LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Borba protiv apartheida

Oslobođen Nelson Mandela

Borba protiv rasizma i danas traje, a jedan čovjek postao je simbol te borbe. Na današnji dan je oslobođen.

Borba protiv rasizma i danas traje, a jedan čovjek postao je simbol te borbe. Na današnji dan je oslobođen.

Na današnji dan 1990. godine na slobodu je pušten Nelson Mandela (1918.-2013.), borac protiv apartheida i južnoafrički predsjednik.

Mandelin život obilježen je borbom protiv apartheida, sustava rasne segregacije koja se odvijala na prostoru Južnoafričke Republike, a uvedena je 1948. godine, nakon pobjede burske Nacionalističke stranke koja ga je uvela u službenu politiku JAR-a. Tom politikom stanovništvo je podijeljeno na bijelce, crnce, indijce i mulate, s tim da su jedino bijelci imali politička prava.

Sve je počelo 1942. godine, kada se Mandela priključio Afričkom nacionalnom kongresu (ANC), organizaciji koja se borila za prava većinskog crnog stanovništva u JAR-u.

Na početku svoga djelovanja, ANC je imao miroljubivu politiku, ali nakon što to nije donijelo uspjeh, odlučili su se za oružanu borbu protiv apartheida. Organizirano je vojno krilo, ali prije većih uspjeha, članovi ANC-a su uhićeni, uključujući Mandelu, te osuđeni na doživotni zatvor. Mandela je optužen za poziv na ilegalni štrajk i izlazak iz JAR-a bez važeće putovnice.

Iako je bio u zatvoru 28 godina, njegova borba protiv apartheida nikada nije stala. Južnoafrička vlada bila je pod pritiskom da ga pusti, a to se i dogodilo na današnji dan, prije 25 godina.

Odmah po izlasku iz zatvora, Mandela je nastavio s borbom koju je započeo prije četiri desetljeća. Afrički nacionalni kongres pobjeđuje na izborima 1994. godine i Nelson Mandela postaje predsjednikom. godine 1993. nagrađen je Nobelovom nagradom za mir.

Iako je često povezivan s rasizmom, na rasizam nikad nije odgovarao rasizmom. Postao je univerzalan moralni autoritet u današnjem svijetu i ikona modernog doba u borbi za jednakost.

FOTO: WANNABE MAGAZINE