Na današnji dan

Pogubljena svjetski poznata kurtizana kojoj ni jedan muškarac u uniformi nije mogao odoljeti

Mata Hari

Prije gotovo jednog stoljeća pogubljena je najpoznatija svjetska kurtizana pod optužbom za špijunažu. Radi se o Mata Hari za čiju krivnju nema izravnih dokaza, osim ako se pod krivnjom ne smatra slabost na muškarce u uniformi.

Mata Hari, u povijesti poznata kao prototip ženskog špijuna kojem ni jedan muškarac ne može odoljeti, pogubljena je 15. listopada 1917. godine zbog špijunaže. Pogubljenje je izvršio francuski streljački vod u Vincennesu u predgrađu Pariza.

Mata Hari 1905. godine prvi je put došla u Pariz. Ubrzo se proslavila kao izvođačica egzotičnih azijskih plesova. Njezina se slava proširila i izvan granica Francuske pa je Hari počela odlaziti na turneje diljem Europe. Na svojim je turnejama pričala mistične priče o tome kako je rođena u svetom indijskom hramu, a drevnim su je plesovima učili svećenici. Govorila je i da su joj svećenici dali ime Mata Hari, što na malajskom znači oko dana.

U stvarnosti, Hari je rođena 1876. godine u malom gradu na sjeveru Nizozemske, a njeno je pravo ime bilo Margaretha Geertruida Zelle. Indijske i javanske plesove naučila je dok je nekoliko godina živjela u Maleziji sa svojim bivšim suprugom koji je bio vojnik u nizozemskoj vojsci. Unatoč izmišljotinama koje je govorila o svom podrijetlu, Hari je punila plesne dvorane i operne kuće od Rusije do Francuske. Glavni razlog njene popularnosti bio je što se njezin performans sastojao od toga da se ona polako skidala sve do gola.

Ples Mata Hari, FOTO: Tumblr

Hari je postala slavna kurtizana, a kad je započeo Prvi svjetski rat, među njezinim ljubavnicima nalazili su se i visokopozicionirani vojni časnici raznih nacionalnosti. S obzirom na to da se usred rata družila s vojskovođama gotovo svih zaraćenih strana, godine 1917. francuske su je vlasti uhitile zbog špijunaže i zatvorile je u zatvor St. Lazare u Parizu. Na vojnom suđenju koje se održalo iste godine Hari je bila optužena za odavanje detalja o novom oružju Saveznika, odnosno o tenku, što je za posljedicu imalo smrt tisuće vojnika. Bila je proglašena krivom i osuđena na smrtnu kaznu, a na izvršenju smrtne kazne odbila je povez za oči.

Postoje neki dokazi da je Hari bila njemačka špijunka, a neko vrijeme čak i francuska dvostruka špijunka. Međutim, njemačka ju je vlada otpisala pod optužbom da je bila neefektivna špijunka čije šaputanje na jastuku nije dovelo do informacija veće važnosti. Njeno se suđenje temeljilo na predrasudama i neizravnim dokazima te je moguće da su je francuske vlasti proglasile najvećim ženskim špijunom stoljeća kako bi odvratile javnost od ogromnih gubitaka koje je francuska vojska trpjela na zapadnom bojištu. Vrlo je lako moguće da su njezini jedini zločini bili zabluda i slabost na muškarce u uniformi. Dokumentarac o životu Mata Hari možete pogledati u videu. 

Komentari na članak

Vezani članci

placebo

„20 Years Of Placebo" u Zagrebu

Nerutinsko rutinski koncert Placeba

Placebo je u sklopu turneje „20 Years of Placebo" održao odličan koncert u KC Dražena Petrovića uz najpoznatije pjesme sa svih svojih sedam albuma, s posebnim naglaskom na prvijencu „Placebo" na kojem se nalaze „Nancy Boy", „Teenage Angst" i dr.

Aplikacije

„Nova godina, novi ja“

Besplatne aplikacije koje će vam olakšati ostvarenje novogodišnjih odluka

Učenje novih jezika, pronalaženje jeftinih letova diljem svijeta, pomaganje onima u nevolji, sve je moguće u samo nekoliko klikova.

Plesne večeri

Veseli ljetni ritmovi u Zagrebu

Plesne večeri na Zrinjevcu za ljubitelje starih plesnjaka

Imamo odličnu vijest za sve ljubitelje dobrih, starih plesnjaka. Na zagrebačkom Zrinjevcu ovog kolovoza vaši snovi postaju stvarnost! 

Predstava "Tamo vani i ovdje unutra"

Izvedba u Teatru &TD

Tijela su mehanizmi za stvaranje nelagode „tamo vani i ovdje unutra”

U prodaji su ulaznice za drugu izvedbu plesne uspješnice koja je u Teatru &TD okupila mnogobrojne posjetitelje na svojoj premijeri.

Rolling Stones jezik

Na današnji dan

VIDEO: Snimljena pjesma koja je „stvorila“ Rolling Stonese

Na današnji dan 1965. godine snimljena je jedna od najpoznatijih pjesama britanskog rock sastava Rolling Stones koja je postala odrazom društvenih promjena u drugoj polovici 20. stoljeća.