LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Otkrivena Amalthea, mali satelit velikog imena

Prije 125 godina otkriven je jedan od manjih, unutarnjih Jupiterovih satelita Amalthea. Amalthea je najcrveniji objekt u Sunčevom sustavu, a ime je dobila po vodenoj nimfi koja se u mitološkim pričala brinula za novorođenče Jupiter.

Prije 125 godina otkriven je jedan od manjih, unutarnjih Jupiterovih satelita Amalthea. Amalthea je najcrveniji objekt u Sunčevom sustavu, a ime je dobila po vodenoj nimfi koja se u mitološkim pričala brinula za novorođenče Jupiter.

Edward Emerson Barnard rođen je 16. prosinca 1857. godine u Nashvilleu u SAD-u te je bio vodeći opservacijski astronom svojeg vremena i jedan od prvih astronoma koji se počeo baviti astrofotografijom. Otkrio je više nebeskih tijela, a 9. rujna 1892. godine otkrio je peti Jupiterov satelit koji je kasnije nazvan Amalthea.

Barnard je započeo fotografirati Mliječnu stazu 1889. godine otkrivši puno više detalja nego što je prije bilo poznato. Promatranjem neba otkrio je šesnaest kometa i Jupiterov peti satelit. Također, godine 1916. otkrio je zvijezdu koja se naziva Barnardova zvijezda i koja ima najveće poznato kretanje u odnosu na druge zvijezde. Samo tri godine kasnije objavio je katalog maglica.

Od 1895. godine do svoje smrti 6. veljače 1923. godine radio je kao profesor praktične astronomije na Sveučilištu u Chicagu te kao astronom na opservatoriju Yerkes. Ove godine njegovog života obilježilo je promatranje Marsa u poziciji koja nije direktno suprotna Suncu. Na taj način mogao je vidjeti detalje pomoću sjena te je promatrao marsovske kratere.

Amalthea je Jupiterov satelit koji je dio Iove orbite, najbližeg Jupiterovog satelita. Io je jedan od četiri najveća unutarnja Jupiterova satelita koji se još nazivaju i Galilejski sateliti, a Amalthea je također jedan od četiri manja satelita koji kruže na tom području. Svi sateliti ovog područja, pa tako i Amalthea, neobičnog su oblika jer im nedostaje ili masa ili fluidnost sastava da bi bili približno sferičnog oblika. Svemirska sonda Galileo otkrila je da se na površini Amalthee nalaze krateri, brda i doline.

FOTO: Wikipedia, Jupiterovi unutarnji sateliti

Amalthea je najveći satelit ove manje grupe unutarnjih Jupiterovih satelita s radijusom od otprilike 2,4 kilometra. Kruži oko Jupitera na udaljenosti od 181 400 kilometara, a za jednu joj je orbitu potrebno otprilike pola zemaljskog dana. Satelit se okrene jednom oko svoje osi za svaku orbitu oko Jupitera i jedna mu je strana uvijek okrenuta prema Jupiteru. Ovaj je satelit najcrveniji objekt Sunčevog sustava te se čini da emitira više topline nego što je dobiva od Sunca. Razlog tomu može biti što kruži u Jupiterovom jakom magnetskom polju izložen elektricitetu ili zbog ekstremnog plimnog stresa uzrokovanog Jupiterovom jakom gravitacijom. S obzirom na to da se nalazi toliko blizu Jupitera, postoji mogućnost da padne na njega.

Originalno je ovaj satelit dobio ime Jupiter V, no kasnije je predloženo ime Amalthea. Ime Amalthea potječe iz mitologije i to je ime vodene nimfe koja je u priči njegovala novorođeni Jupiter. Često se prikazuje s kozom te se govori da je Amalthea njenim mlijekom hranila dojenče Jupiter.

FOTO: WIKIPEDIA