Na današnji dan

Osnovan Davis Cup

Davis Cup

Prvi Davis Cup meč odigran je prije 116 godina između Sjedinjenih Američkih Država i, tada, Britanskih Otoka. Danas je to najdugovječniji timski turnir na svijetu.

Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće četiri studenta s Harvarda, članovi teniskog tima, odlučili su organizirati meč protiv Velike Britanije. Nakon što su se američka i britanska asocijacija dogovorile, jedan od njih, Dwight Davis, 9. veljače 1900., osmislio je format natjecanja i naručio trofej.

Danas poznat pod imenom Davis Cup, ovaj međunarodni turnir originalno se zvao International Lawn Tennis Challenge. Nadimak dolazi od trofeja koji je Dwight Davis sam platio i naručio, a osmislili su ga i izradili William Durgin i Rowland Rhodes. Prvi meč odigran je u Bostonu i domaćini su protiv tadašnjih Britanskih Otoka slavili s 3:0.

Davis Cup - Dwight Davis i suigrači, FOTO = Tumblr/historybubbles

Kako su godine prolazile, tako se turnir širio. Najprije su se pridružile Francuska, Austrija, Belgija i Australasia – reprezentacija sastavljena od igrača Australije i Novog Zelanda. U dvadeset godina postojanja isto se toliko zemalja proključilo natjecanju. Tek je 1927. Francuska uspjela zaustaviti dominaciju Amerikanaca, Britanca i tenisača Australasie.

Četiri mušketira francuskog tenisa, u sastavu Jean Borotra, Jacques Brugnon, Henri Cochet i Rene Lacoste, pokrenuli su niz pobjeda dug šest godina. Uslijedila je ponovna dominacija igrača s engleskog govornog područja sve do 1974. kada naslov odnosi Južnoafrička Republika, tek peta zemlja kojoj je to pošlo za rukom. Današnju formu natjecanja poznajemo od 1981. godine

Vjerujemo da je svima poznat izgled trofeja, no jeste li znali da se on mijenjao kroz godine? Svake sezone pobjednik i drugi finalist se urezuju u postolje. Kao što smo rekli, Davis je sam platio trošak izrade – tadašnjih 1000 USD. Znate li koliko to danas iznosi? Preko 700 000 američkih dolara. Izliven je iz 6,5 litara srebra (usporedbe radi, to je oko 27 šalica studentske omiljene crne tekućine, kave), visok je 33, a promjer mu je 45,72 centimetra. Najviše puta je urezano ime zemlje osnivača, Sjedinjenih Američkih Država. Ako brojimo samo osvojene titule, moćnih 32 puta.

Davis Cup trofej, FOTO = Facebook/Davis Cup

Iako se tenis smatra prvenstveno pojedinačnim sportom, nastup na Davis Cupu uvijek je bila čast. Tako su tu priliku iskoristili 2005. godine naši reprezentativci u sastavu Mario Ančić, Goran Ivanišević, Ivo Karlović, Ivan Ljubičić i izbornik Nikola Pilić. Pobijedili su Slovačku u Bratislavi 2:3 i postali prvi nenosioci osvajači.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Radi u Americi!

Intervju: Irina Adamović

Work and Travel USA: Kako izgleda proces prijave

Work and Travel USA program omogućuje studentima da tijekom ljetnih mjeseci rade sezonske poslove širom Sjedinjenih Američkih Država. Pročitajte što o procesu prijave na program kaže Irina Adamović.

Projekt Mongolija - Djevojka

Fotografkinja koja je posjetila centar za napuštenu djecu u Mongoliji

INTERVJU: "Bilo gdje u svijetu, Hrvati su cijenjeni i priznati kao sposobni i vrijedni ljudi"

Lana Tannir je režiserka, umjetnička fotografkinja, autorica i strastvena putnica. Roditelji su joj iz Hrvatske, rođena je u SAD-u, trenutno živi u Münchenu, a neko je vrijeme provela u Mongoliji radeći na svojem projektu vezanom uz napuštenu djecu.

foto

Halloween na studentski način

FOTO: Zastrašujuće i zabavne proslave Noći vještica na američkim sveučilištima

Stigla je Noć vještica, jedna od najiščekivanijih noći u SAD-u. Saznajte kako se ovaj praznik slavi na studentski način uz naš popis najluđih tradicija poznatih američkih sveučilišta.

Béla Bartók

Na današnji dan

Rođen Béla Bartók, jedan od najutjecajnijih skladatelja 20. stoljeća

Béla Bartók, glazbeni genij, skladatelj, pijanist i osnivač etnomuzikologije rodio se na današnji dan prije točno 135 godina.

Međunarodni dan viceva

Na današnji dan

Nasmijte se do suza na Međunarodni dan viceva

Zdravo je smijati se, a to je najbolje činiti s prijateljima i rodbinom uz mnoštvo zabavnih šala. Donosimo vam neke od njih na Međunarodni dan viceva.