LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Osnivanje Konstantinopola

Danas središte gospodarstva i kulture Republike Turske, a nekad glavni grad srednjeg vijeka, na današnji dan nastao je Istanbul.

Danas središte gospodarstva i kulture Republike Turske, a nekad glavni grad srednjeg vijeka, na današnji dan nastao je Istanbul.

Istanbul, najveći grad te kulturno i gospodarsko središte Turske, osnovan je na današnji dan, 11. svibnja 330. godine Točnije, grad Bizantij pokršten je u Konstantinopol, a grad je povećao i izgradio car Konstantin Veliki. Prvo je ime grad dobio prema svom osnivaču – grad je nazvan Konstantinopol. Grad je dobio i nadimak već pri osnivanju – Drugi Rim i Novi Rim. Konstantin je od osnutka grada Konstantinopola svoje prebivalište ondje i premjestio.

Grad je osnovan prema poganskim obredima osnivanja svih rimskih gradova, a najviše se povodio za starim Rimom: sedam brežuljaka, četrnaest gradskih četvrti, Kapitol, senat, Forum. Konstantinopol je bio uronjen u helenističku kulturu, izuzetno dobro izgrađen za obranu, a nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva postao je centar srednjeg vijeka.

Konstantinopol (Carigrad) postojao je do 1453. kao dio Bizantskog Carstva, a onda pada u ruke Osmanskog Carstva nakon 53 dana opsade.

Po osnutku moderne Republike Turske 1923. godine, glavni grad postaje Ankara, a Carigrad mijenja ime u Istanbul. Iako već dugi niz Istanbul nije glavni grad Turske, duga povijest ne može se izbrisati, pa je tako Istanbul i dalje najveći i najrazvijeniji grad Turske.

FOTO: WIKIPEDIA.ORG