LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Osnovan Bayern München, nogometni klub popularan diljem svijeta

Jedan od najpoznatijih i najuspješnijih klubova u Njemačkoj, ali i u svijetu osnovan je na današnji dan 1900. godine. Tijekom povijesti nametnuo se kao klub u kojem igraju vrhunski igrači željni novih naslova, koje je Bayern kontinuirano uspijevao osvajati.

Jedan od najpoznatijih i najuspješnijih klubova u Njemačkoj, ali i u svijetu osnovan je na današnji dan 1900. godine. Tijekom povijesti nametnuo se kao klub u kojem igraju vrhunski igrači željni novih naslova, koje je Bayern kontinuirano uspijevao osvajati.

Brojni su nogometni klubovi koji su se u povijesti razvijali na slične načine, a samo su neki uspjeli uspjeli postići veličinu koja se pamti godinama. Svaka zemlja ima jedan ili dva kluba koji su, može se reći, postali toliko poznati da ih i turisti poistovjećuju sa samim gradovima tih zemalja. Gledajući najjače nogometne lige današnjice, u koje se ubrajaju španjolska La Liga, talijanska Serie A, engleska Premier League, francuska Ligue 1 i njemačka Bundesliga, možemo zaključiti da je svaka od njih po nečemu posebna. Jedna od posebnosti Bundeslige svakako je klub Bayern München koji je osnovan upravo na današnji dan, 27. veljače davne 1900. godine  Kada čujete da Bayern zovu Die Rothosen, imajte na umu da taj naziv postoji još od samih početaka. 

U početku je za klub igralo sedamnaest igrača, a cijela priča započinje s Franzom Johnom. Opterećeni financijskim problemima radi lakšeg pronalaska terena za igranje 1. rujna 1906. godine udružili su se s Münchner Sport-Clubom (MSC), ali zadržali su svoju samostalnost.

Na novi su se teren na Leopoldstraßeu prebacili 1907. godine, a u prvoj su utakmici pobijedili lokalne rivale FC Wacker čak 8:1. Već 1910. godine bili su prvaci Bavarske lige. Sljedećih godina klub je nizao pobjede i uspješno obranio naslov, a Max „Gaberl“ Gablonsky postao je prvi strijelac za reprezentaciju Njemačke koji je došao iz njihovih redova. 1920. godine klub je brojio oko 700 članova, što ga je tada činilo najvećim klubom u gradu. 1932. godine Bayern prvi put osvaja titulu nacionalnog prvaka kada s rezultatom 2:0 u finalu pobjeđuju Eintracht Frankfurt, klub koji danas vodi bivši hrvatski nogometni reprezentativac Niko Kovač. Pogotke su postigli Oskar Rohr i Franz Krumm, a najbolji strijelac cijelog natjecanja bio je Karl Ehmer, Eintrachtov nogometaš.

Dolaskom nacista na vlast stanje u Bayernu dramatično se pogoršalo. Njegova vrhuška, koju su većinom činili Židovi, diskriminirana je i protjerana iz zemlje. Stigle su i godine rata u kojima je nogomet postao sporedna stvar. Rat je ostavio brojne posljedice na igrače i navijače te usporio razvoj cijeloga kluba. Šest mjeseci nakon njemačke kapitulacije, koja je potpisana 8. svibnja 1945. godine, Bayern je odigrao svoju prvu poslijeratnu utakmicu. Izgubili su od FC Wackera 4:3.

Bayernovi igrači redovito su igrali u prvoj postavi njemačke reprezentacije, a 1957. godine osvojili su DFB Pokal prvi put. Jedini pogodak u finalu protiv Fortune Düsseldorf postigao je Rudi Jobst. 

Prvu bundesligašku sezonu 1965/66 godine završili su na trećem mjestu. Do 1969. godine činilo se da je osvajanje naslova Bundeslige za Bayern nedostižno, no tada na scenu stupa ni manje ni više nego Hrvat ― Branko Zebec. Pokazalo se da skriveni talenti postoje u mlađim kategorijama kluba, odakle su kao najbolji proizašli Sepp Maier i Franz Beckenbauer, a Gerd Müller, koji im se pridružio iz TSV Nördlingena, popunio je jedan od najboljih timova toga vremena. Zebec je s tim igračima, ali i svojim strogim mjerama (u što je ušla i zabrana piva) i dobrom taktikom, uspio postići ono na što se čekalo dugi niz godina ― osvojiti prvenstvo Njemačke. Iste godine osvojili su i kup, tako kompletirajući prvu dvostruku krunu u povijesti Bundeslige.

1972. godina bila je posebno zanimljiva i uspješna za Bayern. Tada su po treći put osvojili Bundesligu, a Gerd Müller u toj je sezoni postigao 40 pogodaka, što mu je donijelo velike pohvale i divljenje kao jednom od najboljih i najefikasnijih napadača. 

Gerd Müller, FOTO: Pinterest
 
Sljedećih godina Bayern je osvojio još nekoliko titula. 1988. na klupu je došao Jupp Heynckes i osvojio Bundesligu dvije sezone zaredom. Puno se očekivalo od Giovannija Trapattonija, ali 1995. godine uspjeh je ipak izostao jer je klub završio na šestom mjestu. 

Neka su od poznatih igračkih i trenerskih imena iz devedesetih Rehhagel, Klinsmann, Herzog i Sforza. Predsjednik Bayerna Franz Beckenbauer vratio se na klupu 1996. godine (dvije godine prije osvojio je Bundesligu) i osvojio Kup UEFA-e. Naslijedio ga je Trapattoni, čiji je dolazak na Bayernovo kormilo taj put ispao dobar potez ― Bayern je postao prvakom 1997. godine, a iduću je uzeo kup.

Sljedeće godine donijele su velike uspjehe. Klub je osvojio šest naslova nacionalnog prvaka, a do današnjeg dana izmijenilo se nekoliko trenera koji su nizali uspjehe. U sezoni 2002/03 opet su osvojili Bundesligu, a pobijedili su i u finalu DFB-Pokala, gdje se istaknuo legendarni Michael Ballack koji je postigao dva pogotka. 2004. godine dolazi Felix Magath, a u sezoni 2009/10 Bayern je ponovno osvojio duplu krunu s trenerom Louisom van Gaalom.

U ljeto 2011. godine svima poznati Jupp Heynckes Bayern preuzima po treći put. Tada je Bayern usprkos par neuspjeha (gubitku finala i završetku na drugom mjestu lige) igrao nogomet koji se pamti. Njegovi uspjesi (Bundesliga, DFB-Pokal i Liga prvaka) prošle su ga godine vratili iz mirovine i postavili za trenera Bayerna, gdje je i danas, po četvrti put u karijeri.

Bayern se titulom europskog prvaka okrunio pet puta. Prvi im je put to pošlo za rukom davne 1974. godine

Svi oni koji prate nogomet svjesni su koja je stvarna veličina Bayerna, a svi oni koji baš i nisu ljubitelji nogometa trebali bi biti svjesni što sve propuštaju. Bayern je klub zanimljive povijesti i, sigurni smo, još zanimljivije budućnosti koja će donijeti brojne pobjede, na radost svih navijača kako u Njemačkoj, tako i izvan nje. 

FOTO: PINTEREST