LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Predstavljen prvi solarni automobil koji je trebao unijeti revoluciju u automobilsku industriju

Prije 62 godine na izložbi automobila u Chicagu predstavljen je prvi automobil napajan sunčevom energijom kojeg je dizajnirao William G. Cobb. Unatoč tome, ni više od pola stoljeća kasnije ne postoji komercijalni solarni automobil za masovnu upotrebu.

Prije 62 godine na izložbi automobila u Chicagu predstavljen je prvi automobil napajan sunčevom energijom kojeg je dizajnirao William G. Cobb. Unatoč tome, ni više od pola stoljeća kasnije ne postoji komercijalni solarni automobil za masovnu upotrebu.

William G. Cobb kao zaposlenik General Motors Corporationa predstavio je 31. kolovoza 1955. godine prvi solarni automobil. William je svoju inovaciju nazvao Sunmobile, a automobil je bio dugačak svega četrdesetak centimetara. Prvi automobil sa solarnim napajanjem predstavljen je na izložbi General Motors Powerama u Chicagu.

Sunmobile je uređaj koji je unio područje fotonaponskih sustava u automobilsku industriju, odnosno onih sustava koji pretvaraju sunčevu svjetlost u električnu struju. Sunčeva svjetlost pala bi na dvanaest fotoelektričnih ćelija od selenija koje su se nalazile na Sunmobilu te se stvarala električna struja koja je pokretala mali motor pomoću kojeg se automobil kretao.

Unatoč velikoj inovaciji i mogućnostima u budućnosti, solarno napajani automobili se čak ni više od pola stoljeća nakon Williama masovno ne proizvode nigdje u svijetu. Međutim, slabije je poznato da postoje utrke solarno napajanih automobila diljem svijeta. Naime, timovi dizajniraju što bolje solarne automobile, a jedno od poznatijih takvih natjecanja je North American Solar Challenge, utrka duga skoro 4000 kilometara koja se proteže kroz Dallas, Texas, Calgary, Albertu i Kanadu.

General Motors Powerama, FOTO:  Wikipedia

Ipak, postoji jedan proizvođač automobila koji je pokušao i vjerojatno još uvijek pokušava razviti komercijalni solarni automobil, a riječ je o Toyoti. Naime, 2009. godine objavljeno je da Toyota Motor Corporation razvija automobil koji bi se potpuno napajao sunčevom energijom. Međutim, zbog tadašnje financijske krize i pada vrijednosti japanske valute, taj projekt još uvijek nije zaživio. Unatoč tome, Toyota prednjači u korištenju zelene energije. Naime, oni su prvi dizajnirali komercijalni hibridni automobil Prius te koriste solarne panele za proizvodnju vlastite električne energije.

Uz navedeno, iz Toyote su izjavili i da planiraju ugraditi solarne panele na krov nove generacije hibridnog Priusa. Takvi solarni paneli bili bi izvor energije za dio od dva do pet kilovata energije koji su potrebni za pokretanje klime u automobilu. Ovakve izjave iz Toyote dane su prije skoro deset godina za japanske novine The Nikkei, a tek 2010. godine takav automobil je izašao na tržište. Takav automobil se ne može smatrati pravim solarnim automobilom jer se motor ne pokreće na sunčevu energiju, već ona samo služi za klimu pa se na pravi solarni komercijalni automobil još uvijek čeka. 

FOTO: PIXABAY