Na današnji dan

Povijesni trenutak za žene: Švicarska napravila korak naprijed

Žena u lancima

Kao jedna od posljednjih država, Švicarska je na današnji datum uvela pravo glasanja za žene. Mnogi su kantoni unutar iste države učinili to tek godinama kasnije.

Na današnji dan 1971. godine dogodio se povijesni trenutak za žensku populaciju. Sve do te godine u Švicarskoj,  jednoj od najrazvijenijih europskih zemalja današnjice, ona nije imala pravo glasanja. Te godine žene su po prvi put mogle glasati, i to za izbor Nacionalnog vijeća.

Švicarska je to pravo uvela kao jedna od posljednjih država. Lihtenštajn je pak bio posljednji.

Za takvo kasno donošenje odluke, koja se danas čini sasvim bizarna, dva su razloga – prvi je taj što su na referendumima na kojima se o navedenom problemu odlučivalo glasovali samo muškarci, a drugi je velika konzervativnost Švicaraca.

Apsurd te nemogućnosti glasanja čini se još veći zbog činjenice da je 1968. godine na čelu vlasti bila upravo – žena, koja također nije mogla glasati na izborima. Nadalje, mnogi kantoni nisu ženama dopuštali da glasaju sve do 1991. godine, s čime su najviše kasnili njemački kantoni. Odluku su ipak morali donijeti zbog raznih pritisaka. 

Također, Švicarska je vrlo kasno uvela plaćeni porodiljni dopust za žene, prije samo 13 godina.

Žene danas imaju brojne titule i sve više jenjava ta podjela na muške i ženske profesije. One danas mogu biti predsjednice, gradonačelnice, isto tako i automehaničarke – što se nekad strogo smatralo muškim poslom. Također, muškarci mogu raditi ženske poslove koji prije 40 godina nisu bili uobičajeni za njih. 

– Zbog svih nepravdi koje su žene pretrpjele zbog neravnopravnosti valja zapamtiti rečenicu: Najteže je imati posla sa ženama i malim ljudima. Ako im se približiš, prestaju biti čedni, ako ih držiš podalje od sebe, postaju kivni. – rekao je Konfucije.

Komentari na članak

Vezani članci

Nezainteresirana je za tebe

Pierre de la Boud

Lekcija 1: ''On ima para''

Osnovno što morate shvatiti je da one ni same to ne znaju, tako da vaša prijateljica koja ovo čita s vama i tvrdi kako ona na to nikad ne bi pala, vjerojatno već je, više puta.

nasilje nad ženama

Panel u Europskom domu

„Aj' nemoj”: Studentski evanđeoski pokret podiže svijest o nasilju nad ženama

U sklopu projekta „Aj' nemoj” 7. prosinca održat će se panel na kojem će se raspravljati o nasilju nad ženama u kontekstu hrvatskog društva.

Kandidati drugi krug rektora

Izbori za rektora Sveučilišta u Zagrebu

ZAVRŠEN PRVI KRUG GLASANJA ZA REKTORA: Divjak uvjerljivo prva, Boras ispred Perića u naknadnom izglašavanju

Na današnjim izborima za novoga rektora bilo je velikog iznenađenja. U napetom glasovanju za kandidate, u prvom krugu sa uvjerljivom prednosti je prošla prof. dr. sc. Blaženka Divjak, dok se borba za drugo mjesto odigrala između Borasa i Perića.

Program "Za žene u znanosti"

Nacionalno stipendiranje

Četiri mlade znanstvenice nove su stipendistice prestižnog programa „Za žene u znanosti“

– Ovaj program stipendiranja „Za žene u znanosti“ poznat je na svim fakultetima iz područja prirodnih znanosti i izvor je inspiracije, podrške i motivacije za mlade znanstvenice, a geslo programa – žene u znanosti imaju moć promijeniti svijet – snažna je poruka i činjenica koju često i same zaboravimo. – ističe Maja Žulj Mihaljević.

Žene brbljaju

Tko brblja više:

Govore li žene više od muškaraca ili je to mit?

U povijesti su se žene čak kažnjavale zbog toga što su previše govorile ili što su govorile na pogrešan način. Connie Eble nabrojila je niz različitih tjelesnih kazni koje su korištene u kolonijalnoj Americi, npr: čepom bi se ženama zatvarala usta, ušutkivalo bi ih se probijajući im štapićem jezik...