LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Otvoren Moulin Rouge, najpoznatiji kabaret na svijetu

Senzualnost, ritam i ples još i danas magično djeluju na sve posjetitelje Moulin Rougea u Parizu iako je prošlo 126 godina od njegova otvaranja.

Senzualnost, ritam i ples još i danas magično djeluju na sve posjetitelje Moulin Rougea u Parizu iako je prošlo 126 godina od njegova otvaranja.

Moulin Rouge otvoren je 6. listopada 1889. godine u podnožju brežuljka Montmartre u Parizu. Svoje ime duguje crvenom mlinu koji je sačuvan iz vremena kralja Luja XIV. kada je to području bilo ispunjeno sličnim mlinovima-vjetrenjačama. Samo otvorenje Moulin Rougea privuklo je velik broj posjetitelja. Ušavši u plesnu dvoranu, imali su što vidjeti.

Neobični stil arhitekrure, ekstravagantne dekoracije, veliki plesni podij, mnoštvo ogledala, otvorene galerije na kojima se posjetitelji mogu družiti s privlačnim plesačicama i posluživanje alkoholnih pića za vrijeme predstava, bile su glavne karakteristike ove nove vrste zabave. Njegovi vlasnici Joseph Oller i Charles Zidler bili su uvjereni da će zabava koju nude privući velik broj Parižana, i nisu pogriješili. Moulin Rouge nazivali su Prvom palačom žena (Le premier palais des femmes) jer je mjesto brzo postalo popularno okupljalište žena lakog morala i muškaraca željnih razuzdane zabave.

Moulin Rouge 1900. godine, FOTO: Wikipedia

Najpoznatija vrsta plesa koja se izvodila u Moulin Rougeu bio je moderni francuski cancan, provokativni ples koji je osvojio publiku. Na plesnom podiju svjetsku slavu stekle su brojne dotada nepoznate plesačice i glumice, na primjer Jane Avril i Mistinguet. U kabaretu su se okupljali ljudi iz svih slojeva pariškog društva. Prizori iz Moulin Rougea zauvijek su sačuvani zahvaljujući čestom gostu plesnih predstava. Bio je to francuski slikar i grafičar Henri de Toulouse-Lotrec koji je svojim kistom uz čašicu vina uhvatio senzualnost pokreta veselih plesačica. Boemski način života s kraja 19. stoljeća jasno se zrcali u njegovim slikama.

Henri de Toulouse-Lautrec, U Moulin Rougeu, FOTO: Wikimedia

Kroz povijest je slavni kabaret doživio mnoge preobrazbe. U njemu su se izvodile kazališne i glazbene predstave, koncerti i operete. Njegova slava ne jenjava ni danas. Moulin Rouge danas ima legendarni status te je jedno od najposjećenijih mjesta u Parizu koje obiđe između 400 tisuće i 600 tisuća posjetitelja godišnje. Atmosferu i euforiju koja vlada u plesnoj dvorani teško je opisati. Ipak, pokušali su ju dočarati brojni filmovi i pjesme. Dok sami ne pogledamo neku od izvedbi, morat ćemo se time zadovoljiti.

FOTO: FLICKR/JOSE LOSADA