Na današnji dan

Otvorena grobnica faraona Tutankamona

Tutankamon

Grobnica faraona Tutankamona otvorena je 16. veljače 1923. godine. Pronađen je u tri zlatna lijesa, a njegova grobnica bila je prepuna zlata i dragulja. Iako je umro sa samo 19 godina, iza sebe je imao čak desetljeće vladavine. Za to je vrijeme promijenio ime, lovio nojeve te se okrenuo novom bogu.

Na današnji dan, davne 1923. godine, engleski arheolog Howard Carter otvorio je grobnicu faraona Tutankamona. Mnoge grobnice u Egiptu bile su opljačkane i otkrivene, no Carter je vjerovao kako je ova još uvijek zapečaćena. Ulaz je pronađen u studenom 1922. godine, a tri mjeseca poslije Carter je konačno ušao u odaju u kojoj se nalazio sarkofag.

Grobnica je uspjela ostati sačuvana i netaknuta preko tri tisuće godina, sadržavajući dragulje, zlato, oružje, kočiju, odjeću i drugo faraonovo nasljeđe. Pronađene stvari razvrstane su i popisane te su dio slavne putujuće izložbe Tutankamonovo blago čije je stalno sjedište u Egipatskom muzeju u Kairu.

Tutankamonova vladavina Egiptom trajala je jedno desetljeće, a završila je njegovom smrću s otprilike 19 godina. Bio je visok, no vrlo krhke građe. Nakon smrti, koja ga je takvom brzinom sustigla zbog slabosti i infekcije malarijom, mumificiran je te pokopan u tri zlatna lijesa.

Pravo ime mladog faraona zapravo nije Tutankamon, već Tutankhaten. Takvo ime dali su mu roditelji, a inspiracija im je bilo božanstvo sunca imena Aton. Nakon što je došao na prijestolje, promijenio je religiju, a zatim i ime te je počeo štovati boga svih bogova, Amuna.

FOTO: Pixabay

Tutankamonov hobi bio je lov na nojeve. Dokaz je tome lepeza napravljena od nojevog pera pronađena u njegovoj grobnici. Na samoj lepezi nacrtan je faraon kako u svojoj kočiji kreće u lov te kako se pobjednički vraća sa svojim plijenom. U starom Egiptu ovo su bile cijenjene životinje, a njihovo perje i jaja luksuzni predmeti.

Nakon otkrića grobnice, svijetom se proširila priča da postoji kletva koja će svakome tko uđe u grobnicu oduzeti život. Lord Carnavorn, sponzor Carterove ekspedicije, umro je samo četiri mjeseca nakon ulaska u grobnicu. Još je nekoliko članova Carterovog tima izgubilo život u nadolazećim godinama, a kletva je polako pala u zaborav. No, kasnije je ponovno oživjela te je prisutna i dandanas nakon Carterove smrti 1939. godine

Komentari na članak

Vezani članci

Sisa Abu Daooh

Kako bi mogla privređivati za svoju obitelj

Egipćanka živjela kao muškarac više od četiri desetljeća

Nakon što je ostala udovica dok je bila trudna s prvim djetetom i našla se bez ikakvih primanja, Egipćanka Sisa Abu Daooh odlučila se odijevati kao muškarac kako bi pronašla posao.

Carter i Tutankhamnova grobnica

Na današnji dan

Howard Carter ušao u Tutankhamonovu grobnicu

Howard Carter, engleski egiptolog i arheolog, na današnji dan 1922. godine prvi je put otvorio Tutankhamonovu grobnicu.

krionika

Na današnji dan

Zaleđeno prvo tijelo u svrhu kasnijeg oživljavanja

Prvo zaleđivanje tijela obavljeno je na današnji dan prije 48 godina.

Američki tajnik John Kerry

Prvi posjet nakon svrgavanja Morsija

Američki tajnik John Kerry u posjetu Egiptu

Ovo je prvi put da je posjet američkog tajnika Egiptu bio skriven od očiju javnosti, a Ministarstvo vanjski poslova SAD-a tvrdi kako su takve mjere predostrožnosti bile potrebne zbog sigurnosnih razloga.

Mohammed Morsi

Više od 20 000 policajaca čuvalo sud

Počelo suđenje bivšem egipatskom predsjedniku Morsiju

Mohammed Morsi i četrnaest članova Muslimanskog bratstva optuženi su za poticanje nasilja u prosincu prošle godine.