Na današnji dan

Povijesni trenutak za žene: Švicarska napravila korak naprijed

Žena u lancima

Kao jedna od posljednjih država, Švicarska je na današnji datum uvela pravo glasanja za žene. Mnogi su kantoni unutar iste države učinili to tek godinama kasnije.

Na današnji dan 1971. godine dogodio se povijesni trenutak za žensku populaciju. Sve do te godine u Švicarskoj,  jednoj od najrazvijenijih europskih zemalja današnjice, ona nije imala pravo glasanja. Te godine žene su po prvi put mogle glasati, i to za izbor Nacionalnog vijeća.

Švicarska je to pravo uvela kao jedna od posljednjih država. Lihtenštajn je pak bio posljednji.

Za takvo kasno donošenje odluke, koja se danas čini sasvim bizarna, dva su razloga – prvi je taj što su na referendumima na kojima se o navedenom problemu odlučivalo glasovali samo muškarci, a drugi je velika konzervativnost Švicaraca.

Apsurd te nemogućnosti glasanja čini se još veći zbog činjenice da je 1968. godine na čelu vlasti bila upravo – žena, koja također nije mogla glasati na izborima. Nadalje, mnogi kantoni nisu ženama dopuštali da glasaju sve do 1991. godine, s čime su najviše kasnili njemački kantoni. Odluku su ipak morali donijeti zbog raznih pritisaka. 

Također, Švicarska je vrlo kasno uvela plaćeni porodiljni dopust za žene, prije samo 13 godina.

Žene danas imaju brojne titule i sve više jenjava ta podjela na muške i ženske profesije. One danas mogu biti predsjednice, gradonačelnice, isto tako i automehaničarke – što se nekad strogo smatralo muškim poslom. Također, muškarci mogu raditi ženske poslove koji prije 40 godina nisu bili uobičajeni za njih. 

– Zbog svih nepravdi koje su žene pretrpjele zbog neravnopravnosti valja zapamtiti rečenicu: Najteže je imati posla sa ženama i malim ljudima. Ako im se približiš, prestaju biti čedni, ako ih držiš podalje od sebe, postaju kivni. – rekao je Konfucije.

Komentari na članak

Vezani članci

BluVinil i Helena

Mladi bend predstavlja drugi singl

Autoironija i retro štih u pjesmi „Helena” kojom BluVinil ipak ne ispravlja krive Drine

Bend BluVinil koji čine zagrebački studenti u novom singlu „Helena” progovara o ženama u ljubavnim pjesmama. Dečki sami potpisuju tekst, glazbu i aranžman svojih skladbi, a uz to uspješno studiraju, za što je zaslužna spartanska disciplina.

Can You Make it?

Red Bull: „Can you make it?“

VIDEO: Glasajte za naše studente avanturiste!

Između mnogobrojnih prijavljenih ekipa iz cijelog svijeta, prijavile su se čak 33 studentska tima iz Hrvatske. Pogledajte njihove kreativne snimke i glasajte za naše avanturiste.

Oh god why

Sorbus Aucuparia

Ili sam ja budala ili su oni šupci

Tako sam se neki dan, dok sam kosila svoj predivni travnjak pun vodene djeteline, prisjetila situacije u kojoj sam pred cijelim susjedstvom primila flisku od malog dječaka jer sam mu stavila čičak u gaće. Da se odmah razumijemo, imala sam šest godina i mali je provocirao. Tada još nisam znala za tehniku '"vrhom noge u soft spot".

Sven Pal

Intervju s predsjednikom Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci

Sven Pal, predsjednik SZSuR-a:„Ako studenti žele promjene, moraju krenuti sami od sebe."

U ponedjeljak istječe rok prijava kandidatura za studentske izbore, a tom prilikom uhvatili smo trenutnog predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, Svena Pala, da nam ukratko objasni rad Studentskog zbora i istakne važnost izlaska na ove izbore.

Frizura

Recite zbogom raščupanoj i neurednoj kosi

Šest odličnih trikova za lijepu kosu ujutro

Nema goreg nego kada se ujutro pogledate u ogledalo i shvatite da vas čeka uređivanje kose peglom ili figarom kako biste postigli željeni izgled. No, postoji nekoliko odličnih trikova koji će vam pomoći da izbjegnete takve situacije.