdje u svijetu se proda jedna Barbie.

Prva Barbika
 
Prva Barbika, FOTO: wikipedia.org
 

Tijekom pet desetljeća Barbika je promijenila više od 60 profesija i mijenjala svoj izgled u skladu s vremenom, mijenjala je boju i dužinu kose, rasu i naravno odjeću, koju je do danas dizajniralo 70-ak najpoznatijih kreatorskih imena poput Armanija, Diora, Kleina, De la Rente, Valentina, a najatraktivniji su primjerci Barbike odjevene u odjeću hollywoodskih zvijezda. Kako se broj kupaca sve više povečavao tako je 1961. Mattel odlučio Barbiki dodijeliti pratitelja. Tako se rodio Ken, kojeg je Ruth Handler nazvala prema svome sinu. Dvije godine kasnije dobila je prijateljicu Midge, a naredne godine i sestru Skipper. U njenu obitelj spada i preko 40 kućnih ljubimaca, mačke, psi, konji, panda, lavić i zebra. Tu su i prijatelji i prijateljice, braća, sestre, rođaci.

Oko Barbike ima puno kontroverzija. Mnogi misle da dizajnerska odjeća, automobili i kuće iz snova ohrabruju djecu na materijalistički stav. I sam Barbikin izgled pokrenuo je čitavu buru negodovanja. Naime, njezin uski struk i ogromne grudi mogu navoditi djevojčice na krivu sliku o idealnoj ženi i njenim proporcijama jer daju pogrešnu i nerealnu sliku te potiču negativan stav prema vlastitom tijelu. Barbien sindrom je termin koji se koristi za oslikavanje želje za fizičkim izgledom i stilom života koji predstavlja Barbie lutka. Najčešće se povezuje s djevojčicama predtinejđerske dobi i mladim djevojkama, ali jednako tako se može primijeniti na bilo kojoj dobnoj skupini. Osoba s Barbie sindromom pokušava oponašati fizički izgled lutke, unatoč njenim nerealnim proporcijama tijela.

Unatoč kritikama, prodaja Barbie proizvoda i dalje vrtoglavo raste. Od 1959., više od 800 milijuna lutaka iz obitelji Barbie prodano je diljem svijeta. Prema Mattelovim procjenama u svijetu ima više od 100.000 Barbie kolekcionara, od čega je preko devedeset posto žena, prosječne dobi od 40 godina koje kupuju godišnje više od dvadeset Barbie lutaka, a četrdeset i pet posto njih troši više od 1000 dolara godišnje. Vintage Barbie lutke iz ranih godina postižu najvišu cijenu na aukcijama. Prve su se prodavale po cijeni od 3 dolara a danas dostižu cijenu od 3.500 dolara. Rekord drži lutka prodana 26. rujna 2006. po cijeni od 17.000 dolara.

U posljednjih nekoliko godina, Mattel je prodao velik broj Barbie lutaka namjenjenih posebice kolekcionarima, u vintage verzijama, od porculana, u liku raznih popularnih filmskih i tv likova.

 

FOTO: WIKIPEDIA