LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Otkrivena napuštena Mary Celeste

Godine 1872. otkriven je napušten brod Mary Celeste. Na brodu nije bilo nikakvih znakova opasnosti zbog kojih bi posada napustila brod, a čamci za spašavanje kao i zalihe hrane bili su nedirnuti. Što se dogodilo posadi?

Godine 1872. otkriven je napušten brod Mary Celeste. Na brodu nije bilo nikakvih znakova opasnosti zbog kojih bi posada napustila brod, a čamci za spašavanje kao i zalihe hrane bili su nedirnuti. Što se dogodilo posadi?

Britanski brod Dei Gratia bio je oko 650 kilometara istočno od Azurnih otoka kada je 4. prosinca 1872. godine uočio brod kako pluta na uzburkanom moru. Približivši se brodu, kapetan David Morehouse shvatio je da se radi o Mary Celeste, brodu koji je otišao iz New Yorka osam dana prije njega te je već odavno trebao biti u Genovi u Italiji.

Morehouse je poslao svoje ljude na Mary Celeste kako bi pružili pomoć, no nisu imali kome pomoći. Naime, brod je bio napušten. Privatne stvari članova posade su ostale na mjestu netaknute, brodske karte su bile razbacane, jedini čamac za spašavanje je nedostajao, a tamo gdje se nalazio teret bilo je oko metar vode. Teret se sastojao od 1,700 barela neprerađenog alkohola koji je bio uglavnom neoštećen. Na brodu se također nalazila zaliha jela i pića za razdoblje od šest mjeseci.

Posada Mary Celeste sastojala se od kapetana Benjamina Spoonera Briggsa, njegove žene Sarah, njihove dvogodišnje kćeri Sophie i posade od osmero ljudi. Iz New Yorka su krenuli 7. studenog 1872. godine, a zadnji unos u brodski dnevnik zabilježen je 25. studenog u 5 sati ujutro.

Zagonetka o tome što se dogodilo Mary Celeste jedna je od najdužih u povijesti pomorstva, no nije jedina. Postoji više brodova koji su nađeni u sličnom stanju te su dobili naziv ghost ships ili brodovi duhova. Teorija o tome što se dogodilo Mary Celeste ima mnogo od kojih su neke više, a neke manje realne. Neke od njih su da je došlo do pobune na brodu, da su ih napali gusari ili morska čudovišta te da su se zatekli usred velikog nevremena. Ni za jednu od ovih teorija nema čvrstih dokaza.

Dokumentaristica Anne MacGregor pokrenula je novu istragu u cilju produciranja dokumentarca The True Story of the „Mary Celeste“. Umjesto da se bavi pitanjem što se dogodilo brodu, dokumentarac isključuje moguće scenarije, tj. ono što se sa sigurnošću nije moglo dogoditi.

Teoriju o morskom čudovištu odmah je odbacila jer čak i da takva bića postoje, brod ne bi ostao u tako dobrom stanju. S obzirom da je, osim nekoliko razbacanih karata, sve na brodu bilo na mjestu kao i sav alkohol koji se nalazio u teretnom prostoru, isključila je gusare. Postojala je teorija da su se neki članovi posade napili i digli pobunu, no nakon intervjuiranja potomaka posade odbacila je i tu teoriju. Alkoholne pare su se mogle zapaliti na velikoj temperaturi Azurne obale, no nije bilo tragova požara.

Izreka kaže da kad se isključe sve mogućnosti, ono što ostane, ma koliko nevjerojatno bilo, mora biti točno. Koja teorija ostaje? Postoji i mogućnost da Dei Gratia nije naišla na napušten brod i da su oni krivi za nestanak posade. No uzevši u obzir da Mary Celeste 4. prosinca nije bila u Italiji, već na Azurnim otocima i uzmemo li u obzir manjak dokaza, može se isključiti i ova mogućnost.

Na kraju se jedino možemo nadati u nova forenzička dostignuća koja bi jednog dana mogla razriješiti ovu zagonetku. Cijeli dokumentarac možete pogledati ovdje.

FOTO: PINTEREST