Na današnji dan

Početak obnove tisućljetnih egipatskih piramida

FOTO: Ana Bura

Prije 34 godine, na današnji dan, započela je obnova piramida u Gizi, najstarijih i najmističnijih građevina na svijetu. Projekt je proveden metodom gradnje poput one iz Starog Egipta kako bi se piramidama mladi i stari mogli diviti još stoljećima.

Godinama su se arheolozi i restauratori borili s pokušajima spašavanja egipatskih piramida, ali s vrlo malim ili nikakvim uspjehom. Korištenje moderne tehnike gradnje za restauraciju građevina starih tisuće godina donijelo je više štete nego koristi.

Egipatske piramide nalaze se u Gizi kraj Kaira te su jedne od najstarijih građevina na svijetu. Ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća uočeni su znaci raspadanja te je pokrenut projekt restauracije, odnosno popravljanja oštećenja. Započeo je 1981. godine na Sfingi čija su oštećenja uspješno popravljena. Međutim moderne tehnike gradnje bile su destruktivne za piramide jer je voda iz cementa dovela do odvajanja vapnenačkih kamenih blokova piramida. Stoga se 12. siječnja 1984. godine prestala koristiti žbuka te se počelo prianjati kamene blokove jedan uz drugi kao i u vrijeme Starog Egipta što se pokazalo vrlo uspješnim.

Stari su Egipćani sagradili skoro sto piramida u razdoblju od tisuću godina kako bi služile kao zagrobne komore njihovim vladarima. Vjerovalo se kako one pomažu u prelasku faraonu u zagrobni život, a mjesta gdje se nalaze služila su za vjerske obrede. Za vrijeme Starog kraljevstva, od kasnog 26. stoljeća prije Krista do srednjeg 22. stoljeća prije Krista, Egipćani su sagradili svoje najveće i najgrandioznije piramide.

FOTO: Wikipedia, Unutrašnjost Velike piramide

Tri najpoznatije piramide sagrađene su za vrijeme četvrte dinastije, odnosno za vrijeme faraona Khufu ili Keopsa te njegovog sina i unuka. Najveća piramida, Velika piramida, sagrađena je za vrijeme faraona Keopsa te je jedino svjetsko čudo iz davnina koje nije uništeno. Smatra se da je sagrađena od 2,3 milijuna kamenih blokova te da je pri završetku gradnje bila visoka skoro pedeset katova. Njezina je baza skoro savršeni kvadrat čije su strane poravnate sa stranama svijeta.

Velika piramida građena je uglavnom od žućkastih vapnenačkih blokova te je bila prekrivena glatkim svijetlim vapnencem. Taj vanjski vapnenački sloj s vremenom je erodirao, no takav materijal se još uvijek može naći u unutrašnjosti. S druge strane, unutrašnja zagrobna komora građena je od granita. Smatra se da je gradnja trajala dvadeset godina i da je u njoj sudjelovalo preko 20 000 radnika. Točna i detaljna metoda gradnje još uvijek nije poznata.  

Osim Keopsove mumije u piramidi su se nalazili predmeti za zagrobni život faraona. Mnogi od njih bili su vrlo vrijedni te su opljačkani čak prije 17. stoljeća kada su arheolozi počeli s iskopavanjima i istraživanjima. Za razliku od piramida, Sfinga je isklesana od samo jednog kamenog bloka i nema unutrašnjih komora. Smatra se da njezino tijelo lava i glava čovjeka predstavljaju Keopsovog unuka za čije je vladavine i sagrađena.

Komentari na članak

Vezani članci

Mohammed Morsi

Više od 20 000 policajaca čuvalo sud

Počelo suđenje bivšem egipatskom predsjedniku Morsiju

Mohammed Morsi i četrnaest članova Muslimanskog bratstva optuženi su za poticanje nasilja u prosincu prošle godine.

Sisa Abu Daooh

Kako bi mogla privređivati za svoju obitelj

Egipćanka živjela kao muškarac više od četiri desetljeća

Nakon što je ostala udovica dok je bila trudna s prvim djetetom i našla se bez ikakvih primanja, Egipćanka Sisa Abu Daooh odlučila se odijevati kao muškarac kako bi pronašla posao.

Dioklecijanova palača

Predavanje Joška Belamarića

Porezne reforme cara Dioklecijana

Joško Belamarić, ravnatelj instituta za povijest umjetnosti, u Splitu je održao izlaganje o poreznim reformama cara Dikolecijana i utjecaju Egipta na palaču u Splitu.

Sveučilište al-Azhar

Morsi još nije zaboravljen

Egipat: Policija reagirala na studentske prosvjede

„Naši su prosvjedi mirne prirode”, izjavio je za Associated Press Mahmoud Salah, jedan od studenata, dodavši da je policija poslala svoje ljude među studente u svrhu pravljenja nereda.

konferencija, konzervacija, restauracija

Akademija likovnih umjetnosti Zagreb

FOTO: Studenti studija konzervacije-restauracije predstavili svoje radove na međunarodnoj konferenciji

Mogućnost sudjelovanja na ovakvom skupu vrlo je važna za studente jer time dobivaju priliku predstaviti svoj rad,usporediti radove studija iz raznih dijelova Europe i, u kontaktu s kolegama, steći iskustva koja će obogatiti njihovo znanje.