NA DANAŠNJI DAN

Po njemu ime nosi koncertna dvorana, skladatelj je „Ljubavi i zlobe”, a rođen je prije 200 godina

Lisinski izvana

Skladateljska karijera Vatroslava Lisinskog, rođenog prije 200 godina, trajala je 11 godina. Iz njegove je riznice proizašlo 145 djela, od kojih je najpoznatije „Ljubav i zloba”.

Jedan od najdarovitijih skladatelja Ilirskog pokreta, Vatroslav Lisinski, rođen je na današnji dan 1819. godine u Zagrebu. Nakon pohađanja gimnazije, filozofskog studija te pravničke akademije, krajem 1847. godine odlazi u Prag na glazbeno usavršavanje po preporuci hrvatskog pjevača i organizatora glazbenog života Alberta Štrige. Nažalost, njegov plan nije doživio uspjeh zbog prekoračene dobne granice, stoga je upisao Orguljsku školu te je, također, privatno učio instrumentalizaciju i kompoziciju. Nekoliko godina kasnije bio je primoran vratiti se u Zagreb. Unatoč pomoći bana Josipa Jelačića, nije mu dozvoljeno polaganje završnog ispita na Konzervatoriju. 

Ignatiusom Fuchsom imenovala ga je obitelj, sve dok ime nije odlučio promijeniti 1841. Prvi profesionalni glazbenik, koji je postavio temelje nacionalnoga smjera Hrvatske te temelje opere, solo-pjesme, zborske i orkestralne glazbe, bio je i glavni dirigent prvog pjevačkog ilirskog društva. Prvo djelo Lisinski je skladao nakon promjene imena, tekst je napisao Pavao Štoos, a naziv je glasio Iz Zagorja prastara. Nedvojbeno, njegova najpoznatija opera jest Ljubav i zloba, čija je praizvedba bila 28.ožujka 1846. godine. Stvaranje umjetničke glazbe koja je zasnovana na narodnoj glazbi bila je glavna ideja Iliraca te se Lisinski jedini glazbom približio toj ideji, za razliku od ostalih sudionika pokreta.

Njegova skladateljska karijera trajala je čak 11 godina, a iz riznice Vatroslava Lisinskog proizašlo je 145 djela, među kojima su najpoznatija: Oj talasi, mili, ajte, Prosjak, Miruj, miruj, srce moje, Tuga djevojke, Putnik, Moja lađa i opere Porin te već spomenuta Ljubav i zloba. Preminuo je 31. svibnja 1854. godine u Zagrebu. Također, u njegovu čast, koncertna dvorana u tom gradu nosi njegovo ime – Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog.

Komentari na članak

Vezani članci

Adam Sandler

Na današnji dan

Rođen Adam Sandler, poznati američki glumac i nagrađivani glazbenik

Na današnji se dan rodio Adam Sandler, poznati filmski glumac, komičar, scenarist i glazbenik. Najpoznatiji je po filmovima „Luda vjenčanja”, „Tata od formata” i „Zohan je zakon”, ali i po nekoliko nagrađenih glazbenih izdanja.

Najstarija osoba na svijetu

Vremešna Japanka

Najstarija osoba na svijetu proslavila je 116. rođendan!

Japan je zemlja u kojoj trenutno živi najviše stogodišnjaka, a kao jedan od glavnih razloga ističe se zdrava prehrana.

2. rođendan Vintagea

Vintage Industrial Bar

Gužva u 16-ercu, Saučešće i Halter Ego za drugi rođendan Vintage Industrial Bara

Good Vibrations će ovu srijedu, povodom drugog rođendana Vintage Industrial Bara ugostiti osječke pankere Gužva u 16-ercu, a svečanost će oplemeniti i dva zagrebačka benda – Saučešće i Halter Ego!

Vlatko Štampar rasprodao Lisinski

„Stand up” u Lisinskom

Rasprodan veliki nastup karijere Vlatka Štampara

Rasprodane ulaznice za nastup karijere u KD Vatroslava Lisinskog pokazuju popularnost Vlatka Štampara na hrvatskoj, ali i regionalnoj sceni, budući da posjetitelji dolaze i iz okolnih zemalja.

Balašević

Koncert Đorđe Balaševića u Lisinskom

„Pa tamburama mangupi prepreče put..“ – Tri i pol sata čistog uživanja

Legendarni novosadski kantautor digao je Lisinski na noge i svojim obožavateljima priuštio koncert za pamćenje u trajanju od tri i pol sata.