LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Početak prodaje najpoznatijeg letećeg tanjura na svijetu

Prije 59 godina započinje prodaja najpoznatijeg letećeg tanjura na svijetu, poznatog pod nazivom frizbi. Otada bacanje frizbija postaje popularno u cijelom svijetu, iz čega se razvijaju brojni sportovi i natjecanja s frizbijem.

Prije 59 godina započinje prodaja najpoznatijeg letećeg tanjura na svijetu, poznatog pod nazivom frizbi. Otada bacanje frizbija postaje popularno u cijelom svijetu, iz čega se razvijaju brojni sportovi i natjecanja s frizbijem.

Priča o najpoznatijem letećem tanjuru na svijetu počinje u Bridgeportu u Connecticutu, gdje je William Frisbie 1871. godine otvorio Frisbie Pie Company gdje je prodavao pite u limenim tanjurima koji su izgledali poput diska.

Studentima s obližnjeg sveučilišta pite su se veoma svidjele te bi nakon konzumiranja bacali prazna pakovanja jedni drugima uzvikujući „Frisbie!“. Vidjevši to, 1948. godine Walter Frederick Morrison i njegov partner Warren Franscioni izumili su plastičnu verziju diska i nazvali ga Flying Saucer. Takav disk mogao je letjeti dalje od onog limenog te se mogao bacati s većom preciznošću.

Nakon raspada partnerstva, Morrison je napravio poboljšanu verziju modela diska te je 1955. godine prodao igračku Wham-O tvrtki pod nazivom Pluto Platter. S obzirom da je u to vrijeme javnost bila opčinjena svemirskim misijama, putovanjima u svemir i neidentificiranim letećim objektima (NLO), Morrison je smatrao da će se leteći disk pod tim nazivom dobro prodavati.

Tvrtka Wham-O stoji iza nekih od najprodavanijih igračaka kao što su Hula-Hoop, Super Ball i Water Wiggle. Pluto Platter počeo se prodavati 23. siječnja 1957. godine, a godinu dana kasnije mijenja ime u Frisbee disc. Namjera je bila nazvati ga po Williamu, no krivo su napisali njegovo prezime, što je dovelo do naziva frisbee.

Izgled modernog frizbija dizajnirao je Ed Headrick u prosincu 1967. godine tako što je dodao uzdignute dijelove po površini diska kako bi stabilizirao let i koje je nazvao Rings. Pretvarajući bacanje frizbija u sport, tvrtka Wham-O prodala je više od 100 milijuna primjeraka do 1977. godine

Bacanje frizbija u narednim se godinama dalje razvijalo. Srednjoškolci u New Jerseyju izumili su Ultimate Frisbee, spoj europskog i američkog nogometa te košarke. Zatim je nastao Frisbee Golf, igra u kojoj se diskovi bacaju u metalne koševe. Također postoji i Freestyle Frisbee, plesna koreografija koja se izvodi s nekoliko diskova te frizbi natjecanja s psima.

Danas više od 60 proizvođača proizvodi leteće diskove koji se uglavnom rade od plastike te imaju oko 20 – 25 centimetara u promjeru s podignutim rubom. Originalni Frisbee u vlasništvu je Mattel Toy Manufacturers koji je kupio igračku od Wham-O 1994. godine

FOTO: WIKIPEDIA