LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Otvoren Golden Gate Bridge

Na današnji dan 1937. godine u San Franciscu je otvoren Golden Gate, most koji je postao simbolom toga grada i jedna od najpoznatijih građevina svijeta.

Na današnji dan 1937. godine u San Franciscu je otvoren Golden Gate, most koji je postao simbolom toga grada i jedna od najpoznatijih građevina svijeta.

Most Golden Gate (eng. Golden Gate Bridge) jedan je od najprepoznatljivijih simbola San Francisca i Sjedinjenih Američkih Država.

Za javnost je otvoren na današnji dan, 27. svibnja 1937. godine, nakon pet godina izgradnje. Prvog dana most je prešlo 200 000 pješaka, a idućeg dana otvoren je za promet.

Ime je dobio po tri milje dugačkom i milju širokom tjesnacu Golden Gate koji spaja Tihi ocean sa zaljevom San Francisca.

Projekt koji je 1918. godine započeo mladi inženjer Joseph B. Strauss nailazio je na divljenje i skepticizam. Veličanstveni viseći most zamijenio je trajekte koji su povezivali San Francisco s gradovima okruga Marin, preko ulaza u zaljev.

Za svladavanje lobija prijevoznika trajekata i uvjeravanje javnosti bilo je potrebno pet godina. U to vrijeme u zaljevu je bilo aktivno više od 170 brodova. Vrijednost investicije tada je bila procijenjena na 27 milijuna dolara, da bi u konačnici iznosila 35 milijuna dolara.

Ukupna duljina mosta je 2737 metara, udaljenost između dva tornja je 1280 metara, dok je visina vode 67 metara. Dva tornja uzdižu se na visinu od 227 metara. Ima šest traka za motorna vozila te dvije staze za pješake i bicikliste. Dnevno mostom prođe preko sto tisuća vozila.

Njegov dizajn objedinjuje Art Deco stil sa snagom jer je opremljen da podnese sve uvjete, od olujnih nevremena do potresa Djelo inženjera i arhitekata Josepha Straussa, Irvinga Morrowa i Charlesa Ellisa od ostalih se razlikuje i svojom bojom, nazvanom „međunarodno narančastom“ i odabranom kako bi bila vidljiva za plovidbu.

Zanimljivo je da je Golden Gate Bridge u svojoj povijesti za promet bio zatvoren samo tri puta, svaki put zbog nevremena i jakog vjetra: 1. prosinca 1951. bio je zatvoren tri sata, 23. prosinca 1982. dva sata, a najduži prekid prometa zabilježen je 3. prosinca 1983. godine, kada je most bio zatvoren 3 sata i 27 minuta.

Most Golden Gate bio je najveći viseći most na svijetu nakon izgradnje 1937. godine Trenutno je to dvanaesti najveći viseći most u svijetu, a drugi u SAD-u, nakon mosta Verrazano-Narrows u New Yorku.

FOTO: RICH NIEWIROSKI JR./WIKIPEDIA.ORG