Na današnji dan

Pola stoljeća službenog zapisa o škotskom viskiju

Škotski viski, naslovna slika (čaša)

Iako možda, s obzirom na cijenu, nije najčešće piće studenata, viski je svakako omiljena i poznata žestica. Na današnji je dan prije 500 godina prvi put službeno zabilježena narudžba ove svjetske žestice! Živjeli!

Škotski je viski piće koje se originalno proizvodi u Škotskoj. Riječ viski, izvedenica je od riječi usquebaugh, koja je u engleskom jeziku preuzeta iz galskih jezika (irski: uisce beatha i škotski: uisge beatha). Staroirske riječi uisce (voda) i bethad (životna), doslovno simboliziraju vodu života.

Ovo piće ima dugačku povijest prepunu vrlo zanimljivih informacija. Tako se u izvorima pronalazi i podatak da je viski poznat još iz 800. godine pr. Kr. Smatra se da je to piće koje se tada nazivalo arak, a originalna zemlja porijekla je Indija. S druge strane, može se naći i podatak da se viski spominje i u 4. st. u manifestima Aristotela, koji je zabilježio čitav proces destilacije. 

Zanimljiva je činjenica da su u Velikoj Britaniji porezi 1644. godine otežali prodaju ovoga pića, pa je do 1780. postojalo osam legalnih i čak 400 ilegalnih proizvodnji viskija. No, 1823. godine Parlament je uveo tzv. Excise Act, što je predstavljalo zakonski akt kojim se ograničava mogućnost proizvodnje viskija na isključivo legalne proizvodnje. Tada je brend škotskog viskija doživio vrhunac proizvodnje. U povijesnim se izvorima spominje i da je popularnost žestice omogućila i bolest koja je napala vinograde u Francuskoj, što je Francuzima uvelike smanjilo proizvodnju vina, ali i konjaka.  

Od 2009. godine, na snazi su Regulacije za škotski viski, koje definiraju proizvodnju pića. Unutar ove odredbe, nalaze se odrednice vezane uz pakiranje, označavanje i oglašavanje škotskog viskija u Ujedinjenom Kraljevstvu. Samo piće mora zadovoljiti sve zakonske odredbe prije nego krene na tržište.

Škotski viski ili scotch po pravilu se destilira dva do tri puta. Nakon destilacije nužno je da odstoji isključivo u bačvama od hrastovog drveta najmanje tri godine i jedan dan. Viski mora odstajati u bačvama u Škotskoj, čiji kapacitet ne prelazi 700 litara. Jedini je dodatak koji se smije naknadno stavljati voda i karamel – boja. Najniži postotak alkohola koji boca mora sadržavati iznosi 40 %.

Osnovna je podjela škotskog viskija na malt, grain i blended viski. Malt viski pravi se isključivo od ječma i mora nositi naziv svoje destilerije. Ako je rađen u više različitih destilerija, onda nosi naziv Vatted Malt, no ako potječe iz samo jedne, onda je Single Malt. Grain viski dobiva se destilacijom sladovitih i nesladovitih žitarica koje u procesu destilacije postižu vrlo niske temperature te se kuhaju pod pritiskom. Blended je mješavina dviju vrsta viskija, a njegov je najpoznatiji predstavnik Ballantine's. Proizvodnja je ovoga viskija započela 1827. godine. Jedno je od najpoznatijih imena viskija i Chivas. Odnosi se na destileriju proizvodnje viskija iz Škotske koja je započela s radom 1901. godine.

No, na današnji je dan ova popularna žestica prvi put službeno spomenuta. Naime, 1495. godine, John Cor radio je kao destilater u mjestu Lindores Abbey u Škotskoj. Tada je po kraljevoj naredbi naručeno 1500 boca škotskog viskija ili vode života. Ova je narudžba prvi službeni pisani dokaz o priznavanju škotskog viskija u povijesti.

FOTO: Wikipedia/snapchat

Ako ste veliki obožavatelj ove žestice, večeras nazdravite u ime pola stoljeća službenog zapisa o škotskom viskiju!

Komentari na članak

Vezani članci

Reklama Almost identical

Almost Identical

VIDEO: Što žvakanje gume može reći o nama?

Posjetitelji koji su dolazili ispred njih su trebali odgovoriti na nekoliko pitanja, a cilj je bio procijeniti koliko žvakanje utječe na prosudbu drugih ljudi.

Uskrsitelji

Industrijalizacijom do ukidanja

Poslovi koji više ne postoje

Jeste li čuli za uskrsitelje, vozače trupaca ili lovce na štakore? Sve su to zanimanja koja su postojala prije nastanka velikih mašina i uspostave civiliziranijih načina tretiranja ljudi.

Predavanje "Teorija brojeva i kriptografija"

Sveučilište u Zadru

Predavanje „Teorija brojeva i kriptografija"

Ovaj petak na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru poslušajte predavanje akademika Andreja Dujella o ljudskoj komunikaciji.

Anton Pavlovič Čehov

Na današnji dan

Rođen Anton Pavlovič Čehov

Anton Pavlovič Čehov, ruski književnik rođen je na današnji dan, 29. siječnja 1860. u Tanganrogu. Jeste li znali da je do danas snimljeno preko 285 filmova nastalih prema njegovim djelima?

Hrvoje Hitrec

Recenzija „Špilberka“

Epistolarni Hitrecov roman baca novo svjetlo na mračnu hrvatsku povijest

Hrvoje Hitrec u novopovijesnom romanu „Špilberk“ donosi dosad neviđen portret baruna Franje Trenka, kao tipičnog lika hrvatske povijesti koji je stradao jer je bio tuđa marioneta.