LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Patentiran nezamjenjiv dio odjeće

20. svibnja 1873. godine Jacob Davis i Levi Strauss patentirali su prve traperice.

20. svibnja 1873. godine Jacob Davis i Levi Strauss patentirali su prve traperice.

Traperice su hlače izrađene od grubog platnenog materijala, odnosno denima. Pojam jeans odnosi se na određeni stil hlača pod nazivom blue jeans koje je izumio Jacob Davis 1871. godine, a patentirao ga je zajedno s Levijem Straussom na današnji dan, 20. svibnja 1873. godine

Traperice su originalno osmišljene za kaoboje i rudare, no 1950-ih postale su popularne među tinejdžerima.

Danas su traperice najpopularniji odjevni predmet na svijetu. Dolaze u različitim stilovima i bojama. Međutim, plave traperice poistovjećuju se s američkom kulturom.

U početku su to bile samo čvrste hlače za tvorničke radnike. Tijekom tog razdoblja muške traperice imale su zatvarač sprijeda, a ženske s lijeve strane. Do 1960-ih, i muške i ženske traperice imale su zatvarač ispred.

James Dean proslavio je traperice u filmu „Rebel Without a Cause”. Nosio ih je kao simbol mladosti i buntovnosti tijekom 1950-ih. Zbog toga su ponekad bile zabranjene u kazalištima, restoranima i školama. Tijekom 1960-ih traperice su postale prihvatljivije, a do 1970-ih postale su opća moda u Sjedninjenim Američkim Državama.

Levi Strauss je kao mladić 1851. godine emigirao iz Njemačke u New York kako bi se pridružio starijoj braći koja su vodila trgovinu. godine 1853. preselio se u San Francisco, gdje je otvorio dućan. Jacop Davis bio je krojač koji je često kupovao tkaninu kod Levi Strauss & Co.

Godine 1872. Davis i Strauss postali su partneri i zajedno prodavali odjeću ukrašenu zakovicama. Godinu dana kasnije, 20. svibnja, dobili su US Patent No. 139121 za „poboljšanje i pričvršćivanje džepnih otvorenja”.

FOTO: WIKIPEDIA