Na današnji dan

Početak obnove tisućljetnih egipatskih piramida

FOTO: Ana Bura

Prije 34 godine, na današnji dan, započela je obnova piramida u Gizi, najstarijih i najmističnijih građevina na svijetu. Projekt je proveden metodom gradnje poput one iz Starog Egipta kako bi se piramidama mladi i stari mogli diviti još stoljećima.

Godinama su se arheolozi i restauratori borili s pokušajima spašavanja egipatskih piramida, ali s vrlo malim ili nikakvim uspjehom. Korištenje moderne tehnike gradnje za restauraciju građevina starih tisuće godina donijelo je više štete nego koristi.

Egipatske piramide nalaze se u Gizi kraj Kaira te su jedne od najstarijih građevina na svijetu. Ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća uočeni su znaci raspadanja te je pokrenut projekt restauracije, odnosno popravljanja oštećenja. Započeo je 1981. godine na Sfingi čija su oštećenja uspješno popravljena. Međutim moderne tehnike gradnje bile su destruktivne za piramide jer je voda iz cementa dovela do odvajanja vapnenačkih kamenih blokova piramida. Stoga se 12. siječnja 1984. godine prestala koristiti žbuka te se počelo prianjati kamene blokove jedan uz drugi kao i u vrijeme Starog Egipta što se pokazalo vrlo uspješnim.

Stari su Egipćani sagradili skoro sto piramida u razdoblju od tisuću godina kako bi služile kao zagrobne komore njihovim vladarima. Vjerovalo se kako one pomažu u prelasku faraonu u zagrobni život, a mjesta gdje se nalaze služila su za vjerske obrede. Za vrijeme Starog kraljevstva, od kasnog 26. stoljeća prije Krista do srednjeg 22. stoljeća prije Krista, Egipćani su sagradili svoje najveće i najgrandioznije piramide.

FOTO: Wikipedia, Unutrašnjost Velike piramide

Tri najpoznatije piramide sagrađene su za vrijeme četvrte dinastije, odnosno za vrijeme faraona Khufu ili Keopsa te njegovog sina i unuka. Najveća piramida, Velika piramida, sagrađena je za vrijeme faraona Keopsa te je jedino svjetsko čudo iz davnina koje nije uništeno. Smatra se da je sagrađena od 2,3 milijuna kamenih blokova te da je pri završetku gradnje bila visoka skoro pedeset katova. Njezina je baza skoro savršeni kvadrat čije su strane poravnate sa stranama svijeta.

Velika piramida građena je uglavnom od žućkastih vapnenačkih blokova te je bila prekrivena glatkim svijetlim vapnencem. Taj vanjski vapnenački sloj s vremenom je erodirao, no takav materijal se još uvijek može naći u unutrašnjosti. S druge strane, unutrašnja zagrobna komora građena je od granita. Smatra se da je gradnja trajala dvadeset godina i da je u njoj sudjelovalo preko 20 000 radnika. Točna i detaljna metoda gradnje još uvijek nije poznata.  

Osim Keopsove mumije u piramidi su se nalazili predmeti za zagrobni život faraona. Mnogi od njih bili su vrlo vrijedni te su opljačkani čak prije 17. stoljeća kada su arheolozi počeli s iskopavanjima i istraživanjima. Za razliku od piramida, Sfinga je isklesana od samo jednog kamenog bloka i nema unutrašnjih komora. Smatra se da njezino tijelo lava i glava čovjeka predstavljaju Keopsovog unuka za čije je vladavine i sagrađena.

Komentari na članak

Vezani članci

Carter i Tutankhamnova grobnica

Na današnji dan

Otvorena grobnica faraona Tutankhamona

Na današnji dan, 16. veljače 1923. godine, engleski arheolog i egiptolog Howard Carter ušao je u grobnicu nepoznatog faraona, čije će ime uskoro postati tako poznato i slavno da će zasjeniti imena svih ostalih faraona. Bila je to grobnica Tutankhamona, dvanaestog egipatskog faraona osamnaeste dinastije.

Sveučilište al-Azhar

Morsi još nije zaboravljen

Egipat: Policija reagirala na studentske prosvjede

„Naši su prosvjedi mirne prirode”, izjavio je za Associated Press Mahmoud Salah, jedan od studenata, dodavši da je policija poslala svoje ljude među studente u svrhu pravljenja nereda.

sarkofag Tutmozisa III

Na današnji dan

Tutmozis III. zasjeda na egipatsko prijestolje

Smatralo se kako je Tutmozis uništio Hatšepsutine spomenike. Takav čin zove se damnatio memoriae, brisanje svih dokaza o postojanju određene osobe.

Mateo Resman

Početak uspona na hrvatskoj glazbenoj sceni

INTERVJU: Mateo Resman gradi karijeru s grupom Keops

Grupa Keops izbacila je pjesmu "Tajni znak" koju je otpjevao sudionik kojeg znamo još iz showa "The Voice", Mateo Resman. Otkrio nam je kakve su reakcije na pjesmu, kako on vidi današnju glazbu te koji su mu glazbeni uzori.

Dioklecijanova palača

Predavanje Joška Belamarića

Porezne reforme cara Dioklecijana

Joško Belamarić, ravnatelj instituta za povijest umjetnosti, u Splitu je održao izlaganje o poreznim reformama cara Dikolecijana i utjecaju Egipta na palaču u Splitu.