Na današnji dan

Osnovan Smithsonian, najveći muzejski i istraživački kompleks na svijetu

Smithsonian – Dvorac

Smithsonian se sastoji od čak 19 muzeja i galerija, zoološkog vrta i devet istraživačkih objekata. U njegovim zbirkama čuva se oko 138 milijuna predmeta.

Iz bogate riznice neobičnih povijesnih priča dolazi nam ona o osnutku danas najvećeg muzejskog i istraživačkog kompleksa na svijetu – Instituta Smithsonian. Kapital za njegovo osnivanje dao je britanski kemičar i mineralog James Smithson koji je svu svoju imovinu oporukom ostavio SAD-u, iako za života nogom nije kročio u tu zemlju.   

James Smithson bio je erudit u punom smislu te riječi. Bavio se geologijom, kemijom i mineralogijom te je napisao niz znanstvenih publikacija. Dokazao je da je cinkov karbonat pravi karbonatni mineral te je zbog toga njemu u čast ovaj karbonat nazvan smitsonit. Život ispunjen znanstvenim postignućima završava 1829. godine u Italiji. Nasljedstvo oporučno ostavlja nećaku, ali ako njegov nećak umre bez nasljednika, bogatstvo mora biti donirano Sjedinjenim Američkim Državama za osnutak edukacijskog instituta:

– Svu svoju imovinu dajem SAD-u da se u Washingtonu osnuje ustanova za stjecanje i širenje znanja pod imenom Institut Smithsonian… –

Znanstvenici i političari s jedne i druge strane velike bare ostali su zbunjeni njegovim postupkom te im nikako nije bilo jasno što je britanskog kemičara ponukalo da čitav imetak ostavi zemlji s kojom nije imao nikakvu povezanost te ju čak nije nikada posjetio. Ovo pitanje, nažalost, ostaje povijesna zagonetka za koju najvjerojatnije nikada nećemo naći pouzdano rješenje.    

Naime, Smithson u oporuci nije naveo svoje razloge. Neki povjesničari smatraju da je tako odlučio jer nikada nije primio nasljedstvo od oca, drugi pak vjeruju da ga je inspiriralo američko poimanje demokracije, dok prema trećima njegova odluka počiva na divljenju mnogobrojnim američkim institucijama koje su se bavile istraživanjem, znanošću i poboljšanjem uvjeta života.

James Smithson, FOTO: Wikipedia

Kako god bilo, njegov je nećak uistinu preminuo bez nasljednika, tako da je američki Kongres odlučio prihvatiti imetak. Odlukom predsjednika Andrewa Jacksona u Veliku Britaniju poslan je diplomat Richard Bush koji se nakon dvije godine vratio u SAD s kutijama zlata, Smithsonovom kolekcijom minerala, osobnom knjižnicom, znanstvenim zabilješkama i ostalom imovinom. Rastopljeno je zlato dosegnulo impresivnu svotu od pola milijuna američkih dolara, što je bilo sasvim dovoljno za osnivanje muzeja i knjižnice te pokretanje istraživačkog programa koji će se baviti prikupljanjem, istraživanjem i publiciranjem djela iz umjetnosti, povijesti i znanosti. Odluka je stupila na snagu potpisom predsjednika Jamesa K. Polka 10. kolovoza 1846. godine. Tim je činom osnovan Smithsonian.

Danas se Smithsonian sastoji od devetnaest muzeja i galerija, devet istraživačkih ustanova i nacionalnog zoološkog vrta. Većina je objekata smještena u Washingtonu, dva muzeja su u New Yorku, a jedan u Chantillyju u Virginiji. Prva zgrada i sjedište Smithsoniana naziva se Dvorac te u njoj možete odati počast utemeljitelju instituta, čiji su posmrtni ostaci prebačeni iz Italije u SAD. Prošle je godine Smithsonian zabilježio više od 28 milijuna posjeta s time da dva njegova muzeja, Nacionalni prirodoslovni muzej i Nacionalni muzej aeronautike i astronautike, spadaju među najposjećenije muzeje na svijetu. Važno je napomenuti da je ulaz u zoološki vrt i sve muzeje u Washingtonu besplatan.

Smithsonian – Nacionalni prirodoslovni muzej, FOTO: Flickr/deveion acker

Na službenoj stranici Smithsoniana možete pronaći dodatne informacije i zanimljivosti o ustanovi te pogledati neke zbirke koje su digitalno pohranjene. Ukupno se u njegovim zbirkama čuva oko 138 milijuna predmeta. Stoga, ako vas put ikada nanese u Washington, ne propustite zaviriti u ovaj raj za povjesničare, znanstvenike i umjetnike. Pruža vam se jedinstvena prilika da pogledate model svemirskog broda Enterprise iz Zvjezdanih staza, zrakoplov braće Wright ili dijamant Hope, jedan od najpoznatijih i najvećih dijamanata na svijetu. Prije puta svakako poslušajte inspirativne riječi duhovitog Bena Stillera koje će vas zasigurno potaknuti da već danas počnete planirati posjet.

Komentari na članak

Vezani članci

Šank

Intervju s Dinkom Deumićem iz grupe Šank?!

„Čeka nas oko dva sata žestoke svirke, pozitivne energije i Šanka?!”

Uoči koncerta grupe Šank?! u Tvornici kulture, Dinko Deumić otkrio nam je kako se njihov zvuk mijenjao od prvog do zadnjeg albuma, zašto ga redar nije pustio na bis bez bakšiša te na čemu trenutno rade.

Skitnica

Na današnji dan

VIDEO: Svijet neiskvarenošću i šarmom počeo osvajati najpoznatiji skitnica

Crni polucilindar, štap, crni brčići, istrošeno odijelo i simpatični čovječuljak koji ih nosi. Pogađate – riječ je o Charlieju Chaplinu.

Promašen sedmerac

Za pamćenje

Sedmerac koji će vas nasmijati

Ni golman nije izdržao bez smijeha.

Futsal dinamo poziva - spektakl na Šalati 05.09.2015

Uoči početka prve hrvatske malonogometne lige

Futsal Dinamo poziva navijače na spektakl na Šalati

Dinamo je u suradnji s Udrugom 'Jedni za druge' koja se bavi prevencijom ovisnosti, socijalnom i psihološkom rehabilitacijom te resocijalizacijom bivših ovisnika i osoba s invaliditetom pomoću terapije jahanjem organizirao niz aktivnosti. Klub je pokrenuo natječaj za izradu dizajna navijačke majice te tiskao iste, a sav prihod od prodaje ide udruzi.

Međunarodni dan muzeja

Na današnji dan

Uputite se u potragu za blagom na Međunarodni dan muzeja

Danas možete besplatno ući u muzeje i uživati u njihovim bogatim programima. Za posjetitelje su pripremljena stručna vodstva, radionice, predavanja, degustacije te potraga za blagom.