Na današnji dan

Povijesni trenutak za žene: Švicarska napravila korak naprijed

Žena u lancima

Kao jedna od posljednjih država, Švicarska je na današnji datum uvela pravo glasanja za žene. Mnogi su kantoni unutar iste države učinili to tek godinama kasnije.

Na današnji dan 1971. godine dogodio se povijesni trenutak za žensku populaciju. Sve do te godine u Švicarskoj,  jednoj od najrazvijenijih europskih zemalja današnjice, ona nije imala pravo glasanja. Te godine žene su po prvi put mogle glasati, i to za izbor Nacionalnog vijeća.

Švicarska je to pravo uvela kao jedna od posljednjih država. Lihtenštajn je pak bio posljednji.

Za takvo kasno donošenje odluke, koja se danas čini sasvim bizarna, dva su razloga – prvi je taj što su na referendumima na kojima se o navedenom problemu odlučivalo glasovali samo muškarci, a drugi je velika konzervativnost Švicaraca.

Apsurd te nemogućnosti glasanja čini se još veći zbog činjenice da je 1968. godine na čelu vlasti bila upravo – žena, koja također nije mogla glasati na izborima. Nadalje, mnogi kantoni nisu ženama dopuštali da glasaju sve do 1991. godine, s čime su najviše kasnili njemački kantoni. Odluku su ipak morali donijeti zbog raznih pritisaka. 

Također, Švicarska je vrlo kasno uvela plaćeni porodiljni dopust za žene, prije samo 13 godina.

Žene danas imaju brojne titule i sve više jenjava ta podjela na muške i ženske profesije. One danas mogu biti predsjednice, gradonačelnice, isto tako i automehaničarke – što se nekad strogo smatralo muškim poslom. Također, muškarci mogu raditi ženske poslove koji prije 40 godina nisu bili uobičajeni za njih. 

– Zbog svih nepravdi koje su žene pretrpjele zbog neravnopravnosti valja zapamtiti rečenicu: Najteže je imati posla sa ženama i malim ljudima. Ako im se približiš, prestaju biti čedni, ako ih držiš podalje od sebe, postaju kivni. – rekao je Konfucije.

Komentari na članak

Vezani članci

Logo Studentskog zbora sveučilišta u Zagrebu

ODRŽANA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA STUDENTSKOG ZBORA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Novoizabrani predsjednik Studentskog zbora je Mate Damić

Mate Damić, student Ekonomskog fakulteta, izabran za novog predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Sveučilište

Sveučilište u Rijeci

Donesena odluka o datumu ponavljanja izbora za studentske predstavnike u Rijeci

Sveučilište u Rijeci donijelo je odluku o datumu ponavljanja izbora studentskih predstavnika u Rijeci.

12. Pametna špica

Hrvatsko društvo mladih Pametna špica poziva

12. Pametna špica: „Žene u poduzetništvu i menadžmentu“

„Malo drugačija subotnja špica“ održava se već 12. put po redu i donosi zanimljivu temu koja će zasigurno privući veliki broj posjetitelja.

Superjunakinje

Predstavljanje romana „Superjunakinje“

Lea Brezar na Dan žena otkrila skrivenu stranu ženske svakodnevice

Četiri su superjunakinje Lee Brezar savršene, destruktivne i kraljice drame. Osim toga, one su i četiri „svakodnevne“ žene koje se uče nositi s vlastitom boli i staviti sebe na prvo mjesto.

poslovni

Konferencija „The Art of Feminine Leadership”

„Iako su žene manje plaćene od muškaraca, prirodno su talentirane za vođenje”

Vrijeme je za prvu konferenciju koja slavi ženske vještine vodstva kao temelj uspješnog poslovanja, a na kojoj će sudjelovati čak 12 govornika. U prodaji su ulaznice za zagrebačko jednodnevno izdanje, a za studente su osigurane najjeftinije ulaznice.